לדלג לתוכן

פוטו מצוי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןפוטו מצוי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: פרימטים
תת־סדרה: טרום קופים
משפחה: לוריסיים
סוג: פוטו
מין: פוטו מצוי
שם מדעי
Perodicticus
בנט, 1831
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פוטו מצוי[1] (שם מדעי: Perodicticus potto) הוא מין של פרימט איטי הפעיל בשעות הלילה ושייך למשפחת הלוריסיים. הוא המין היחידי בסוגו.

הפוטו הוא מין פרימיטיבי מאוד בקבוצת הפרימטים ונראה כמו הבסרקיון ממשפחת הראקוניים שבסדרת הטורפים, אך הוא קרוב דווקא ללמורים ולקופים וכן לאדם. הוא יצור איטי בינוני באורך 30–39 ס"מ ושוקל 600–1,600 גרם בממוצע. האצבעות של הפוטו ייחודיות מאוד ובעלי אגודל ענקי האוחז את הענף במקביל לעוד 3 אצבעות ארוכות יותר מהרגיל ואצבע אחת קטנה וחסרת שימוש (האצבע). לפוטו מערכת שיניים של למורים ואף אדום בעל ריריות העוזרות בהרחה. הוא פעיל בלילות ובעל עיניים צהובות הרואות בחושך ואוזניים גדולות, צמודות לעור. בנוסף יש לפוטויים בלוטות ריח לשני המינים, כשקים מתחת לזנבם. החלק האחורי של הגוף לא שימושי כ"כ והוא אינו מנתר כמו שאר קרוביו. אורך הזנב 3–10 ס"מ והפרווה זהובה.

הפוטו הוא יצור לילי החי ביערות גשם ויערות הרריים באפריקה הטרופית מגינאה במערב ועד קניה במזרח. הוא ממעט לרדת לקרקע. הפוטויים הם יחידאים ואגרסיביים ויתקפו (למעט בעונת הרבייה) כל פוטו אחר. כמרבית הפרימטים, הפוטו הוא אוכל-כול בעל ידיים זריזות. 65% מתכולת הקיבה של פרט שנותח הכילו פירות והשאר קליפות עץ (21%) וחרקים (10%). הפוטו זריז מספיק כדי לצוד ציפורים או עטלפים חולפים. הוא גם יכול לנשוך קליפות עצים כדי להגיע למוהל העץ והוא ניזון מחרקים שעירים וארסיים שאף יצור אחר לא אוכל.

הוא נטרף לעיתים נדירות בטבע. לפוטו רצועת צוואר גדולה בעלת זיז קוצני העלול לגרום לפציעה אם נושכים אותו. הפוטו נצמד לענף ומתקפל כמו פנגולין עד שהזיז מגן עליו. הפוטו הוא שוכן עצים גבוהים ויוצא בלילות, מה שמונע מטורפים כמו עופות דורסים, אריות, נמרים ואף שימפנזות לטפס אליו. עם זאת, נצפתה קבוצה אחת של שימפנזות שהצליחה למצוא את הפוטויים במהלך היום ואז הם דוקרים אותם למוות בענפים. הקטנים עלולים להיטרף גם על ידי נחשי חנק, נמרים, זבד דקלים אפריקני, זבד אפריקני ועיטים שונים. הם נאכלים גם על ידי שבטים מקומיים שונים.

פוטו מתעגל על ענף
  • Perodicticus potto
  • Perodicticus edwardsi
  • Perodicticus ibeanus
  • Perodicticus stockleyi

בעבר היה עוד תת-מין אך הוא הפך למין עצמאי - פוטו חקיין (Pseudopotto martini).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פוטו מצוי בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]