מוח'תאר – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
דורית (שיחה | תרומות)
מ קטגוריה, ויקיזציה
שורה 1: שורה 1:
{{פירוש נוסף|נוכחי=תפקיד מנהלתי באימפריה העות'מאנית|אחר=מהפכן שיעי בראשית ימי האסלאם|ראו=[[אל-מוח'תאר]]}}
{{פירוש נוסף|נוכחי=תפקיד מנהלתי באימפריה העות'מאנית|אחר=מהפכן שיעי בראשית ימי האסלאם|ראו=[[אל-מוח'תאר]]}}
'''מֻח'תאר''' (ב[[ערבית]]:<big>''' مختار'''</big>) או '''מוכתר''' הכפר הוא מוסד מתקופת [[האימפריה העות'מאנית]]. המוח'תאר הוא פקיד ממשלתי הממונה על ידי השלטונות ונאמן להם. הוא מקבל משכורת מהרשות השלטונית. לעתים, התפקיד עובר במשפחה. עם חילופי שלטון, קורה והמשרה עוברת מ"חמולה" (משפחה רחבה) אחת לחמולה שניה - אפילו יריבה לה. בין תפקידיו, לשפוט בסכסוכים קלים, בין איש לרעהו ולייצג את הכפר בפני השלטונות. בתקופה העות'מאנית, הוא היה אחראי על רישום הלידות, הנישואין והפטירות ועל הגיוס לצבא. עם כיבוש הארץ על ידי האנגלים, צומצמו מאוד זכויות המוח'תאר.
'''מֻח'תאר''' (ב[[ערבית]]:<big>''' مختار'''</big>) או '''מוכתר''' הכפר הוא מוסד מתקופת [[האימפריה העות'מאנית]]. המוח'תאר הוא פקיד ממשלתי הממונה על ידי השלטונות ונאמן להם. הוא מקבל משכורת מהרשות השלטונית. לעתים, התפקיד עובר במשפחה. עם חילופי שלטון, קורה והמשרה עוברת מ"[[חמולה]]" (משפחה רחבה) אחת לחמולה שניה - אפילו יריבה לה. בין תפקידיו, לשפוט בסכסוכים קלים, בין איש לרעהו ולייצג את הכפר בפני השלטונות. בתקופה העות'מאנית, הוא היה אחראי על רישום הלידות, הנישואין והפטירות ועל הגיוס לצבא. עם כיבוש הארץ על ידי האנגלים, צומצמו מאוד זכויות המוח'תאר.


בישובים העבריים לא היה קיים מוסד כזה אך במקרים מסוימים נאלצו למנות אדם שישא בתואר על מנת ליצור קשרים עם היישובים הערבים השכנים. מוח'תאר הכפר הערבי בקש לבוא במגע עם המוח'תאר ולא עם מזכיר פנים או בעל תפקיד דומה.
בישובים ה[[עברי]]ים לא היה קיים מוסד כזה אך במקרים מסוימים נאלצו למנות אדם שישא בתואר על מנת ליצור קשרים עם היישובים הערבים השכנים. מוח'תאר הכפר הערבי ביקש לבוא במגע עם המוח'תאר ולא עם מזכיר פנים או בעל תפקיד דומה.


== לקריאה נוספת ==
== לקריאה נוספת ==
* [[דוד בן דוד]], איש כפר עציון וניר עציון, '''גשר על פני התהומות ''', 1996, הוצאה עצמית.
* [[דוד בן דוד]], איש [[כפר עציון]] ו[[ניר עציון]], '''גשר על פני התהומות ''', 1996, הוצאה עצמית.


[[קטגוריה:שלטון מקומי]]
[[קטגוריה:שלטון מקומי]]
[[קטגוריה:היסטוריה אסלאמית]]
[[קטגוריה:היסטוריה אסלאמית]]
[[קטגוריה:משרות פוליטיות]]


[[en:Mukhtar]]
[[en:Mukhtar]]

גרסה מ־15:28, 6 באפריל 2008

מֻח'תארערבית: مختار) או מוכתר הכפר הוא מוסד מתקופת האימפריה העות'מאנית. המוח'תאר הוא פקיד ממשלתי הממונה על ידי השלטונות ונאמן להם. הוא מקבל משכורת מהרשות השלטונית. לעתים, התפקיד עובר במשפחה. עם חילופי שלטון, קורה והמשרה עוברת מ"חמולה" (משפחה רחבה) אחת לחמולה שניה - אפילו יריבה לה. בין תפקידיו, לשפוט בסכסוכים קלים, בין איש לרעהו ולייצג את הכפר בפני השלטונות. בתקופה העות'מאנית, הוא היה אחראי על רישום הלידות, הנישואין והפטירות ועל הגיוס לצבא. עם כיבוש הארץ על ידי האנגלים, צומצמו מאוד זכויות המוח'תאר.

בישובים העבריים לא היה קיים מוסד כזה אך במקרים מסוימים נאלצו למנות אדם שישא בתואר על מנת ליצור קשרים עם היישובים הערבים השכנים. מוח'תאר הכפר הערבי ביקש לבוא במגע עם המוח'תאר ולא עם מזכיר פנים או בעל תפקיד דומה.

לקריאה נוספת