לדלג לתוכן

סייקלו–קרוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ווט ואן ארט (שמאל) ומת'יו ואן דר פול (ימין) במהלך אחד המרוצים
מת'יו ואן דר פול (שמאל) ו-ווט ואן ארט (ימין) במהלך מרוץ, שניהם סוחבים את אופניהם בידיים בגלל קטע המדרגות
רוכב נאלץ ללכת ברגל, עקב אחד המכשולים במסלול
קטע מתוך אליפות אירופה, 2019

סייקלו–קרוסאנגלית: Cyclo–cross, או בקיצור CX או cyclo–X) הוא ענף ספורט ומרוץ אופניים. המרוץ מתקיים במתכונת של הקפות (לרוב לא יותר מ-3.5 קילומטרים) ובסבב המקצועני הוא מתקיים בין חודש אוקטובר לחודש פברואר בסתיו או בחורף. הרוכבים בענף נאלצים לרכוב על דשא, בוץ, חול, גבעות תלולות, אבנים ותנאי שטח מאתגרים אחרים. כמו שאר ענפי האופניים, גם פה הסייקלו–קרוס דומיננטי בעיקר באירופה, ובפרט בהולנד, צרפת ובלגיה. עם זאת, הענף פופולרי מאוד גם בארצות הברית.

ארגון ה-UCI, הוא הארגון המנהל את ענף הסייקלו–קרוס[1]. רוב רוכבי הסייקלו–קרוס הם רוכבים עם יותר מהתמחות אחת ולכן ברוב המקרים הם גם רוכבי אופני כביש או אופני שטח. המרוץ בדרך כלל באורך של חצי שעה עד שעה. הענף איננו אולימפי.

אופני סייקלו–קרוס

אופני סייקלו–קרוס הם סוג של הכלאה בין אופני כביש לבין אופני שטח - הם מזכירים אופני כביש במראה שלהם, בכידון, ובמשקל האופניים. הם מזכירים אופני שטח בגלגלים והצמיגים הגדולים יותר, בלמי דיסק והילוכים נמוכים יותר. לאופני סייקלו–קרוס יש מרווח צמיגים רחב יותר משל אופניים אחרים, הן אמורים להיות קלים במיוחד בשביל לאפשר נשיאה שלהם בידיים ולהיות מותאמים. ניתן להחליף אופניים באמצע מרוץ.

מכיוון שהמרוצים מתקיימים בחודשי החורף או הסתיו, הביגוד הוא ביגוד חם - שרוולים ארוכים, גרביונים, מחממי גפיים. עוד סיבה שהביגוד הוא ארוך, זה בשביל למנוע התלכלכות ישירה של הגוף ומגע ישיר עם בוץ, חול ודברים אחרים.

תחילה, במרוצי כביש שונים בתחילת המאה ה-20 היה נהוג לעיתים לחתוך דרך שדות איכרים ולקחת קיצורי דרך בדרכים אחרות, שכללו חול ודברים אחרים.

לאחר שאוקטבה לפיז ייחס את ניצחונו בטור דה פראנס 1910 לאימוני הסייקלו–קרוס שעזרו לו, הענף תפס תאוצה והחל לכלול גם אליפויות לאומיות, באותה שנה נערכה אליפות בלגיה הראשונה בסייקלו–קרוס. ושנתיים לאחר כך אליפות שווייץ הראשונה בסייקלו–קרוס. המרוץ הבינלאומי הראשון נערך ב-1924, והתקיים בצרפת.

ה-UCI החל לנהל את הענף ב-1950, ואליפות העולם הראשונה נערכה באותה השנה, בה ניצח ז'אן רוביק הצרפתי.

אופי המרוץ

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מספר המשתתפים בתחרות נע בין עשרות, הם מוזנקים למרוץ בשורות. המרוץ מתנהל בהקפות, בין 1 ל-3.5 קילומטרים היא הקפה. במהלך המרוץ יש קטעים מאתגרים, לדוגמה מחסומים שמאלצים קפיצה מעליהם, או ירידה מהאופניים ונשיאה שלהם בידיים, פניות חדות, קטעי מדרגות ועליות תלולות. למרות זאת, המטרים האחרונים בהקפה הם מישוריים ועל אספלט רגיל.

האירועים הבולטים בענף הם:

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סייקלו–קרוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ UCI Cyclo–cross, uci.org.com