אלרגיה לתירס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אלרגיה לתירס
Corn allergy
בוטנים
תחום אלרגיות למזון
גורם תירס עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אלרגיה לתירס היא אלרגיה נדירה מאוד למזון, אנשים עם אלרגיה לתירס מפתחים תסמינים כמו נפיחות כאשר הם אוכלים מוצר המכיל תירס. אלרגיה זו עלולה להיות קשה לניהול עקב מזון ומוצרי מזון רבים המכילים צורות שונות של תירס כגון עמילן תירס. זוהי אלרגיה שלעיתים קרובות אינה מאובחנת. התסמינים יכולים להיות דומים לזה של כל אלרגיה מוכרת אחרת, כולל אנפילקסיס.

כמו אלרגיות אחרות למזון, לרוב האנשים שאלרגיים לתירס יש תסמינים קלים. אלרגיה לתירס נובעת ממספר חלבוני IgE הממיסים במלח ונמצאים בתוך גרעין התירס,[1] זוהה שאחד מהחלבונים אלו, חלבון העברת שומני תירס (LPD), הוא הגורם העיקרי להיווצרות האלרגיה מכיוון שחלבון זה עמיד לבישול ולעיכול.

בדומה לאלרגיות מזון אחרות, אין תרופה לטיפול באלרגיה. מאחר שמדובר באלרגיה נדירה שמאובחנת לעיתים רחוקות, האבחנה של האלרגן הגורם לאלרגיה לתירס הייתה קשה. רוב האנשים שאלרגיים לתירס אינם יכולים לאכול תירס או כל דבר המכיל חלבונים מתירס, אך ישנם אנשים רבים שאלרגיים לתירס ועדיין יכולים לאכול סוכרים מטוהרים מתירס כגון סירופ תירס. היות שהתסמינים לאלרגיה דומים לתסמינים של אלרגיות אחרות כגון פריחת דשא, זרעים ודגנים אחרים, אלרגיה לתירס תהיה קשה לאבחון באמצעות בדיקת עור רגילה או בדיקת דם.[2]

תסמינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

התסמינים מגוונים ובדך כלל משתנים מאדם לאדם בהתאם לחוזק של המערכת החיסונית בדרך כלל הם כוללים:

  • פריחה בעור
  • בחילות
  • כאבי בטן הקאות ושילשולים
  • אף סתום ונזלת
  • כאבי ראש
  • אסתמה
  • אנפליקסיס (תגובה פחות נפוצה, עלולה להיות מסכנת, לפגוע בנשימה ולהכניס את הגוף להלם)

התגובות נעות בין קלות לחמורות, אך התופעה המסכנת ביותר היא האנפליקסיס הגורמת להתנפחות דרכי הנשימה, נשימה לקויה וירידה בלחץ הדם. תופעה זאת יכולה לקרות במהירות ואם לא מטפלים בה אחרי זמן קצר עם אפינפרין, היא עלולה אף לגרום למוות.

איבחון האלרגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תהליך האבחון עלול להיות מסובך, התסמינים משתנים מאדם לאדם ולפעמים גם לא כולם חווים את אותם תסמינים. אם אדם חושד שהוא אלרגי לתירס, הוא חייב להתייעץ עם רופא או מומחה לאלרגיות. חובה לבצע מעקב אחרי כל התסמינים ובעת התרחשות התגובה יש לדעת בדיוק מה המזון הנאכל ומה הייתה הכמות שנאכלה. בהבדקות אצל רופא או מומחה הוא ישאל שאלות ועל מנת להקל על הרופא חובה לדעת מה נאכל ומה היו הכמויות. הרופא ישאל על תסמינים בעבר, היסטוריה משפחתית לגבי הנושא של האלרגיה. היות שהאלרגיה הספציפית הזאת אינה יכולה להיות מאובחנת על ידי בדיקת עור או בדיקת דם בדרך כלל הרופא או המומחה יבקשו להמע מהמזון הזה למשך שבועיים או חודשיים. אם התופעות נרגעות לאחר הימנעות מהמזון למשך שבועיים או חודשיים סביר להניח שהאלרגיה היא דווקא לתירס. אם תוצאות ההימנעות אינן חד משמעותיות, מומלץ לעשות בדיקה אצל הרופא או אצל המומחה שבבדיקה זאת המטופל יקבל כמויות שונות של תירס בהדרגה וכך הרופא או המומחה יוכלו לאבחן בדיוק את הבעיה.

התמודדות וטיפול באלרגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברגע שהבעיה מאובחנת, הטיפול הטוב ביותר היא הימנעות מתירס וחומריו. החומרים שמומלץ מאוד להימנע מהם הם:

(מוצרי תירס יכולים להמצא גם בדגנים, סוכריות, ריבות, סירופים, רטבים, חטיפים, שימורי פירות, בשרים מוכנים ומשקאות מתוקים) ניתן גם למצוא את תירס ומוצריו בפריטים מגוונים שאינן אכילים כמו שמפו או חומרי קוסמטיקה למיניהם, נוזל לשטיפת כלים, משחות שניים, וויטמינים, צבעים או מזונות לחיות מחמד. עמילן תירס, למשל, יכול לשמש כציפוי ודבק במוצרי נייר, וגם נמצא בחיתולים חד פעמיים לתינוקות.

בדומה לכל אלרגיה אחרת למזון, אחרי האבחון של האלרגיה יש לבצע מספר שינויים בתזונה היומיומית.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Pasini, G., Simonato, B., Curioni, A., Vincenzi, S., Cristaudo, A., Santucci, B., ... &, IgE‐mediated allergy to corn: a 50 kDa protein, belonging to the Reduced Soluble Proteins, is a major allergen. Allergy, Giannattasio, M. (2002). , 57(2), 98-106.
  2. ^ אלרגיה לתירס - מהם התסמינים ואיך מאבחנים?, ‏2015-10-25
ערך זה הוא קצרמר בנושא רפואה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.