קואהווילה וטחאס
| הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית. | |||
| אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים. | |||
| קואהווילה וטחאס | ||
|
|
||
| הוקמה | ה-7 במאי 1824 | |
| התפרקה | 15 בדצמבר 1835 | |
| ישות קודמת | האימפריה המקסיקנית הראשונה | |
| ישות יורשת | רפובליקת טקסס, קואווילה | |
| משטר | מדינה פדרלית | |
| שפה | ספרדית | |
| יבשת | צפון אמריקה | |
| עיר בירה | סאלטילו, מונקלובה | |
| שטח נכון ל-1824 | 800,000 קמ"ר קמ"ר | |
| אוכלוסייה נכון ל-1828 | 70,995 | |
קואהווילה וטחאס (קואווילה וטקסס) הייתה אחת המדינות המרכיבות את ברית המדינות המקסיקניות המאוחדות תחת חוקת 1824. היה לה שני ערי בירה: הראשונה סאלטילו, ולאחר מכן מונקלובה. למטרות מנהליות, המדינה חלוקה לשלושה מחוזות: בקסר, המרכיבים את האזור הכלול כיום בטקסס, מונקלובה שנחשב היום כצפון קואווילה, וריו גרנדה סאלטילו כיום דרום קואווילה.
המדינה נשארה בקיומה עד לאימוץ של "חוקת 1835", לפיה הרפובליקה הפדרלית הוסבה ליחידה אחת, והמדינות (estados), הפכו למחוזות (Departamentos). מדינת קואווילה וטחאס התפצלתה לשתיים והפכה למחוז קואווילה ומחוז טקסס.
שניהם קואווילה וטקסס פרשו ממקסיקו בגלל ניסיונותיו של סנטה אנה לחזק את כוחה של הממשלה המרכזית. טקסס בסופו של דבר פרשה והפכה לרפובליקה העצמאית של טקסס, שהיא כיום מדינה בפדרצית ארצות הברית של אמריקה. קואווילה הצטרפה יחד עם נואבו לאון וטאמוליפאס להקמת הרפובליקה קצרת הימים ריו גרנדה.