דוור
דוור הוא מקצועו של אדם העובד בחלוקת דואר (מכתבים וחבילות) לבתים ולעסקים.
בעולם
[עריכת קוד מקור | עריכה]בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]מקום המדינה היה דואר ישראל, בגלגוליו השונים, מונופול, ולכן היה המעסיק היחיד של דוורים. עם פתיחת שירותי הדואר לתחרות, בתחילת המאה ה-21, החלו ספקים נוספים להעסיק דוורים. בשנת 2015 היו בדואר ישראל כ-1,800 דוורים, אולם בעקבות הרפורמה בחברה, צומצם מספרם לכ-1,200[1]. בשנת 2024 הופרט דואר ישראל ונמכר לקבוצה בראשות חברת מילגם[2].
בארצות הברית
[עריכת קוד מקור | עריכה]בארצות הברית נקראים הדוורים "נושאי מכתבים" (letter carriers), והם מתחלקים בין שלושה איגודים שונים. רשות הדואר האמריקנית עושה שימוש בתוכנת מחשב על מנת להקצות לדוורים כמות מכתבים שתספיק ליום עבודה בן שמונה שעות. התוכנה יודעת לנתח את כמות המכתבים והמרחקים בין הבתים על מנת לבצע חישוב מדויק. חלק מהדוורים אינם מרוצים משיטה זו, שכן מבחינתם התוכנה נותנת הערכה גסה לזמן חלוקת המכתבים, והם מעדיפים שהחלוקה תתבצע בהסתמך על מחקרים וסקרים שיבוצעו בידי בני אדם.
מסווגים את מסלולי חלוקת המכתבים למסלולים שיש להיעזר בהם בכלי רכב לבין מסלולים שניתן לגמוא אותם בהליכה. הדוורים שמחלקים דואר במסלולים ארוכים נוהגים במשאית דואר, ולרוב משלשלים את המכתבים לתוך תיבות דואר של עסקים או מפעלים. גם דוורים שמחלקים דואר בהליכה נוהגים במשאית דואר. הם לוקחים כמות מסוימת של דואר ביציאתם מהמשאית, מחלקים אותה לאורך הרחוב ואז חוזרים מצדו השני של הרחוב בחזרה לרכב. דוורים שאינם מחלקים דואר בשטח עירוני צפוף אינם נדרשים ללבוש מדים, ויש שמובילים את הדואר במכוניתם הפרטית ולא ברכב של רשות הדואר.
נשים חילקו דואר בארצות הברית מתחילת המאה ה-19. על פי רשות הדואר האמריקאית, האישה הראשונה שעבדה כדוורית הייתה שרה בלאק, ומשלוח הדואר הראשון שלה היה ב-3 באפריל 1845. מארי פילדס הייתה האישה השחורה הראשונה שעבדה עבור רשות הדואר האמריקאית. כינויה היה "מארי כרכרת הנוסעים", והיא חילקה דואר בדיליז'נס במונטנה משנת 1895 עד לתחילת המאה ה-20. כאשר התפתחה התעופה ונוצר הדואר האווירי, טייסת הדואר הראשונה הייתה קת'רין סטינסון שהצניחה ממטוסה מטעני דואר ביריד במונטנה בספטמבר 1913. הדווריות הראשונות שחילקו דואר בערים באופן רשמי מטעם רשות הדואר הועסקו מימי מלחמת העולם הראשונה, ובשנת 2007 כ-59,700 נשים חילקו דואר באזורים עירוניים וכ-36,600 חילקו דואר באזורים כפריים, בסך הכל כארבעים אחוזים מכלל הדוורים במדינה.
דוורים במדיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]- קליף קלווין (ג'ון רצנברגר) היה בין הדמויות הראשיות בסדרה "חופשי על הבר" של רשת NBC.
- ניומן ("סיינפלד") (ויין נייט) היה דמות קבועה בסדרה "סיינפלד" של NBC.
- דר קליפטון, הדמות הראשית בסדרת הטלוויזיה לילדים "דר דוור" (במקור: Postman Pat, הדוור פט).
- מיסטר מקפילי (דייוויד ניואל) בסדרת ה-PBS "השכונה של מיסטר רוג'רס".
- מיסטר ספרינקלס (ויליאם ניומן) בסרט "גברת דאוטפייר" משנת 1993.
- רבה הדוורית (ש. אפאתה מרקרסון) מסדרת הטלוויזיה לילדים "בית המשחקים של פי-וי".
- טום טיפר מהסיפור "Mind That Bike", מתוך הספר "Really Useful Engines" ב"סדרת הרכבות". לימים עובד הסיפור לטלוויזיה בעונה הרביעית של "תומס הקטר וחברים".
- רב-טוראי הימלסטוס, דמות משנית בספר "במערב אין כל חדש", היה דוור לפני גיוסו למלחמה.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ניצן צבי כהן, הדואר בא, גם היום: "ילד שהבאת להוריו את מכתב הקבלה לגן מקבל צו ראשון - זה מרגש", באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 5 ביולי 2019
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ ניצן צבי כהן, הדואר בא, גם היום: "ילד שהבאת להוריו את מכתב הקבלה לגן מקבל צו ראשון - זה מרגש", באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 5 ביולי 2019
- ^ הודעת דוברות, משרד התקשורת מודיע כי המכרז להפרטת דואר ישראל הגיע לסיומו, באתר משרד התקשורת, 19 במאי 2024