לדלג לתוכן

שחרור בערבות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף שוחרר בערבות)

שחרור בערבות הוא תנאי שבית משפט רשאי לצוות על שחרורו של חשוד בערובה, תוך קביעת סוג הערובה, גובהה, תנאיה ומשך תוקפם. כאשר עניינו של אדם שנעצר מובא בפני בית המשפט, בית המשפט ישקול האם ניתן לשחרר את האדם בערבות[1]. הטקסט המופיע באתר כל זכות (הערת שוליים מס' 1) יכול לשמש חלופה לתוכן הערך בכל הקשור למצב בישראל.

במסגרת השחרור בערבות מתחייב הנאשם לא לשבש את הליכי החקירה, על מנת להקל את עונשו, ויגיע אל בית המשפט בכל פעם שיידרש לכך על מנת לסיים את החקירה בעניינו. המושג של שחרור נאשם בערבות הפך להיות נפוץ בישראל, ובמסגרת הליכי משפט רבים עושים זאת על מנת להקל על הנאשמים, כל זמן שאין מדובר בעבירות חמורות מאד שהמשטרה מבקשת מעצר עד תם ההליכים[2].

ההליך השכיח הוא שחרור בתמורה להפקדה כספית, ו/או משולב באיסור יציאה מן הארץ תוך הפקדת דרכונו בבית המשפט. תנאֵי השחרור בערבות יכולים להיות משולבים גם באיסור כניסה ליישוב מסוים ו/או איסור לשוחח או להיפגש עם אדם מסוים, וגם בהתייצבות באופן קבוע בתחנת המשטרה שבמקום מגוריו של המשוחרר בערבות. שחרור בערבות יכול לכלול גם איסור יציאה מן הבית במשך כל שעות היממה או חלק ממנה. תנאי זה מכונה גם "מעצר בית"[2]. יש ומעצר זה נאכף על ידי שימוש באזיקים אלקטרוניים[3].

בית המשפט ישקול מספר שיקולים שיכריעו האם יעתר לבקשה לשחרור בערבות ואיזו ערבות. חומרת העבירה היא הראשונה במעלה, גם מצב החקירה יקבע האם ניתן לשחרר בערבות מבלי שיעלה חשש לפגיעה בחקירה. סוגיה אחרונה זו קשורה בדרך כלל בסוגיה האם המשטרה מבקשת מעצר עד תם ההליכים, שהוא פועַל יוצא של חומרת העבירה[2].

בארצות הברית, מקובל שהערבות היא פיקדון במזומן (או רכוש אחר). הערבות במזומן במדינות אחרות מוגבלת יותר[4]. אם החשוד יגיע לכל ההופעות הנדרשות לבית המשפט, פיקדון זה יוחזר. ב-46 מדינות בארצות הברית, ניתן לשלם לפקיד ערבות מסחרי, כדי להפקיד כספי ערבות בשמו של אדם עצור. מנהג זה אינו חוקי ברובו בשאר העולם[5].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ חלופת מעצר בהחלטת בית משפט (שחרור בערבות), באתר כל זכות
  2. ^ 1 2 3 מה זה שחרור בערבות, באתר עורך דין פלילי
  3. ^ ליעד לק, חלופת מעצר חדשה: תכנית הפיקוח האלקטרוני יצאה לדרך, באתר לשכת עורכי הדין בישראל, 06.07.2005
  4. ^ Gavin Newsome, "Only Duterte’s Philippines and Trump’s United States of America have money bail.", Politi Fact, October 8, 2018
  5. ^ Liptak, Adam. Illegal Globally, Bail for Profit Remains in U.S. The, New York Times, 29 January 2008