לדלג לתוכן

אוה ננסן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אוה ננסן
Eva Nansen
לידה 17 בדצמבר 1858
כריסטיאניה, האיחוד השוודי-נורווגי עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 9 בדצמבר 1907 (בגיל 48)
Lysaker, נורווגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Eva Helene Sars עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות נורווגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות מ-1881 עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים Hartvig Nissen School עריכת הנתון בוויקינתונים
סוג קול מצו-סופרן עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג פריטיוף ננסן (6 בספטמבר 18899 בדצמבר 1907) עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים אוד ננסן, Irmelin Revold עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אוה הלן ננסןנורווגית: Eva Helene Nansen17 בדצמבר 1858 - 9 בדצמבר 1907) הייתה זמרת מצו-סופרן נורווגית ידועת-שם. כמו כן הייתה חלוצה בסקי נשים.

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ננסן נולדה בכריסטיאנה, בת לכומר ופרופסור לזואולוגיה מיכאל סארס (en:Michael Sars) ומארן סארס, ואחות לביולוג גאורג אוסיאן סארס (en:Georg Ossian Sars) ולהיסטוריון ארנסט סארס (en:Ernst Sars).[1] מצד אמה, הייתה אחיינית של המשורר והמבקר יוהאן סבסטיאן ולהאוון (en:Johan Sebastian Welhaven) והסופרת אליזבת ולהאוון (en:Elisabeth Welhaven), ודודנית ראשונה של האדריכל היאלמאר ולהאוון en:Hjalmar Welhaven) ומפכ"ל המשטרה קריסטיאן ולהאוון.

בספטמבר 1889 נישאה אוה סארס לפריטיוף נאנסן, חוקר הקוטב ובהמשך זוכה פרס נובל לשלום על עבודתו עם פליטים. היו להם חמישה ילדים, בהם אוד ננסן, אדריכל נודע, שהקים בית מקלט לילדים יהודים בזמן מלחמת העולם השנייה. אוה ננסן מתה בדלקת ריאות ב-9 בספטמבר 1907 בליסאקר.

אוה סארס למדה שירה במשך חמש שנים אצל אחותה מולי וגיסה, זמר הבריטון והמלחין תורוואלד לאמרס. הופעת הבכורה שלה כזמרת אופרה התרחשה בשנת 1881, ב"מוזיקפורנינגן", מבשר הפילהרמונית של אוסלו. היא למדה אצל דזירה ארטו בברלין בשנים 1886 ו-1887, התמחתה בשירת רומנסות והופיעה לראשונה בקונצרט כזמרת רומנסות מצו-סופרן בשנת 1886. היא הופיעה בקונצרטים רבים מספור, הן בנורווגיה והן מחוצה לה, בין 1880 ל-1900. ברפרטואר האופרה שלה היו "חלומה של אלזה" מלוהנגרין של ריכרד וגנר ו"גרטכן" ביצירתו של שומאן, "סצנות מתוך פאוסט של גתה".[2] סיורי הקונצרטים שלה בסקנדינביה יחד עם הפסנתרנית אריקה ניסן התקבלו בהתלהבות רבה.[3] היא נחשבה לאחת מזמרות הרומנסות החשובות ביותר של נורווגיה. הקונצרטי הפומבי האחרון שלה התקיים בדצמבר 1899, והיא שרה מחזור שירים חדש בשם "Haugtussa ", שאדווארד גריג חיבר לפואמות של ארנה גרבורג.

אוה ננסן הייתה שותפה פעילה בתחום המוזיקה להתכנסויות בבית אמה, שהיה עד 1898 מקום מפגש לליברלים ואינטלקטואלים; הוא כונה "הסלון הראשון של כריסטיאנה".[4]

אוה ננסן, 1889

אוה סארס (ננסן) הייתה גולשת סקי מיומנת. היא וססיליה תורסן עוררו תשומת לב כנערות היחידות באירוע קפיצות הסקי Husebyrennet, לשם הגיעו על מגלשי סקי. בהמשך הייתה לה השפעה רבה במאבק למתן זכות לנשים להשתתף בתחרויות ספורט חורף לסוגיהן בתנאים שווים לגברים. בחג הפסחא 1892 הייתה לאישה הראשונה, כנראה, שחצתה את רמת הָארְדָאנְגֶרְווידָה על מגלשי סקי, לצד בעלה פריטיוף ננסן. בהזדמנות זו לבשה חליפת סקי מתריסה במידת-מה לגבי התקופה, שנתפרה למענה לפי התכנון של ננסן; חצאית החליפה הגיעה רק מעט מתחת לברכיים. במאמר Skiløbningen, שהתפרסם בעיתון Verdens Gang במרץ 1893, יצאה חוצץ נגד המתנגדים לסקי נשים מטעמי מוסר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוה ננסן בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]