אהבה אובססיבית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

אהבה אובססיבית או הפרעת אהבה אובססיביתאנגלית: Obsessive love או obsessive love disorder; בראשי תיבות: OLD) היא מצב בו אדם מסוים חווה רצון אובססיבי לשמירה ולדאגה כלפי אדם אחר.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסימפטומים של אהבה אובססיבית כוללים חוסר יכולת לסבול זמן ממושך ללא קרבה אל אותו אדם, פנטזיות אובססיביות בנוגע לאותו האדם, ובילוי כמויות מופרזות של זמן בחיפוש, יצירה או התבוננות בתמונות של אותו אדם. בהתאם לעוצמת המשיכה שלהם, מאהבים אובססיביים עשויים להרגיש שהם אינם מסוגלים לרסן את עצמם מהתנהגויות קיצוניות כגון מעשי אלימות כלפי עצמם או כלפי אחרים. אהבה אובססיבית נחשבת לעיתים כתוצאה מטראומת ילדות (אנ') ועשויה להתפתח אף ממבט ראשון (אנ'). האהבה האובססיבית עלולה להימשך ללא הגבלת זמן, ולפעמים מצריכה טיפול פסיכותרפיה[1].

ההפרעה הנפוצה ביותר הקשורה לאהבה אובססיבית היא הפרעת אישיות גבולית. הפרעות אחרות הקשורות לרוב לאהבה אובססיבית כוללות הפרעה דלוזיונלית, הפרעה טורדנית-כפייתית והפרעות אישיות נוספות של אשכול ב'[2].

פסיכולוגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

זיגמונד פרויד סבר שאהבה אובססיבית עשויה להיות תוצר של תחושת שנאה לא מודעת שעליה היא מפצה יתר על המידה - ובכך הסביר את התחושה המייסרת של המאהב בצורך להגן על מושא אהבתו[3]. פסיכואנליטיקאים מאוחרים יותר סברו כי אהבה אובססיבית מונעת מאספקה נרקיסיסטית, כך שהעיסוק האובססיבי במושא האהבה מסייע בהדחקת דאגות ורגשות דיכאוניים[4]. היונגיאנים רואים באהבה האובססיבית השלכה של "האני הפנימי" (אנ') על מושא האהבה[5].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Paula Derrow, When Normal Love Turns Obsessive, Cosmopolitan
  2. ^ BetterHelp Editorial Team, What Is Obsessive Love Disorder? | BetterHelp, BetterHelp, ‏28 ביוני 2018
  3. ^ זיגמונד פרויד, Case Histories II (PFL 9), עמ' 9-118, וגם 1-70
  4. ^ אוטו פניכל, The Psychoanalytic Theory of Neurosis, 1946, עמ' 382 ו-533
  5. ^ קרל גוסטב יונג, Man and his Soul, 1964, עמ' 191