לדלג לתוכן

עירוי חליפין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

עירוי חליפיןאנגלית: Exchange transfusion ובראשי תיבות: ע"ח) הוא עירוי דם, שבו מחליפים את דם החולה בדם חדש (בניגוד לעירוי רגיל שבו רק מוסיפים דם או מוצריו ללא הסרת דם החולה), במהלך הטיפול מוסר דמו של החולה ומוחלף בדם אחר או ברכיבי דם. עירוי החליפין נעשה לסירוגין, שאיבה והזרקה, עד למצב שבו הוחלף נפח הדם הנדרש בדם חדש, ניתן לבצע עירוי חליפין באופן ידני, או באמצעות מכונה(אנ'). עירוי החליפין הראשון נעשה בשנות השבעים.

מטרת הטיפול

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עירוי חליפין מתבצע במטרה לסלק ממערכת הדם מרכיב דם מזיק (או לפחות להוריד את רמת הריכוז שלו).

ישנן שתי התוויות עיקריות לעירוי חליפין; מחלות המוליטיות של יילודים ואנמיה חרמשית בילדים ומבוגרים.

במחלות המוליטיות של היילוד, בשל פירוק נרחב של כדוריות הדם האדומות, ישנה הצטברות של בילירובין בדם, ומטרת העירוי היא הורדת רמת הבילירובין כדי למנוע את שקיעתו במוח (קרנאיקטרוס).

אצל החולים באנמיה חרמשית מבצעים עירוי חליפין כדי להוריד את רמת ההמוגלובין החרמשי מתחת ל-30% במטרה לטפל בסיבוכים חדים של המחלה (Acute chest syndrome, או משברי כאבים תכופים) או למנוע אירוע נישנה במוח.

התוויה נוספת ונדירה היא במקרה של זיהום קשה מטפיל (לדוגמה מלריה). במקרה זה, העירוי נועד בכדי להפחית את עומס הטפילים עד שניתן יהיה להיאבק ביעילות במחולל הזיהום באמצעות הטיפול השמרני והמערכת החיסונית

בעירוי חליפין מחדירים לגוף מרכיבי דם, משכך, בדומה לשאר עירויי דם, מקבלי העירוי נמצאים בסכנת זיהום שייתכן וישנו ברכיבי הדם, וכן עלולים להתפתח אצלם נוגדנים לרכיבי הדם המוערה.

אופן הפעולה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרופא מחדיר צנתר לכלי דם מרכזי (ביילודים או בעוברים לכלי דם בחבל הטבור) של החולה, שואבים את דם החולה (החל מ-5 מ"ל ועד 20 מ"ל) ומזרימים באיטיות כמות זהה של דם או מוצרי דם, שחוממו מראש לטמפרטורת החדר, חוזרים על הפעולה פעמים נוספות עד לקבלת התוצאה הרצויה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.

ערך זה הוא קצרמר בנושא רפואה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.