ברונכיאקטזיס – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מאין תקציר עריכה
מ קישורים פנימיים
שורה 28: שורה 28:
* שליחת [[אבצס]]ים למוח - חדירת חומר מזוהם מהריאות דרך [[ורידי הריאה]] אל הלב השמאלי, ומשם אל המוח (או לאיברים אחרים). הנזק לריאה הוא בלתי הפיך.
* שליחת [[אבצס]]ים למוח - חדירת חומר מזוהם מהריאות דרך [[ורידי הריאה]] אל הלב השמאלי, ומשם אל המוח (או לאיברים אחרים). הנזק לריאה הוא בלתי הפיך.


הסימנים הקליניים המרכזיים הם [[שיעול]], כיח מוגלתי ושיעול דמי (המופטיזיס).
הסימנים הקליניים המרכזיים הם [[שיעול]], כיח מוגלתי ו[[גניחת דם]].


{{הבהרה רפואית}}
{{הבהרה רפואית}}

גרסה מ־09:07, 31 ביולי 2016


שגיאות פרמטריות בתבנית:מחלה

פרמטרים [ ICD9, שם בלועזית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

ברונכיאקטזיס
איור הריאות ובתוכן הסימפונות
איור הריאות ובתוכן הסימפונות
תחום רפואת ריאות עריכת הנתון בוויקינתונים
טיפול
קישורים ומאגרי מידע
eMedicine med/246 
DiseasesDB 1684
MeSH D001987
MedlinePlus 000144
סיווגים
ICD-10 J47, Q33.4
ICD-11 CA24 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ברונכיאקטזיסעברית: רחבת הסימפונות) היא מחלה חסימתית וזיהומית של הריאות. ברונכיאקטזיס מאופיינת על ידי התרחבות בלתי נורמלית ובלתי הפיכה של הסימפונות. המחלה יכולה להופיע כמום מולד או כברונכיאקטזיס נרכשת, אשר יכולה להיות מקומית או כללית, ומתאפיינת ביצירת חללים ברונכיאלים גדולים ורבים.

מהלך המחלה

שני אלמנטים חשובים בהיווצרות המחלה: חסימה וזיהום. החסימה יכולה להיווצר עקב גידול, גוף זר, הפרעות בתנועת הריסנים (cilia) כגון סינדרום קרטגנר, או פקקי ריר דביקים וצמיגים, המהווים קרקע להתפתחות של זיהומים, כמו במחלת הציסטיק פיברוזיס. ברונכיאקטזיה יכולה להיווצר גם עקב זיהומים קשים- למשל במחלת השעלת, על ידי סטיפלוקוקוס, פסאודומונס (Pseudomonas) וחיידק השחפת, אשר גורמים לנמק של הרקמה ולדלקת ריאות נמקית. (ראו- דלקות וזיהומים של הריאה).

הזיהומים בדרכי הנשימה גורמים להחלשה של הדופן, הרחבתה וכתוצאה מכך הגעה של זיהומים חוזרים אשר עלולים לגרום למורסות (אבצסים). כתוצאה מהזיהומים מתמלאים הברונכים בהפרשות הגורמות לחסימה של דרכי האוויר- המחלה בעלת אפיונים של מחלה חסימתית. מבחינה מורפולוגית, הסמפון מורחב מאד והוא מאבד לחלוטין את המבנה הנורמלי שלו. הרקמה אכולה על ידי תסנין דלקתי כבד, והאפיתל עובר מטפלזיה קשקשית (הפיכה לאפיתל שטוח רב שכבתי) וחלק ממנו חסר. יש התכייבות עם ריר המכיל כמות גדולה של חיידקים. ניתן לראות בנתיחה כי הברונכים עצמם מתמשכים דיסטלית ומאד מוארכים- מגיעים כמעט עד לאדר עצמו.

סיבוכים

  • התפתחות יתר לחץ דם ריאתי עם אי ספיקה של הלב הימני.
  • עמילואידוזיס משנית.
  • clubbing של האצבעות.
  • שליחת אבצסים למוח - חדירת חומר מזוהם מהריאות דרך ורידי הריאה אל הלב השמאלי, ומשם אל המוח (או לאיברים אחרים). הנזק לריאה הוא בלתי הפיך.

הסימנים הקליניים המרכזיים הם שיעול, כיח מוגלתי וגניחת דם.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.