חבית נפט – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Golf Bravo (שיחה | תרומות)
 
שורה 1: שורה 1:
'''חבית נפט''', ובקיצור '''חבית''' היא [[יחידת מידה]] ל[[נפח]] של [[נפט]], והיא שווה ל-42 [[גלון|גלון אמריקאי]] שהם 158.987294828 [[ליטר]] <ref>[http://physics.nist.gov/Pubs/SP811/appenB8.html#K מדריך לשיטת מדידה מטרית]</ref>, שהם 34.97231575 [[גלון|גלון אימפריאלי]].
#הפניה [[חבית (יחידת מידה)]]
[[תמונה:Bluebbl.gif|ממוזער|שמאל|חבית נפט כחולה, יחידת המידה האמריקאית לנפט ומוצריו]]
יחידת נפח זו נמצאת בשימוש ב[[צפון אמריקה]] ובמקומות נוספים למדידת [[נפט]] גולמי ומוצרי נפט אחרים. נהוג למדוד כמויות נפט גם ב[[מטר מעוקב]] ולעתים אף ב[[קילוגרם|טונות]]. מידה "חבית" איננה משמשת למדידת [[גז טבעי]].

מקורה של יחידת מידה זו הוא בשדות הנפט של מדינת [[פנסילבניה]], בשנות ה-60 של [[המאה ה-19]]. עם תחילת הפקת הנפט בשדות אלה, לא היה כלי אכסון תקני לנפט והנפט נשמר והובל בחביות בגדלים שונים ובצורות מגוונות (כך למשל, בחביות בירה, דגים, ועוד). בין החביות שבהן השתמשו היו חביות ה[[יין]] האנגליות התקניות בנפח של 42 גלון אמריקאי, וכן חביות [[ויסקי]] בנפח 40 גלון אמריקאי. חביות ויסקי של 40 גלון היו הנפוצות ביותר להובלת נפט, אולם מפיקי נפט רבים לא מילאו את החביות למלוא נפחן.

חברת הנפט [[ג'ון ד. רוקפלר#סטנדרד אויל|סטנדרד אויל]] (Standard Oil Company) הובילה תמיד את הנפט שהפיקה בחביות צבועות [[כחול]] בנפח 42 גלון, והקפידה למלאן עד תום. עד מהרה החלו צרכני הנפט האמריקאים לסרב לקנות חביות בגדלים אחרים ובשנת 1866 התקבלה החבית בנפח של 42 גלון כתקן מחייב ליחידת נפח של נפט. חביות אלה היו גדולות ב-2 גלון מהחביות שבהן השתמשו חברות נפט רבות אחרות. נפח גדול יותר זה הותיר מקום לפחת בהובלה (כתוצאה מאידוי או נזילה), הואיל ורוב החביות באותה עת היו עשויות מ[[עץ (חומר גלם)|עץ]].

אף שהמונופול של חברת סטנדרט אויל בתחום הנפט בוטל בשנת 1911, עת פורקה ל-34 חברות נפרדות, "החבית הכחולה" משמשת עדיין כמידת תקן למדידה ולתמחור של נפט בארצות הברית, עד ימינו אלה. יחידות מידה מקובלות נוספות בתעשיית הנפט הן 1Mbbl שהן אלף חביות נפט, וכן 1MMbbl שהן מיליון חביות נפט (מחוץ לתעשיית הנפט יש המשתמשים במונח "מגה-חבית" Mbbl ומתכוונים למיליון חביות).

==הערות שוליים==
<references/>
==קישורים חיצוניים==
* [http://calcme.com/calc/oil01?hl=he מחשבון המרה לנפחי נפט גולמי]

[[קטגוריה:יחידות מידה]]
[[en:Barrel (volume)]]
[[ar:برميل (نفط)]]
[[be-x-old:Барэль]]
[[bg:Барел]]
[[bs:Barel]]
[[cs:Barel]]
[[da:Tønde (rummål)]]
[[de:Barrel]]
[[es:Barril (unidad)]]
[[et:Barrel]]
[[fi:Barreli]]
[[fr:Baril]]
[[hr:Barel]]
[[hu:Hordó (mértékegység)]]
[[id:Barrel (satuan)]]
[[is:Olíutunna]]
[[it:Barile (unità di misura)]]
[[ja:バレル]]
[[ka:ბარელი]]
[[mn:Баррель]]
[[nl:Vat (eenheid)]]
[[nn:Eininga fat]]
[[no:Fat (mål)]]
[[pl:Baryłka]]
[[pt:Barril]]
[[ro:Baril de petrol]]
[[ru:Баррель (американский нефтяной)]]
[[sk:Barel]]
[[sl:Sod (prostorninska mera)]]
[[sr:Барел]]
[[sv:Fat (mått)]]
[[uk:Барель]]
[[vi:Thùng (đơn vị)]]
[[zh:桶 (单位)]]

גרסה מ־20:00, 13 ביוני 2008

חבית נפט, ובקיצור חבית היא יחידת מידה לנפח של נפט, והיא שווה ל-42 גלון אמריקאי שהם 158.987294828 ליטר [1], שהם 34.97231575 גלון אימפריאלי.

חבית נפט כחולה, יחידת המידה האמריקאית לנפט ומוצריו

יחידת נפח זו נמצאת בשימוש בצפון אמריקה ובמקומות נוספים למדידת נפט גולמי ומוצרי נפט אחרים. נהוג למדוד כמויות נפט גם במטר מעוקב ולעתים אף בטונות. מידה "חבית" איננה משמשת למדידת גז טבעי.

מקורה של יחידת מידה זו הוא בשדות הנפט של מדינת פנסילבניה, בשנות ה-60 של המאה ה-19. עם תחילת הפקת הנפט בשדות אלה, לא היה כלי אכסון תקני לנפט והנפט נשמר והובל בחביות בגדלים שונים ובצורות מגוונות (כך למשל, בחביות בירה, דגים, ועוד). בין החביות שבהן השתמשו היו חביות היין האנגליות התקניות בנפח של 42 גלון אמריקאי, וכן חביות ויסקי בנפח 40 גלון אמריקאי. חביות ויסקי של 40 גלון היו הנפוצות ביותר להובלת נפט, אולם מפיקי נפט רבים לא מילאו את החביות למלוא נפחן.

חברת הנפט סטנדרד אויל (Standard Oil Company) הובילה תמיד את הנפט שהפיקה בחביות צבועות כחול בנפח 42 גלון, והקפידה למלאן עד תום. עד מהרה החלו צרכני הנפט האמריקאים לסרב לקנות חביות בגדלים אחרים ובשנת 1866 התקבלה החבית בנפח של 42 גלון כתקן מחייב ליחידת נפח של נפט. חביות אלה היו גדולות ב-2 גלון מהחביות שבהן השתמשו חברות נפט רבות אחרות. נפח גדול יותר זה הותיר מקום לפחת בהובלה (כתוצאה מאידוי או נזילה), הואיל ורוב החביות באותה עת היו עשויות מעץ.

אף שהמונופול של חברת סטנדרט אויל בתחום הנפט בוטל בשנת 1911, עת פורקה ל-34 חברות נפרדות, "החבית הכחולה" משמשת עדיין כמידת תקן למדידה ולתמחור של נפט בארצות הברית, עד ימינו אלה. יחידות מידה מקובלות נוספות בתעשיית הנפט הן 1Mbbl שהן אלף חביות נפט, וכן 1MMbbl שהן מיליון חביות נפט (מחוץ לתעשיית הנפט יש המשתמשים במונח "מגה-חבית" Mbbl ומתכוונים למיליון חביות).

הערות שוליים

קישורים חיצוניים