לדלג לתוכן

היי ליין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
היי ליין
High Line
מידע כללי
תאריך הקמה 2009 עריכת הנתון בוויקינתונים
מבקרים בשנה 5,000,000 (נכון ל־2014)
מיקום
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מיקום מנהטן עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 40°44′54″N 74°00′18″W / 40.7483°N 74.005°W / 40.7483; -74.005
www.thehighline.org
(למפת מנהטן רגילה)
 
היי ליין
היי ליין
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מפת מסילת ההיי ליין
סמל הפארק

ההיי לייןאנגלית: High Line, מילולית: הקו העליון) הוא פארק בדרום מערב מנהטן, ניו יורק, באורך כ-2.33 ק"מ, על תשתית מסילת הרכבת העילית (ומכאן שמו) הנטושה, הנמצאת ברובה במקביל לשדרה העשירית ובקרבת נהר ההדסון. הפארק נמצא בין הווסט וילג'(אנ') מדרום ובין רובע צ'לסי מצפון. הכניסה הדרומית נמצאת ברח' גאנסוורט (Gansevoort), המסתעף מרח' 14 מערב, והכניסה הצפונית נמצאת (בשלב הנוכחי - סוף 2024) ברח'34 מערב ופינת השדרה העשירית, בסמוך להאדסון יארד(אנ')[1].

קטע המסילה המוגבהת של קו הצד המערבי(אנ')[א] באזור מידטאון מנהטן נבנה בשנות ה-20 של המאה ה-20, כדי להקל על העומס בקו הצד המערבי, ושירת את תנועת המטענים עד שנות ה-60[2]. עד סוף שנות ה-70, תנועת המטענים בחלק הדרומי של הקו הפכה כמעט לא קיימת. בתחילת שנות ה-80 נסגרו המסילות לפרק זמן משמעותי, כאשר הקו נבנה מחדש כדי להתאים אותו להרחבת מרכז ג'אוויטס(אנ')[ב]. גם לאחר שהקו נפתח מחדש, תנועת המטענים לא חזרה, והווידוקטים המוגבהים במנהטן עמדו נטושים במשך למעלה משלושים שנה.

בשנת 1999 התאגדה קבוצה של תושבי האזור כדי להפוך את הקו הנטוש לפארק עירוני. בתמיכת העירייה והממשל, כספים רבים הושקעו וחלקו הראשון של הקו נפתח בשנת 2006. חלקו השני של הקו נפתח בשנת 2009, והחלק האחרון, שממנו נשקף האמפייר סטייט בילדינג, נמצא בשלבי פיתוח.

השפעת הפארק על הסביבה וערך הדירות השוכנות סביבו עצומה. מצד אחד ערך הדירות העולה מושך לאזור תושבים רבים, המעוניינים באיכות חיים גבוהה יותר. עם זאת, תושבים רבים של האזור, שלא יכולים לממן את שכר הדירה העולה נאלצו לעזוב את השכונה.

פשע כמעט ואיננו קיים בפארק. עם פתיחת חלקו השני של הפארק, בשנת 2009, דיווח "הניו יורק טיימס" כי מאז פתיחת הפארק לא דווח על אף פשע חמור כמו תקיפה או שוד בפארק. אחת הסיבות לכך היא, לפי טענת מתכנני הפארק, כי בעוד שפארק ריק מהווה מוקדהיה משיכה לפשע, הרי הפארק החשוף לעיני הבניינים שסביבו ותושביו מרחיק פושעים.

ראשי-ערים אחרות בארצות הברית, כמו פילדלפיה, שיקגו וסנט לואיס הושפעו אף הם מן הפארק והשפעתו החיובית ותכנונים לביצוע תוכניות דומות בערים אחרות מתקיימים. למעשה, עלות הריסת מסילות רכבת מסוג זה במרכזי הערים גבוהה יותר מאשר הסבת המסילה לפארק.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא היי ליין בוויקישיתוף
  1. ^ קו הצד המערבי, הנקרא גם West Side Freight Line, הוא קו רכבת בצד המערבי של רובע מנהטן בעיר ניו יורק. צפונית לתחנת פנסילבניה, מרחוב 34, הקו משמש את שירות הנוסעים אמטרק לכיוון צפון דרך אולבני לטורונטו; מונטריאול; מפלי הניאגרה ובאפלו, ניו יורק; ברלינגטון, ורמונט; ושיקגו. דרומית לתחנת פנסילבניה, קטע מוגבה של 1.45 מייל (2.33 ק"מ) של הקו, היה נטוש מאז 1980. קטע זה הפך לפארק מוגבה בשם High Line.
  2. ^ מרכז הכנסים Jacob K. Javits, הידוע בכינויו Javits Center, הוא מרכז כנסים גדול בשדרה ה-11(אנ') בין רחוב 34 לרחוב 38 בהלס קיצ'ן, מנהטן, ניו יורק. כשמרכז Javits נפתח, הוא החליף את הקולוסיאום של ניו יורק בקולומבוס סירקל(אנ') כמרכז הכנסים המרכזי של העיר; הקולוסיאום נהרס לאחר מכן והוחלף על ידי מרכז טיים וורנר. סימוכין כאן, וגם כאן.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Lisa Foderaro, "City Acquires Last Segment of High Line From Railroad, New York Times, July 24, 2012
  2. ^ West Side Story: The Rise and Fall of Manhattan's High Line, National Academies: Sciences, Engineering, Medicine