לדלג לתוכן

מואיז צ'ומבה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מואיז צ'ומבה
Moïse Tshombé
צ'ומבה בצרפת, 1963
צ'ומבה בצרפת, 1963
לידה 10 בנובמבר 1919
מוסומבה, קונגו הבלגית בלגיהבלגיה
פטירה 29 ביוני 1969 (בגיל 49)
אלג'יר, אלג'יריה אלג'יריהאלג'יריה
שם מלא מוּאִיז קָאפֶּנְד צ'וֹמְבֶה
מדינה הרפובליקה הדמוקרטית של קונגוהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו
מקום קבורה Etterbeek Cemetery עריכת הנתון בוויקינתונים
עיסוק רואה חשבון, איש עסקים, פוליטיקאי
מפלגה הקונפדרציה של אגודות השבטים של קטנגה (CONAKAT)
דת נצרות פרוטסטנטית
נשיא רפובליקת קטנגה ה־1
11 ביולי 196021 בינואר 1963
(שנתיים)
→ אין, התפקיד הוקם
אין, התפקיד בוטל ←
ראש ממשלת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ה־5
10 ביולי 196413 באוקטובר 1965
(שנה)
תחת הנשיא ז'וזף קסא-וובו
→ סיריל אדולה
אווריסט קימבה ←
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מוּאִיז קָאפֶּנְד צ'וֹמְבֶהצרפתית: Moïse Tshombé;‏ 10 בנובמבר 191929 ביוני 1969) היה איש עסקים ופוליטיקאי קונגולזי. נשיא מדינת קטנגה במהלך משבר קונגו וראש הממשלה הרביעי של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בין השנים 1964 ל-1965. צ'ומבה הודח מראשות הממשלה בידי הנשיא ז'וזף קסא-וובו ולאחר שהואשם בבגידה בידי הדיקטטור מובוטו ססה סקו. צ'ומבה פעל להשיג תמיכה אירופאית בטענותיו לשלטון תחילה בקטנגה ובהמשך בכל הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בכך שטען כי יפנה אל תמיכת הגוש המערבי במסגרת המלחמה הקרה.

מואיז צ'ומבה נולד בדרום חבל קטנגה, קונגו הבלגית. אביו היה איש עסקים מצליח. צ'ומבה חונך בבית ספר מיסיונרי אמריקאי ולאחר מכן למד חשבונאות. בשנות החמישים קנה צ'ומבה את המניות של רשת חנויות בחבל קטנגה ובכך עירב את עצמו בתוך הפוליטיקה האזורית. צ'ומבה התערב בתוך ארגונים פוליטיים שקראו להקמת מדינה קונגולזית פדרלית ריבונית מהאימפריה הבלגית. ביוני 1960 השיגה קונגו עצמאות מבלגיה וז'וזף קסא-וובו מונה לנשיא הראשון של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. קסא-וובו ניהל מדיניות ממשל ריכוזית ולא העניק לחברי מפלגת CONAKAT בה היה מעורב צ'ומבה את תפקידי המפתח להם ציפו בממשל בקינשאסה. ביולי 1960 השיג צ'ומבה תמיכה מבלגיה אשר ציפתה כי ממשלה בראשותו תפנה לצד הגוש המערבי במסגרת המלחמה הקרה.

עוד באותו החודש החל צ'ומבה לתמוך במרד מזוין של חיילים קונגולזים נגד ממשל קסא-וובו, אותו כינה דיקטטור וקומוניסט. צ'ומבה הכריז על עצמאותה של מדינת קטנגה מקונגו ובכך החל משבר קונגו שהיה למלחמת אזרחים. צ'ומבה מונה לנשיא קטנגה והצליח לשמור במשך שלוש שנים על ריבונותה לנוכח התנגדות מצד הממשלה הקונגולזית וכוח משלחת צבאי של האומות המאוחדות. קטנגה, חבל הארץ העשיר ביותר בכל קונגו, נחשבה לפרס מצד משקיעים רבים וצ'ומבה התכוון להשתמש בכך כדי להעשיר את הונו ולהסדיר את מעמדו הפוליטי-כלכלי. צ'ומבה תחילה ניהל משא ומתן להסדר לאחר הדחתו של ראש הממשלה הקונגולזי פטריס לומומבה אך נטש את המגעים במטרה להביא לריבונות מלאה של קטנגה. לבסוף פגש צ'ומבה בכישלון דיפלומטי להביא להכרה בריבונותה של קטנגה ובתמיכה בלגית וצרפתית הוא ברח אל המדינה הספרדית.

שנה מאוחר יותר, ב-1964, לנוכח מרידות במזרח המדינה, הנשיא קסא-וובו קרא לצ'ומבה לקבל את משרת ראש ממשלת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ולהשקיט את המרידה. צ'ומבה עירב שכירי חרב אירופאים במאבק נגד המורדים במזרח ולאחר שהתגלה כי תכנן להדיח את הנשיא, קסא-וובו הדיח אותו מתפקיד ראש הממשלה. לאחר הדחתו, שב צ'ומבה אל המדינה הספרדית. בשנת 1967, כאשר החלו שמועות שעמד לשוב לרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, צ'ומבה נחטף ונלקח לאלג'יריה. באלג'יריה רשויות השלטון סירבו להסגיר אותו לידי הממשל הקונגולזי של הדיקטטור מובוטו ססה סקו, אשר האשים אותו בדבר בגידה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. צ'ומבה נשאר במאסר בית ליד אלג'יר עד למותו מהתקף לב בשנת 1969[1].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מואיז צ'ומבה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]