אורי מנצור
| לידה |
15 בנובמבר 1949 (בן 76) ירושלים, ישראל |
|---|---|
| מדינה |
ישראל |
אורי מנצור (נולד ב-15 בנובמבר 1949) הוא איש עסקים ישראלי, אשר שותף בבעלות בחברת "דלק" חברת הדלק הישראלית ובחברת דלק ישראל נכסים, ומחזיק במפעלי תעשייה ונדל"ן. שימש כנשיא קבוצת הכדורסל הפועל ירושלים במשך 15 שנים[1]. בשנת 2020 העריך העיתון TheMarker ששווי נכסיו נע בין 1.5 ל–2 מיליארד ש"ח[2].
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]מנצור נולד בירושלים, וגדל בשכונת בית הכרם[2]. אביו, ניסים מנצור, היה בעלים של תחנת מוניות במרכז העיר, מוסך וסוכנות לייבוא רכב בשכונת ממילא[3], אחר כך נכנס גם לעסקי הנדל"ן[4]. מנצור השתלב בעסקי המשפחה, ובסוף שנות ה–70 נכנס לעסקי ייבוא אוטובוסים. הוא ייבא אוטובוסים מוגמרים עם שלדות מתוצרת חברות מאן, מרצדס, סקניה, איווקו ומרכב מתוצרת חברת איריזר הספרדית[5].
בשנת 1995 נכנס כשותף להקמת מפעל ופורג'ט באופקים.[6] המיזם קיבל מענק ממרכז ההשקעות במשרד התעשייה והמסחר, מייצר בדים לא ארוגים, ומעסיק 180 עובדים[7]. בהמשך הוקמו מפעלים נוספים בפולין ובסין. מנצור גויס במקור כמשקיע על ידי המייסדים של המפעל, וכעבור כמה שנים הפך לבעלים יחיד[2]. בשנת 2003 רכש את מפעל החיתולים "טפנוקים", בהשקעה של כ-5 מיליון ש"ח[8], לאחר שהמפעל פשט את הרגל עקב התחרות עם המותגים הבינלאומיים האגיס ופמרפרס[9]. בתחילת 2015 פרץ סכסוך עבודה במפעל ופורג'ט באופקים. העובדים השביתו את המפעל למשך שבועיים, בדרישה להעלאת שכר מעל שכר המינימום, ששולם לרובם, דרשו שיחתם איתם הסכם קיבוצי וישופרו תנאי העסקתם[10]. לאחר שהשביתה הסתיימה העובדים חתמו על הסכם שכר חדש[11].
בשנת 2014 מכר מנצור את עסקי ייבוא האוטובוסים לקבוצת אלייד תמורת יותר מ–50 מיליון ש"ח[12]. לאחר המכירה חבר לאנשי העסקים אלי להב ואיליק רוז'נסקי, בעלי חברת להב אל.אר, ונכנס איתם להשקעות בעסקי נדל"ן מניב בגרמניה. באוקטובר 2020 רכשה הקבוצה יחד 60% מהבעלות בחברת "דלק" חברת הדלק הישראלית, כאשר מנצור שילם 260 מיליון ש"ח עבור 30% מהמניות. לאחר הרכישה הודיעו שבכונתם לפצל את דלק ישראל לשתי חברות. הראשונה תחזיק 54 מתחמי תדלוק שבבעלות דלק ישראל, כחברת נדל"ן עם הון עצמי של 400 מיליון ש", ותשכיר אותם בדמי שכירות של כ-50 מיליון ש"ח בשנה. החברה השנייה היא זו שתשכור את המתחמים הללו, תחזיק את פעילות רשת "מנטה" ואת כל שאר התחנות. בכוונתם בעיקר להשביח את הנדל"ן, והם מתכננים להנפיק בבורסה את החברה השנייה[13]. הפיצול נעשה באפריל 2021 עם הקמתה של חברת דלק ישראל נכסים, וביולי 2025 מניותיה של זו נרשמו למסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב, כשמנצור מחזיק ב-26.72% מהבעלות.
פעילות ציבורית ונדבנות
[עריכת קוד מקור | עריכה]מנצור תרם 13 מיליון ש"ח להקמת בית הכנסת היכל אוריאל שבמבשרת ציון, שם הוא מתגורר[2].
בשנת 1994, לאחר שקבוצת הכדורסל הפועל ירושלים הייתה על סף פירוק בעקבות קשיים כספיים, סיפק לה מימון ומונה לנשיא המועדון, באוקטובר 2009 פרש מהתפקיד[14].
בשנת 2014 נחשף כי מנצור תרם למימון הגנתה של שולה זקן. אחר כך אמר כי זקן ביקשה ממנו, במהלך ביקור ב"שבעה" על אמו, כסף למימון הגנתה המשפטית והוא עזר לה. באותה עת התברר כי מנצור לא ידע שגם אהוד אולמרט דאג להעברת כספים לזקן לצורך הגנתה המשפטית[15].
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ אורי מנצור עשוי להודיע בקרוב על עזיבת הפועל ירושלים, באתר הארץ, 13 באוקטובר 2009
- ^ 1 2 3 4
שוקי שדה, מיכאל רוכוורגר, משולה זקן, דרך יצרנית מגבונים - ועד העסקה עם תשובה: איש העסקים אורי מנצור נחשף, באתר TheMarker, 30 באוקטובר 2020
- ^ א. מנצור ושות' - שמחים להודיע על פתיחת סוכנות ראשית למכונית ציטרואן בירושלים, מעריב, 31 בינואר 1973
- ^ מלון חדש בירושלים, למרחב, 7 בינואר 1970
- ^ אגד מצטייד באוטובוסים של מאן, באתר גלובס, 2 בפברואר 1999
דובי בן-גדליהו, אגד רוכש 58 אוטובוסים עירוניים נמוכי רצפה של מאן בכ-60 מיליון ש', באתר גלובס, 24 ביולי 2000 - ^ אתר חברת ופורג'ט
- ^ מירב ארלוזורוב, האם אפי להב יצליח להכות בפעם השלישית, באתר גלובס, 7 בנובמבר 1996
- ^ אורלי פלג-מזרחי, חברת P4P החלה אתמול להפעיל את מפעל טפנוקים, באתר גלובס, 15 באוקטובר 2003
- ^ יורם גביזון, החברות הרב-לאומיות דרסו את טפנוקים, באתר הארץ, 13 באוגוסט 2003
- ^ חגי מטר, את המאבק הזה עובדי ופורג'ט באופקים לא מתכוונים להפסיד, באתר "שיחה מקומית", 25 בינואר 2015
- ^ יובל אזולאי, השביתה בופורג'ט הסתיימה; העובדים וההנהלה יחזרו למו"מ, באתר גלובס, 27 בינואר 2015
- ^ דובי בן גדליהו, קבוצת "אלייד" נכנסת גם לתחום האוטובוסים, באתר גלובס, 17 ביוני 2014
- ^
מיכאל רוכוורגר, לוי ומנצור יציפו ערך בדלק ישראל - וינסו לא להידרס מהמכונית החשמלית, באתר TheMarker, 28 בדצמבר 2020
- ^ ורד כהן, נשיא הפועל ירושלים, אורי מנצור: "הגיע הזמן שאתפטר, זה הרגע הנכון", באתר הארץ, 18 באוקטובר 2009
- ^ יובל יועז, נשיא הפועל ירושלים לשעבר מימן את הגנתה של שולה זקן, באתר גלובס, 12 במאי 2014
