סולימאן פרנג'יה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Baronnet (שיחה | תרומות)
Thijs!bot (שיחה | תרומות)
מ רובוט מוסיף: de:Suleiman Frangieh
שורה 28: שורה 28:
[[קטגוריה:נשיאי לבנון|פרנג'יה, סולימאן]]
[[קטגוריה:נשיאי לבנון|פרנג'יה, סולימאן]]


[[ar:سليمان فرنجية]]
[[en:Suleiman Frangieh]]
[[en:Suleiman Frangieh]]
[[ar:سليمان فرنجية]]
[[de:Suleiman Frangieh]]
[[fr:Soleimane Frangié]]
[[fr:Soleimane Frangié]]
[[nl:Suleiman Franjieh]]
[[nl:Suleiman Franjieh]]

גרסה מ־21:59, 4 בינואר 2007

קובץ:Frangieh.jpg
סולימאן פרנג'יה

סולימאן קאבאלאן בייק פרנג'יה (ערבית: سليمان فرنجية, 15 ביוני 1910 - 23 ביולי 1992), נשיא לבנון בשנים 1970 - 1976. בשלהי כהונתו פרצה מלחמת האזרחים וכוחות הצבא הסורי נכנסו ללבנון.

ילדותו וראשית הקריירה הפוליטית שלו

פרנג'יה למד בבית הספר דה לה-סאל בטריפולי, בבית הספר סנט-ג'וזף בזע'רתא, במכללת אינטורה בקיסרוואן ובאוניברסיטה הישועית בביירות. לאחר תום לימודיו ניהל עסק שעסק ביבוא וייצוא.

פרנג'יה נמלט מלבנון לסוריה בשנת 1957 בגלל האשמות שהיה מעורב ברצח כמה אנשים ממשפחה יריבה. בסוריה הוא פגש את חאפז אל אסד, עוד בטרם נהיה נשיא סוריה. האישומים נגדו בוטלו עד מהרה ופרישת אחיו ח'מיד בייק פרנג'יה מהפרלמנט בשנת 1957 הובילה לשובו בשנת 1960 ולבחירתו לנציג זע'רתא.

פרנג'יה כיהן בפרלמנט בשנים 1964 ו-1968. במהלך תקופת כהונתו בפרלמנט החזיק במספר תיקים בהם תיק הדואר, הטלגרף והטלפון, החקלאות, הפנים, המשפטים, הכלכלה, והעבודות הציבוריות.

הבחירות לנשיאות בשנת 1970

פרנג'יה נבחר לנשיאות בבחירות שנחשבות הצמודות ביותר בהיסטוריה של לבנון המודרנית. ב-17 באוגוסט 1970 בחרה אותו האספה הלאומית לתפקיד על חודו של קול (מול אליאס סרכיס). ברגע האחרון שינה כמאל ג'ונבלאט את דעתו ותומכיו הצביעו בעד פרנג'יה. פרנג'יה הציג את עצמו כמועמד הקונצנזוס, וגייס תמיכה מימין ומשמאל, ומכל העדות הדתיות. לא היה גורם מאחד אמיתי במצעו פרט להבטחתו לשמר את הסדר הפאודלי ואת הכוח בידי ראשי המשפחות השולטות - ה"זעימים". אלו חשו את הקרקע נשמטת מתחתם בתקופת שלטונם של פואד שהאב ושארל חילו, וחששו מהרפורמות שהבטיח סרכיס, בן טיפוחיו של שהאב, להמשיך. ניצחונו של פרנג'יה הושג בכוח הזרוע: לאחר סיבוב הצבעה שלישי, כשהתוצאה הייתה 49/49, פרצו חמושים בראשות בנו טוני למתחם הפרלמנטרי וכפו על יושב ראש הפרלמנט (אשר על פי הנוהג נמנע בהצבעות אלו) להצביע בעד פרנג'יה.

מלחמת האזרחים

כשפרצה מלחמת האזרחים בלבנון, עמדה לרשותו של פרנג'יה מיליציית בריגדת מרדה שבראשה עמד בנו טוני. בתחילה שיתפה הבריגדה פעולה עם החזית הלבנונית - קואליציה ימנית, נוצרית בעיקרה, של פוליטיקאים וראשי מיליציות. אך בתחילת 1978 עזב אותה בשל שיתוף הפעולה עם ישראל, שנגד את נטיותיו הפרו-סוריות. ביוני 1978 נרצח בנו טוני, יחד עם אישתו ובתו הפעוטה, על ידי לוחמים אנשי הפלנגות. פרנג'יה נשבע לנקום, ואכן תוך מספר חודשים נרצחה בתו של מנהיג הפלנגות באשיר ג'ומאייל וב-1982 נהרג ג'ומאייל עצמו.

פרנג'יה שמר על קשריו עם סוריה. הוא ניסה לשוב לזירה הפוליטית בשנת 1988 אך האספה הלאומית, שאמורה הייתה לבחור אותו לנשיאות, לא הצליחה לקיים קוורום בשל החרם שהטילו חברי פרלמנט נוצרים, שנאכף על ידי הכוחות הלבנונים. הוא הלך לעולמו ב-23 ביולי 1992, שנתיים לאחר תום מלחמת האזרחים.

חייו הפרטיים

פרנג'יה הוא נצר למשפחות המרוניות של זע'רתא. הוא בנו השני של קאבלאן סולימאן פרנג'יה (שהיה חבר פרלמנט) ואישתו למילה רפול. סבו, קאבלאן פרנג'יה, היה מושל אזור. לפרנג'יה היו חמישה ילדים מאישתו המצרית איריס הנדלי. עם מותו של אחיו ח'אמיד בשנת 1981, הפך סולימאן לראש המשפחה. נכדו, סולימאן פרנג'יה השני, היה שר הפנים בשנים 2004 - 2005, והוא נחשב מועמד לנשיאות בשנת 2007.


שגיאות פרמטריות בתבנית:סדרה

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

הקודם:
שארל חילו
נשיא לבנון
23 בספטמבר 1970 - 22 בספטמבר 1976
הבא:
אליאס סרכיס