De oppresso liber

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סמל יחידה יהכוחות המיוחדים של צבא ארצות הברית; סכין קרב סטילטו V-42 ממלחמת העולם השנייה באמצע. מוטו היחידה ו-2 חצים מוצלבים.

De oppresso liber הוא המוטו של הכוחות המיוחדים של צבא ארצות הברית.

משמעות[עריכת קוד מקור | עריכה]

המוטו של הכוחות המיוחדים של צבא ארצות הברית[עריכת קוד מקור | עריכה]

משמעות המוטו של הכוחות המיוחדים בצבא ארצות הברית, הוא "לשחרר מדיכוי" או "לשחרר את המדוכאים".[1]

תרגום מילולי[עריכת קוד מקור | עריכה]

תרגום מילולי של הביטוי בלטינית de oppresso liber הוא "מאדם מדוכא, לאדם חופשי".

ביטוי מקביל[עריכת קוד מקור | עריכה]

"לִמְדוּ הֵיטֵב דִּרְשׁוּ מִשְׁפָּט, אַשְּׁרוּ חָמוֹץ; שִׁפְטוּ יָתוֹם, רִיבוּ אַלְמָנָה." ישעיהו א' יז'.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המוטו התפתח במבצעי המשרד השירותים האסטרטגיים במלחמת העולם השנייה צוותי ג'דבורג/סאסקס פעלו מאחורי קווי האויב בצרפת. תחת קולונל אהרון בנק, אבי הכוחות המיוחדים של צבא ארצות הברית. צוותיו אפשרו להתנגדות הצרפתית להתפתח ולהתנגד לצבא הגרמני הכובש. הלוחמה הבלתי קונבנציונליות של קולונל בנק היו שונות מהלוחמה הקונבנציונליות של צבא ארצות הברית. בכך שכללו תמיכה חשאית בפעילויות חתרניות נגד הכוחות הנאצים.

אנדרטת התגובה המהירה של אמריקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפסל "אנדרטת התגובה של אמריקה" עם כותרת משנה: De Oppresso Liber. הוא פסל ברונזה הממוקם ליד של המרכז הפיננסי One World מול הגראונד זירו בניו יורק. האנדרטה ידועה בשם הלא רשמי: "פסל חייל הסוס". זוהי האנדרטה הציבורית הראשונה[2] המוקדשת לכוחות המיוחדים של ארצות הברית ומנציחה את המשרתים בכוחות המיוחדים, מ-11 בספטמבר, בתוכם לוחמים שפעלו בימים הראשונים של מבצע חופש מתמשך, שהוביל לתבוסה הראשונית של הטליבאן באפגניסטן. הפסל נהגה על ידי הפסל דאו בלומברג, והוזמן על ידי קבוצה אנונימית של בנקאים בוול סטריט שאיבדו חברים בפיגועי 11 בספטמבר.

הפסל נחנך ב-11 בנובמבר 2011 בטקס בראשות סגן הנשיא ג'ו ביידן ולוטנט גנרל. ג'ון מולהולנד, מפקד פיקוד המבצעים המיוחדים של צבא ארצות הברית.[3]

מורשת עולמית[עריכת קוד מקור | עריכה]

מוטו היחידה שימש גם את בריגדת הכוחות המיוחדים המוטסים 65 (בריגדת NOHED) של איראן, שבהקמתה נעזרה ביועצים ממרכז הלוחמה המיוחד ובית הספר על שם ג'ון פ. קנדי לפני המהפכה האיראנית ב-1979.[4]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "Unit History for Staff Sergeant Robert J. Miller - Medal of Honor Recipient". www.army.mil (באנגלית). נבדק ב-2021-01-10.
  2. ^ "Unconventional Work". Blackwater. אורכב מ-המקור ב-12 באוקטובר 2013. נבדק ב-13 בינואר 2012. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Quade, Alex (27 באוקטובר 2011). "Commando monument near ground zero unveiled on Veterans Day". Washington Times. נבדק ב-12 בינואר 2012. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ "Iran Expands Presence in Syria With Special Forces Deployment". Offiziere.ch (באנגלית אמריקאית). 2016-04-19. נבדק ב-2021-01-10.