גלגל ענק
גלגל ענק הוא מתקן שעשועים הכולל גלגל ניצב ותאי נוסעים התלויים על היקפו. גלגלי ענק הם מתקנים מקובלים ופופולריים בפארקי שעשועים בכל רחבי העולם.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הגלגל הענק הוא פיתוח של מכשיר המכונה "עולה ויורד" שהיה קיים בירידים באירופה ובטורקיה במאה ה-17, ויש מקומות בעולם שעדיין נעשה שימוש במכשיר זה.
הגלגל הענק המודרני הראשון תוכנן על ידי ג'ורג' וושינגטון גייל פריס הבן מגיילסברוג שבמדינת אילינוי, אשר תכנן גלגל ענק בגובה 75 מטרים עבור התערוכה הקולומביאנית העולמית שנערכה בשיקגו בשנת 1893. הגלגל תוכנן במטרה להתחרות במגדל אייפל שהוקם עבור התערוכה העולמית של פריז (1889).[1] הגלגל, שמשקלו היה כ-2,000 טונות, היה המתקן הגדול בתערוכה והונע על ידי שני מנועי קיטור, שהספק כל אחד 1,000 כוחות סוס. בגלגל היו 36 תאי נוסעים שכל אחד מהם היה בגודל אוטובוס שבכל אחד יכלו לנסוע 60 נוסעים (20 יישובים ו-40 עומדים), ובסך הכל 2,160 נוסעים. הגלגל היה מבנה הפלדה הגדול ביותר שניצוק באותה עת, ובשל גובהו – 26 קומות – היה אחד המבנים הגבוהים בעולם (אולם רבע מגובה מגדל אייפל). הגלגל השלים סיבוב ב-20 דקות, ועלות הנסיעה בו הייתה חצי דולר אמריקאי.
לאחר סיום היריד הועבר הגלגל ליריד נוסף. בשנת 1904 הועבר ליריד שנערך בסנט לואיס, ולבסוף הושמד על ידי פיצוץ באותה שנה.
גלגל הענק השני שנבנה היה גלגל הענק שנבנה בארלז קורט בלונדון בשנת 1895, על בסיס התוכניות של הגלגל שנבנה בשיקגו. גלגל זה פעל עד שנת 1906 והסיע למעלה מ-2.5 מיליון נוסעים. הגלגל נבנה על ידי האוסטרלים אדם גדלין (Adam Gaddelin) וגארת' ווטסון (Gareth Watson).
גלגל ענק ידוע נוסף הוא גלגל הריזנראד בפראטר של וינה, שגובהו 65 מטרים, ואשר נבנה בשנת 1897.
נכון לשנת 2022, הגלגל הגבוה ביותר בעולם עין דובאי נמצא בדובאי.
גלגל תצפית
[עריכת קוד מקור | עריכה]גלגל תצפית, דומה בצורתו לגלגל ענק, אולם יש הסבורים כי מדובר במתקן שונה. הדוגמה הידועה והגדולה בעולם של גלגל תצפית היא הלונדון איי שבלונדון, אנגליה. ההבדל העיקרי בין גלגל תצפית לגלגל ענק הוא שתאי הנוסעים אינם תלויים מהיקף הגלגל, אלא מקובעים סביב היקפו – ועל כן הם צריכים להיות יציבים יותר, ומשפעים על הדיוק הנדרש בהקמת מגדל תצפית.
גלגל כפול ומשולש
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנות ה-70 של המאה ה-20 המציאה חברת אינטמין AG גלגל ענק המאפשר העלאה והורדת נוסעים מהירה.
בשנת 1976 נפתח גלגל הענק סקי וירל בפארק אמריקה הגדולה של מריוט המצוי במדינת אילינוי ובמדינת קליפורניה, ובו היו שלושה מעגלי נוסעים (גלגל משולש). גלגל משולש נוסף נבנה באי המלכים באוהיו. לגלגלים אלה היו מחוברות זרועות שאפשרו הורדת גלגל שלם לקרקע בכל עת לצורך העלאה והורדת נוסעים מהירה.
כיום גלגלים אלה אינם בשימוש.
בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]בישראל קיימים מספר גלגלי ענק מכמה סוגים. הגדול מביניהם, הנמצא בלונה פארק תל אביב ומתנשא לגובה של כ-45 מטרים, אך הנוסעים מגיעים בו לגובה של 40 מטרים. נפתח באפריל 2016. השני נמצא בפארק הסופרלנד שבראשון לציון ומשתרע לגובה של 52 מטרים. בלונה פארק תל אביב היה בעבר גלגל ענק בעל 14 קרוניות, והוא פורק ב-2013 עקב בעיות בטיחות. קיימים בישראל גלגלי ענק קטנים (של כ-5 קרוניות) בפארקי שעשועים קטנים כדוגמת הלונה גרנד שהיה בגרנד קניון שבחיפה, ונסגר לאחר בטיחות לקויה של הפארק.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פטנטים של גלגלי ענק
- גלגל ענק משולש
- איך שגלגל מסתובב לו: גלגלי הענק הטובים בעולם, באתר כלכליסט, 30 באוגוסט 2012
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ "Bird's-Eye View of the World's Columbian Exposition, Chicago, 1893". World Digital Library. 1893. נבדק ב-2013-07-17.