בטרם - המרכז הלאומי לבטיחות ולבריאות ילדים – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הגהה, הסרת כותרת תצוגה ומיון רגיל שגויים – אם נדרש, ניתן לפנות לדף השיחה ולשנות את שם הערך
כדוברת ארגון בטרם עדכנתי את התוכן בהתאם לאתר הארגון והנתונים העדכניים אודות הארגון
שורה 33: שורה 33:
| נוצר מתוך =
| נוצר מתוך =
}}
}}
'''בטרם - המרכז הלאומי לבטיחות ולבריאות ילדים''' הוא ארגון [[ישראל]]י, הפועל לקידום [[בטיחות]] [[ילד]]ים. הארגון נוסד בשנת [[1995]] ב[[מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל|מרכז שניידר לרפואת ילדים]] ב[[פתח תקווה]] על ידי ד"ר [[מיכל חמו לוטם]] ופרופ' [[יהודה דנון]].
'''[https://www.beterem.org/ ארגון בטרם לבטיחות ילדים]''' היא עמותה הפועלת למניעת תאונות ילדים בבית, בדרכים ובפנאי ולקידום תרבות של בטיחות. הארגון נוסד בשנת [[1995]] ב[[מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל|מרכז שניידר לרפואת ילדים]] ב[[פתח תקווה]] על ידי ד"ר [[מיכל חמו לוטם]] ופרופ' [[יהודה דנון|יהודה דנון.]] ארגון בטרם לבטיחות ילדים הוא הגוף היחיד בישראל העוסק בקידום בטיחות הילדים. הארגון פועל במגוון אסטרטגיות פעולה הכוללת איסוף נתונים, מחקר, פיתוח תוכניות הדרכה, קידום רגולציה והסברה. הארגון הוכר על ידי מדינת ישראל כגוף המוביל בתחומו, והוא מייצג את מדינת ישראל בארגון Safe kids worldwide ובארגון של [[האיחוד האירופי]] European Child Safety Alliance.
הארגון פועל לקידום הבטיחות והשמירה על חייהם של כלל ילדי מדינת ישראל ומניעת היפגעותם בתאונות בית, פנאי ודרכים. הארגון הוכר על ידי מדינת ישראל כגוף המוביל בתחומו{{מקור}}.


== בעיית היפגעות ילדים ==
== על בעיית תאונות הילדים ==
ילדים אינם מבוגרים קטנים. גופם עדין ופגיע משל מבוגר, ומערכות פיזיולוגיות רבות מתפתחות במהלך השנים הראשונות לחייהם. הם לומדים את העולם, סקרנים וחסרי פחד. כל אלו מעמידים אותם בסיכון גבוה לתאונות כמו נפילה מגובה, טביעה, חנק, הרעלה, כוויה, תאונות דרכים ועוד.
על פי [[ארגון הבריאות העולמי]], פגיעות בלתי מכוונות ([[תאונה|תאונות]]) הן הגורם העיקרי להיפגעות ולתמותת [[תינוק]]ות, [[ילד]]ים ובני-נוער בכל העולם. בכל שנה פונים ל[[חדר מיון|חדרי המיון]] בישראל כ-185,000 ילדים, המהווים כשליש מכלל הפניות למיון. מתוכם כ-24,000 מתאשפזים וכ-170 ילדים מקפחים את חייהם בעקבות הפגיעה. התאונות מתרחשות בבית ובחצר, במוסדות החינוך, בפעילות פנאי, בגני השעשועים, בדרכים ועוד. הן גורמות לאובדן, לנכות, לכאב, ומתורגמות לעלויות כלכליות וחברתיות משמעותיות ברמה המשפחתית והלאומית. הניסיון שהצטבר במדינות אחרות הראה כי ניתן למנוע כ-95% מכלל הפגיעות הללו.


על פי [[ארגון הבריאות העולמי]], פגיעות בלתי מכוונות ([[תאונה|תאונות]]) הן הגורם העיקרי להיפגעות ולתמותת [[תינוק]]ות, [[ילד]]ים ובני נוער בכל העולם.
== מטרות הארגון ==
הארגון מוביל את התהליכים לקידום בטיחות הילדים בישראל. הארגון מחויב ליעד [[אסטרטגיה (מדעי החברה)|אסטרטגי]] של הורדת היפגעות הילדים בישראל ב-50% עד שנת 2020 (בהמשך לירידה של 30% בתמותת ילדים בין השנים 1995–2003).


הנתונים הם קשים: בישראל בכל 3 דקות בממוצע מגיע ילד לחדר מיון עקב היפגעות בתאונה.  סך הכול למעלה מ- 200,000 ילדים בשנה. כ-20,600 ילדים נפגעים קשה ונזקקים לאשפוז.
הארגון הוא הנציג הישראלי של ארגון Safe Kids World Wide שהוא ארגון גלובלי שהחל דרכו ב[[ארצות הברית]] באמצע שנות ה-90, והצליח להוריד את היפגעות הילדים בארצות הברית ב-45% במהלך שנות פעילותו. ארגון '''בטרם''' חבר גם בארגון של [[האיחוד האירופי]] European Child Safety Alliance.


מדי שנה מאבדים את חייהם בממוצע 124 ילדים בתאונות שאת רובן ניתן היה למנוע.
== שיטת הפעולה ==
הארגון פועל במודל רב-מערכתי המשלב שישה אפיקי פעילות:
* '''מדיניות ושינויים מערכתיים''' – יזום וקידום [[חוק|חקיקה]], [[תקן|תקינה]] ו[[אכיפה]] למען בטיחות ילדים ושמירה על חייהם.
* '''מחקר ותוכניות''' – יצירת יעדים ומדדים מעצבי שינוי; ייזום [[מחקר]]ים [[אפידמיולוגיה|אפידמיולוגיים]] ו[[התנהגות]]יים כבסיס לפיתוח תוכניות, הטמעתן והערכתן.
* '''שיפור תשתיות ומוצרים''' – עידוד מיזמים ליצירת מוצרים, תשתיות וסביבות בטוחות לילדים (לדוגמה: [[מעגל תנועה|מעגלי תנועה]] ביישובים, [[קסדה|קסדות]], מכסים לחומרים מסוכנים חסינים לפתיחת ילדים).
* '''העצמה ובניית יכולות''' – ריכוז והפצה של ידע מקצועי בנוגע לסיכונים ולדרכי מניעתם והסברה לקהל הרחב; פיתוח תוכניות והטמעתן במערכות החינוך והבריאות; הכשרת סוכני שינוי; ייעוץ, תמיכה וליווי מקצועי לגורמי ביצוע מקומיים ותושבים במגזרים השונים, הרוצים להוביל ולהטמיע את תרבות הבטיחות בסביבתם ובקהילתם, תוך עידוד פעילות התנדבותית.
* '''שיווק ועיצוב תודעתי''' – שיווק וחשיפה להטמעת בטיחות הילדים כחלק מהאחריות ההורית ומסגנון החיים המשפחתי; הפיכת ההורים לשותפים בהובלת השינוי בתרבות הבטיחות.
* '''פיתוח משאבים''' – גיוס ופיתוח מקורות תקציביים ליישום תוכניות התערבות ולעריכת שינוי בהתייחס למגזרים ולאוכלוסיות מיוחדות.


בשנת 2016 מדינת ישראל דורגה במקום ה-21 מבין מדינות ה- OECD בהיפגעות ילדים, ירידה של שישה מקומות ביחס לשנת 2000.
פעילות הארגון מתקיימת בפריסה ארצית באמצעות שלוחות ב[[בית חולים|בתי חולים]] אזוריים. הפעילות נעשית בשיתוף עם משרדי ממשלה, גופים ציבוריים ומוניציפליים, ארגונים חברתיים וגופים עסקיים.


את ההידרדרות ניתן לייחס גם לשיפור המצב במדינות אחרות, מה שמוכיח שאימוץ מדיניות תואמת יכול להביא לשינוי.
לארגון מרכז בעיר נצרת, ואגף ייעודי המתמחים בטיפול במגזר הערבי בו מספר שיא בתאונות בהן מעורבים ילדים. אחד היעדים שקיבל על עצמו הארגון, הוא להוריד עד שנת 2020 את התאונות במגזר הערבי לרבע מהכמות.


== מטרות הארגון ==
מחזור הפעילות של העמותה לשנת 2008 היה 11 מיליון שקל, מתוכם הקצבות ותרומות בגובה 10 מיליון שקל. הוצאות הנהלה וכלליות היו 1.4 מיליון שקל, כ-12.7% מהמחזור ובכך הייתה "בטרם" אחת העמותות בעלות עלות שכר גבוהה.{{הערה|{{הארץ|אורי בלאו|לאן באמת הולכים כספי התרומות|1.1182476|2 בינואר 2010}}}}
במהלך שנות פעילותו הצליח ארגון בטרם להביא לצמצום של למעלה מ-50% ממקרי התמותה מתאונות ילדים. הישג זה התרחש בזכות שיתופי פעולה פוריים של ארגון בטרם עם משרדי [[ממשלת ישראל|הממשלה]] ובראשם [[משרד הבריאות]], עם בתי החולים, עם ה[[רשות מקומית|רשויות המקומיות]], ועם שותפים רבים נוספים מהממשל, מ[[המגזר השלישי]] ומהעולם העסקי.

ארגון בטרם פועל במגוון אסטרטגיות מניעה מוכחות הנשענות על איסוף נתונים ומחקר, פיתוח תוכניות הדרכה והתאמתן לקבוצות אוכלוסייה שונות, קידום רגולציה והסברה.

בסוף שנת 2020 הציג ארגון בטרם בפני [[הוועדה לזכויות הילד]] בכנסת יעד שאפתני, אך אפשרי: להביא לצמצום נוסף של 35% בתמותת ילדים בתאונות עד לשנת 2030.

ארגון בטרם הציג תוכנית המתבססת על יעדים קונקרטיים לצמצום תמותה בתאונות דרכים ובטביעות, המהווים את הגורמים המרכזיים לתמותה. בנוסף, ארגון בטרם מציג יעד ספציפי לצמצום התמותה בחברה הבדואית ב-50%, מכיוון שילד בדואי נמצא בסיכון הגבוה ביותר לתמותה בישראל ביחס לשאר קבוצות האוכלוסיה.

== שיטת הפעולה ==
החזון של ארגון בטרם הוא עולם בטוח לילדים בישראל. הארגון פועל לצמצום ממדי ההיפגעות ויצירת תרבות של בטיחות ילדים. הפעילות מכוונת לילדים מגילאי לידה ועד הגיוס. הארגון פועל ברמה הבינלאומית, הלאומית והמקומית, תוך שילוב מגוון אסטרטגיות פעולה מוכחות.


פעילות הארגון כוללת מהלכים רב-מערכתיים המשלבים הסברה, חקיקה ורגולציה בנושא בטיחות הילדים, השתתפות בפורומים ציבוריים ובוועדות לאומיות במגוון היבטי בטיחות (חקיקה, תקינה, פיתוח תכניות ועוד), פיתוח והפעלת תוכניות התערבות בקהילה לאוכלוסיות בסיכון, איסוף נתונים, פרסום ידע חדש, ופרסום מגוון מחקרים וניירות עמדה מקצועיים בתחום. הפעילות מתקיימת בפריסה ארצית ובמגוון אוכלוסיות וגילאים.
ב-[[9 באוגוסט]] [[2010]] קיבלה עמותת בטרם את [[אות הנשיא למתנדב]] המוענק על ידי נשיא המדינה. זהו אות יוקרתי המוענק אחת לשנה, למתנדבים יוצאי-דופן בחברה הישראלית.


== הכרה בפעילותנו ==
בפברואר [[2012]] קיים הארגון ועידה ארצית בנושא בטיחות הילדים, בהשתתפותם של כ-1,000 איש. בוועידה השתתפו אנשים מתחום ה[[תקשורת]], [[יחסי ציבור|יחסי הציבור]], ה[[בטיחות בדרכים]], ה[[איש עסקים|תחום העסקי]] וה[[רשות מקומית|רשויות המקומיות]].
ארגון בטרם נבדק ע”י ארגון מידות ועמד בתנאים לקבלת תו מידות לאפקטיביות בהצטיינות בציון משוקלל ראוי לשבח. בנוסף, בשנים 2012 ו- 2013 קיבל הארגון את אות האפקטיביות לעשייה חברתית. בשנת 2011 זכה הארגון באות הנשיא למתנדב על פעילויות רבות ומגוונות בשירות החברה והקהילה למען ילדים. בשנת 2016, קיבל הארגון את פרס יו”ר כנסת ישראל על פעילות אפקטיבית ותוצאות בפעילות בחברה הערבית, בשנים 2017-2018 (שנתיים ברציפות) קיבל הארגון את מגן שר הרווחה למתנדבים על פעילות אפקטיבית בחברה הערבית.


== לקריאה נוספת ==
== לקריאה נוספת ==
*
* [[עפרה לקס]], '''זהירות, ילדים בבית''', [[בשבע]] [[16 בפברואר]] [[2012]]


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==

גרסה מ־18:28, 25 בינואר 2021


שגיאות פרמטריות בתבנית:ארגון

פרמטרים ריקים [ נשיאה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

בטרם
קובץ:BeteremLogo.png
פעילות ארגון לבטיחות ילדים
מדינה ישראל
סינוף בינלאומי Safe Kids Worldwide
יושב ראש ענת לוין
מנכ"ל אורלי סילבינגר
תקופת הפעילות 1995–הווה (כ־29 שנים)
www.beterem.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארגון בטרם לבטיחות ילדים היא עמותה הפועלת למניעת תאונות ילדים בבית, בדרכים ובפנאי ולקידום תרבות של בטיחות. הארגון נוסד בשנת 1995 במרכז שניידר לרפואת ילדים בפתח תקווה על ידי ד"ר מיכל חמו לוטם ופרופ' יהודה דנון. ארגון בטרם לבטיחות ילדים הוא הגוף היחיד בישראל העוסק בקידום בטיחות הילדים. הארגון פועל במגוון אסטרטגיות פעולה הכוללת איסוף נתונים, מחקר, פיתוח תוכניות הדרכה, קידום רגולציה והסברה. הארגון הוכר על ידי מדינת ישראל כגוף המוביל בתחומו, והוא מייצג את מדינת ישראל בארגון Safe kids worldwide ובארגון של האיחוד האירופי European Child Safety Alliance.

על בעיית תאונות הילדים

ילדים אינם מבוגרים קטנים. גופם עדין ופגיע משל מבוגר, ומערכות פיזיולוגיות רבות מתפתחות במהלך השנים הראשונות לחייהם. הם לומדים את העולם, סקרנים וחסרי פחד. כל אלו מעמידים אותם בסיכון גבוה לתאונות כמו נפילה מגובה, טביעה, חנק, הרעלה, כוויה, תאונות דרכים ועוד.

על פי ארגון הבריאות העולמי, פגיעות בלתי מכוונות (תאונות) הן הגורם העיקרי להיפגעות ולתמותת תינוקות, ילדים ובני נוער בכל העולם.

הנתונים הם קשים: בישראל בכל 3 דקות בממוצע מגיע ילד לחדר מיון עקב היפגעות בתאונה.  סך הכול למעלה מ- 200,000 ילדים בשנה. כ-20,600 ילדים נפגעים קשה ונזקקים לאשפוז.

מדי שנה מאבדים את חייהם בממוצע 124 ילדים בתאונות שאת רובן ניתן היה למנוע.

בשנת 2016 מדינת ישראל דורגה במקום ה-21 מבין מדינות ה- OECD בהיפגעות ילדים, ירידה של שישה מקומות ביחס לשנת 2000.

את ההידרדרות ניתן לייחס גם לשיפור המצב במדינות אחרות, מה שמוכיח שאימוץ מדיניות תואמת יכול להביא לשינוי.

מטרות הארגון

במהלך שנות פעילותו הצליח ארגון בטרם להביא לצמצום של למעלה מ-50% ממקרי התמותה מתאונות ילדים. הישג זה התרחש בזכות שיתופי פעולה פוריים של ארגון בטרם עם משרדי הממשלה ובראשם משרד הבריאות, עם בתי החולים, עם הרשויות המקומיות, ועם שותפים רבים נוספים מהממשל, מהמגזר השלישי ומהעולם העסקי.

ארגון בטרם פועל במגוון אסטרטגיות מניעה מוכחות הנשענות על איסוף נתונים ומחקר, פיתוח תוכניות הדרכה והתאמתן לקבוצות אוכלוסייה שונות, קידום רגולציה והסברה.

בסוף שנת 2020 הציג ארגון בטרם בפני הוועדה לזכויות הילד בכנסת יעד שאפתני, אך אפשרי: להביא לצמצום נוסף של 35% בתמותת ילדים בתאונות עד לשנת 2030.

ארגון בטרם הציג תוכנית המתבססת על יעדים קונקרטיים לצמצום תמותה בתאונות דרכים ובטביעות, המהווים את הגורמים המרכזיים לתמותה. בנוסף, ארגון בטרם מציג יעד ספציפי לצמצום התמותה בחברה הבדואית ב-50%, מכיוון שילד בדואי נמצא בסיכון הגבוה ביותר לתמותה בישראל ביחס לשאר קבוצות האוכלוסיה.

שיטת הפעולה

החזון של ארגון בטרם הוא עולם בטוח לילדים בישראל. הארגון פועל לצמצום ממדי ההיפגעות ויצירת תרבות של בטיחות ילדים. הפעילות מכוונת לילדים מגילאי לידה ועד הגיוס. הארגון פועל ברמה הבינלאומית, הלאומית והמקומית, תוך שילוב מגוון אסטרטגיות פעולה מוכחות.

פעילות הארגון כוללת מהלכים רב-מערכתיים המשלבים הסברה, חקיקה ורגולציה בנושא בטיחות הילדים, השתתפות בפורומים ציבוריים ובוועדות לאומיות במגוון היבטי בטיחות (חקיקה, תקינה, פיתוח תכניות ועוד), פיתוח והפעלת תוכניות התערבות בקהילה לאוכלוסיות בסיכון, איסוף נתונים, פרסום ידע חדש, ופרסום מגוון מחקרים וניירות עמדה מקצועיים בתחום. הפעילות מתקיימת בפריסה ארצית ובמגוון אוכלוסיות וגילאים.

הכרה בפעילותנו

ארגון בטרם נבדק ע”י ארגון מידות ועמד בתנאים לקבלת תו מידות לאפקטיביות בהצטיינות בציון משוקלל ראוי לשבח. בנוסף, בשנים 2012 ו- 2013 קיבל הארגון את אות האפקטיביות לעשייה חברתית. בשנת 2011 זכה הארגון באות הנשיא למתנדב על פעילויות רבות ומגוונות בשירות החברה והקהילה למען ילדים. בשנת 2016, קיבל הארגון את פרס יו”ר כנסת ישראל על פעילות אפקטיבית ותוצאות בפעילות בחברה הערבית, בשנים 2017-2018 (שנתיים ברציפות) קיבל הארגון את מגן שר הרווחה למתנדבים על פעילות אפקטיבית בחברה הערבית.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים