לדלג לתוכן

היצרות מסתם הריאה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
היצרות מסתם הריאה
Pulmonary valve stenosis
שיוך pulmonary valve disease, היצרות ריאתית, מום לב מולד, heart valve stenosis עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום אנטומי pulmonary valve עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהים
קוד MeSH C14.280.484.716 עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהה MeSH D011666 עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת השפה הרפואית המאוחדת C0034089 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

היצרות מסתם הריאהאנגלית: Pulmonary valve stenosis - PVS) היא מחלת לב מסתמית. דם העובר מהלב לריאות עובר דרך מסתם הריאה, שמטרתו למנוע זרימת דם חזרה ללב. בהיצרות מסתם הריאה פתח זה צר מדי, מה שמוביל להפחתת זרימת הדם לריאות.[1] [2]

בעוד שהסיבה השכיחה ביותר להיצרות מסתם הריאה היא מום לב מולד, היא עשויה לנבוע גם מגידול קרצינואיד ממאיר. הן היצרות עורק הריאה והן היצרות מסתם הריאה הן צורות של היצרות ריאתית (לא מסתמי ומסתמי, בהתאמה)[3] אך היצרות מסתם הריאה מהווה 80% מההיצרות הריאתית. PVS היה הממצא המרכזי שהוביל את ג'קלין נונאן (אנ') לזהות את התסמונת הנקראת כיום על שמה תסמונת נונאן.

תסמינים וסימנים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
כִיחלון

בין חלק מהתסמינים התואמים להיצרות מסתם הריאה הם הבאים:[4]

בהתייחס לגורם להיצרות מסתם הריאה אחוז גבוה מאוד הם מולדים, זרימת הדם בחדר הימני מעוכבת (או חסומה על ידי כך). הסיבות לפי הסדר מתחלקות ל: מסתמי, חיצוני ומקורי (כאשר הוא נרכש).[5]

פתופיזיולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפתופיזיולוגיה של היצרות מסתם הריאה מורכבת מכך שעלי המסתם הופכים עבים מדי (ולכן אינם נפרדים זה מזה), מה שעלול לגרום ללחץ ריאתי גבוה ויתר לחץ דם ריאתי. עם זאת, זה לא אומר שהסיבה היא תמיד מולדת.[6]

ניתן לשנות את החדר השמאלי מבחינה פיזית, שינויים אלו הם תוצאה ישירה של היפרטרופיה של חדר ימין. ברגע שהחסימה מאופקת, החדר השמאלי יכול לחזור לקדמותו.[7]

היצרות מסתם הריאה בבדיקת אקו לב

האבחון של היצרות מסתם הריאה יכול להיעשות באמצעות אוסקולטציה (האזנה לקולות) סטטוסקופית של הלב, שיכולה לחשוף אוושת פליטה סיסטולית שנשמעת בצורה הטובה ביותר בחלל השני השמאלי הבין-צלעי.[8] אקו לב דרך החזה או הוושט יכול לספק אבחון מדויק יותר. בדיקת אולטרה סאונד להיריון יכולה להיות שימושית לאבחון בתוך הרחם של היצרות מסתם הריאה ומומים מולדים קרדיווסקולריים אחרים כגון טטרלוגיה על שם פאלוט.

מצבים נוספים שיש לקחת בחשבון באבחנה המבדלת של היצרות מסתם ריאתי כוללים היצרות אינפונדיבולרית והיצרות עורק הריאה.[4]

במונחים של טיפול בהיצרות מסתם הריאה, ניתן להצביע על ניתוח החלפת מסתם או תיקון כירורגי (תלוי אם ההיצרות במסתם או בכלי הדם). אם היצרות המסתם היא ממקור מולד, ניתוח מסתם בלון הוא אפשרות נוספת, בהתאם למקרה. מסתמים העשויים מרקמות תאים של בעלי חיים או רקמות תאים אנושיים (משמשים להחלפת מסתמים), במבוגרים ניתן להשתמש גם במסתמי מתכת.[9] [10]

אפידמולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניתן לסכם את האפידמיולוגיה של היצרות מסתם הריאה בהיבט המולד שהוא רוב המקרים, במונחים רחבים PVS נדיר באוכלוסייה הכללית.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא היצרות מסתם הריאה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "Pulmonary valve stenosis: MedlinePlus Medical Encyclopedia". www.nlm.nih.gov. נבדק ב-2015-11-18.
  2. ^ Choices, NHS. "Congenital heart disease - Types - NHS Choices". www.nhs.uk. נבדק ב-2015-11-18.
  3. ^ Ren, XM; et al. (2014-12-23), "Pulmonic stenosis", Medscape.
  4. ^ 1 2 "Pulmonic Valvular Stenosis Clinical Presentation: History, Physical, Causes". emedicine.medscape.com. נבדק ב-2015-11-18.
  5. ^ Wang, Andrew; Bashore, Thomas M. (2010-01-14). Valvular Heart Disease (באנגלית). Springer Science & Business Media. p. 266. ISBN 9781597454117.
  6. ^ Levine, Shel; Coyne, Brian J.; Colvin, Lisa Cooper (2015-02-13). Clinical Exercise Electrocardiography (באנגלית). Jones & Bartlett Publishers. p. 14. ISBN 9781284034202.
  7. ^ "Valvar Pulmonary Stenosis: Background, Pathophysiology, Epidemiology". 2018-06-07. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (עזרה)
  8. ^ Armstrong, Guy P. (2021). "Pulmonic Stenosis". Merck Manual Professional Version. Merck & Co. נבדק ב-24 באפריל 2022. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ Choices, NHS. "Congenital heart disease - Treatment - NHS Choices". www.nhs.uk. נבדק ב-2015-11-18.
  10. ^ "Balloon dilatation of pulmonary valve stenosis | Guidance and guidelines | NICE". www.nice.org.uk. נבדק ב-2015-11-18.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.