לדלג לתוכן

אופטוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אופטוס
נתונים כלליים
סוג חברת בת
תקופת הפעילות 1981–הווה (כ־45 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת אם SingTel עריכת הנתון בוויקינתונים
חברות בנות Virgin Mobile Australia עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה אוסטרליה עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום המטה סידני עריכת הנתון בוויקינתונים
משרד ראשי סידני, אוסטרליה
ענפי תעשייה טלקומוניקציה
מוצרים עיקריים סלולר, אינטרנט, טלוויזיה
הכנסות 2.0 מיליארד דולר אוסטרלי (2023)
רווח 286 מיליון דולר אוסטרלי (2023)
עובדים 8,700 (נכון ל־פברואר 2013) עריכת הנתון בוויקינתונים
 
www.optus.com.au
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אופטוסאנגלית: Singtel Optus Pty Limited ) היא חברה בתחום הטלקומוניקציה והמדיה שפועלת בעיקר באוסטרליה. החברה נמצאת בבעלות מלאה של חברה Singtel מסינגפור. בשנת 2022 היא סיפקה שירותים לכ-10 מיליון לקוחות והייתה החברה השנייה בתחום באוסטרליה אחרי טלסטרה (כ-22 מיליון לקוחות).

החברה הוקמה בשנת 1981 בשם AUSSAT Pty Limited על ידי ממשלת אוסטרליה. היא שיגרה את הלוויין הראשון שלה בשנת 1985. לוויין זה איפשר לה לספק שירותי תקשורת אזרחית, תקשורת צבאית ושירותי טלוויזיה לאזורים מרוחקים ברחבי אוסטרליה.

בשנת 1994, לאחר שהחברה פעלה בהפסד ובעקבות החלטת ממשלת אוסטרליה לפתוח את שוק התקשרות האוסטרלי לתחרות, הוחלט ללהפריט את החברה והיא נמכרה לקבוצת חברות שכללה את תאגיד התקשורת הבריטי "כייבל אנד ויירלס" ולחברת התקשרות האמריקאית "בלסאות'". לאחר הפרטה "אופטוס" החל להתחרות בטלסטרה בשוק שיחות הטלפון. החל משנת 1995 החברה פועלת בתחום טלוויזיה בכבלים בעזרת חברה Optus Television. בהמשך החברה החלה לפעול גם כספק שירותי אינטרנט ולספק שירותי תקשורת סלולרית.

בשנת 1997, הגדילה חברת "כייבל אנד ויירלס" את החזקתה בחברה והפכה לבעלת השליטה בה[1]. בשנת 2001 מכרה "כייבל אנד ויירלס" את החברה ל"סינגטל" מסינגפור תמורת כ-9.9 מיליארד דולר[2]. באותה שנה גם הקימה מיזם משותף, בשותפות עם קבוצת וירג'ין, במסגרתו הוקמה רשת סלולרית וירטואלית תחת המותג "וירג'ין מובייל"[3]. ב-2018 הודיעה על סגירת המיזם[4].

החל משנת 2003 חברת הטכנולוגיה הישראלית "גילת רשתות לווין" החלה לספק ל"אופטוס" תחנות לוויין זעירות (VSAT) וציוד לתחנת הבסיס (HUB) עבור שירותי תקשורת לאזורים מרוחקים. החוזה החל כפרויקט של הממשלה האוסטרלית עם "אופטוס", לאספקת שירותי לימוד מרחוק לעיירות וכפרים מבודדים במדינה[5]. בהמשך הורחבה הפריסה של הציוד של "גילת" מספר פעמים והיא סיפקה עשרות אלפי תחנות עבור שירותי תקשורת לארגונים, משרדי ממשלה ולקוחות עסקיים של "אופטוס"[6]. בנוסף באותה תקופה רכשה מערכות תקשורת אלחוטיות בפס-רחב מחברת סרגון נטוורקס הישראלית[7]; ומערכות לתשתית החיוב וגבייה שלה מחברת "אקזקט" (Xacct) (שאחר כך מוזגה לתוך "אמדוקס")[8].

בספטמבר 2022 החברה סבלה מהתקפת סייבר[9]. הערכה הייתה שנתונים של כ-9.8 מיליון לקוחות נגנבו. באוקטובר ממשלת אוסטרליה החליטה על הקמת ועדת חקירה לבדיקת צורת טיפול החברה בפרשה ונוהלי אבטחה שלה[10].

ביום רביעי ה-8 בנובמבר 2023 מההשעה 4 בבוקר (שעון מקומי), בעיה לא ידועה גרמה להפסקה כלל ארצית בשירותי החברה. ההפסקה השפיעה ישירות על יותר מ-10 מיליון לקוחות, כולל שירותים ממשלתיים ועסקים. לקוחות דיווחו שהטלפונים שלהם הראו 'SOS' במחוון האותות וזה סימן לכך שהרשת הרגילה מושבתת, אך לטלפונים ניידים עדיין הייתה גישה לרשתות חלופיות במקרה של שיחת חירום; עם זאת, טלפונים קוויים של Optus הושבתו כליל. ההפסקה השפיעה גם על מגזר הבנקאות וגרמה לעיכובים מסיביים בתנועת הרכבות. בנוסף, גם ספקיות האינטרנט המקומיות Dodo ו-Amysim, שניהן מסתמכות על רשת Optus כמשווקים שלה, מה שגרם להפסקות שירותים ברחבי אוסטרליה. שבועיים לאחר התקרית הזאת, מנכ״לית החברה, קלי באייר רוסמרין, הודיעה על התפטרותה. סיבת התקלה הייתה בעיה בBGP[11].

לווייני החברה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סדרת לוויינים הראשונה Aussat A החלה לפעול בשנת 1985. הלוויין הראשון שוגר לחלל בעזרת מעבורת החלל דיסקברי כחלק ממשימה STS-51-I. לוויין נוסף שוגר בשנת 1985 ולוויין השלישי בשנת 1987. הלוויינים נבנו על ידי יוז איירקראפט.

לווייני הדור השני Optus B נבנו על ידי אותו יצרן והם שוגרו ממרכז שיגור הלוויינים שיצ'אנג. זה היה המקרה הראשון שלווייני תקשורת שנבנו בארצות הברית קיבלו אישור להיות משוגרים משטח סין. לוויין ראשון שוגר בשנת 1992 ופעל עד לשנת 2008. שיגור לוויין שני נכשל. לוויין שלישי שוגר בשנת 1994.

לוויין מטיפוס Optus C מומן על ידי ממשלת אוסטרליה והיה מיועד לתקשורת צבאית ואזרחית. הוא נבנה על ידי SSL בשיתוף פעולה עם מיצובישי. הלוויין שוגר בשנת 2003.

החל משנת 2006 החלו שיגורים של לוויינים Optus D ממרכז החלל הגיאני. מסדרה זו שוגרו 3 לוויינים (אחרון בשנת 2009.

בשנת 2010 שוגר לוויין Optus 10. משקלו כ-3,200 ק"ג והוא הלוויין הגדול של החברה. לוויין נוסף מתוכנן לשיגור בשנת 2025.

בשנת 2024 שוגר לוויין Optus X לצרכים צבאיים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אופטוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. בלומברג, לונדון, ‏כייבל אנד וויירלס הגדילה אחזקתה בחברת הטלפון מס' 2 באוסטרליה ל-49%, באתר גלובס, 2 ביולי 1997
  2. עפרה שלו, כייבל אנד וויירלס מכרה את חטיבת אופטוס האוסטרלית ל-SingTel תמורת כ-9.9 מיליארד דולר, באתר TheMarker, 25 במרץ 2001
  3. דפנה מאור, וירג'ין מובייל מקווה לחדור לארה"ב בעזרת מיזם סלולרי משותף עם ספרינט, באתר TheMarker, 11 ביוני 2001
  4. Ryan Bedford, Optus to phase out Virgin Mobile brand, Business News Australia, 24 MAY 2018
  5. גתית פנקס, גילת תספק ציוד במסגרת פרויקט של Optus עם ממשלת אוסטרליה; היקף הפרויקט - 17 מיליון דולר, באתר TheMarker, 15 ביולי 2003
  6. שירלי יום-טוב, חוזה משמעותי נוסף לגילת: תספק לסינגטל אופטוס האוסטרלית 2,500 תחנות לוויין זעירות, באתר TheMarker, 16 בפברואר 2004
    עומרי כהן, גילת תשדרג את רשתות הלוויין של אופטוס האוסטרלית לפלטפורמת ה-SkyEdge, באתר TheMarker, 14 בספטמבר 2004
    אופטוס האוסטרלית תרחיב את הרשת הלוויינית שלה עם רכישת אלפי תחנות VSAT של גילת לוויינים, באתר TheMarker, 7 באוגוסט 2006
    עומרי כהן, גילת קיבלה הזמנת המשך מאופטוס האוסטרלית בהיקף של כמה מיליוני דולרים, באתר TheMarker, 11 בדצמבר 2007
    שירי חביב ולדהורן, ‏גילת זכתה בחוזה שיגיע עד 120 מ' ד' ב-5 השנים הבאות, באתר גלובס, 8 במאי 2011
  7. שירי חביב, ‏סרגון תספק לסינגטל אופטוס האוסטרלית פתרונות להרחבת הדור השלישי, באתר גלובס, 25 ביולי 2006
    סרגון תספק פתרונות מתקדמים להרחבת רשת ה-3G של רשת סלולר באוסטרליה, באתר TheMarker, 25 ביולי 2006
  8. מאת יובל דרור, אקזקט גברה על HP במכרז חברת אופטוס בהיקף של 5.5 מיליון ד', באתר הארץ, 19 בנובמבר 2002
    צורי דאר, אקזקט תספק לאופטוס האוסטרלית תשתית לשירותים סלולריים מתקדמים, באתר TheMarker, 19 בנובמבר 2002
    שירה חורש, ‏ספקית תקשורת אוסטרלית בחרה בפתרון של אמדוקס לתמיכה בשירותי דאטה, באתר גלובס, 8 ביולי 2008
  9. Ben Doherty, Customers’ personal data stolen as Optus suffers massive cyber-attack, The Guardian, 22 SEP 2022
  10. Josh Taylor, Cybercrime in Australia has been on the rise for years, but Optus and Medibank have been wake-up calls, The Guardian, 28 באוקטובר 2022
  11. Josh Taylor, Optus network outage may have been caused by same issue that brought Facebook down in 2021, The Guardian, Wed 8 Nov 2023