האזור המפורז באידליב
הסכם אידליב נחתם ב-17 בספטמבר 2018 בין טורקיה לרוסיה במטרה ליצור אזור מפורז במחוז אידליב, בו שלטו ארגוני האופוזיציה הסורית כחלק ממלחמת האזרחים בסוריה. הוסכם בין הצדדים שבשטח המפורז יסיירו כוחות צבא טורקיים ורוסיים.
ההסכם נכשל. ארגוני האופוזיציה הסורית הכריזו כי הם דוחים את ההסכם, וכוחות הצבא הסורי הפגיזו את מעוזי האופוזיציה במחוז. בינואר 2019 השתלטו כוחות תחריר א-שאם על רוב השטח, ובמשך כשנה נמשכו העימותים בין ממשלת סוריה לאופוזיציה. במרץ ואפריל 2020 כבשו כוחות הצבא הסורי מחדש את רוב השטח שבו שלטו ארגוני האופוזיציה.
במהלך העימותים נהרגו 238 חיילים סוריים, 285 לוחמים מארגוני האופוזיציה הסורית, ומספר חיילים רוסים וטורקים. כמו כן נהרגו 372 אזרחים ו-80,000 נותרו חסרי בית.
השטח המפורז מעולם לא הוקם, וכל צד האשים את משנהו באחריות למחדל.
רקע
[עריכת קוד מקור | עריכה]בתחילת 2018 הביס הצבא הסורי כוחות של המדינה האסלאמית ששלטו בדרום-מערב המדינה, וכ-2,000 מאנשי המדינה האסלאמית ברחו לאזור אידליב. באותה תקופה הביס הצבא הסורי כוחות של ארגוני האופוזיציה הסורית בריף דמשק, וכ-20,000 מהם נכנעו והועברו למחוז אידליב. ביולי 2018 הביס הצבא הסורי כוחות של ארגוני אופוזיציה בדרום המדינה, ושוב הועברו רבים מהם למחוז אידליב.
באוגוסט 2018 התגוררו כ-3 מיליון איש במחוז אידליב, ובהם כ-70,000 לוחמים מארגוני אופוזיציה ומארגון תחריר א-שאם.
באותה עת החל הצבא הסורי לרכז כוחות מחוץ למחוז ולהפגיז שטחים המוחזקים בידי כוחות האופוזיציה.
ב-4 בספטמבר 2018 כעשרה מטוסי סוחוי רוסיים ביצעו עשרות תקיפות אוויריות בחלק הדרומי והמערבי של מחוז אידליב, בהן נהרגו 11 איש ונפצעו 24. ההפצצות נמשכו גם בימים שלאחר מכן.
טורקיה שלחה כוחות צבא לסייע לארגוני האופוזיציה והתריעה מפני משבר הומניטרי במחוז.
ההסכם
[עריכת קוד מקור | עריכה]ב-13 בספטמבר 2018 נפגשו באיראן נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כדי לדון במצב בסוריה. ב-17 בספטמבר הוכרז על הסכם בין הצדדים, שנחתם בסוצ'י.
להלן עיקרי ההסכם:
- יוקם אזור מפורז בעומק של 15 עד 25 ק"מ בשטח המוחזק בידי האופוזיציה. השטח המדויק יוגדר עד 15 באוקטובר. ייאסר כל מעשה תוקפנות באזור.
- הצבא הסורי יימנע מהתקפות על כוחות אופוזיציה בנפת אידליב.
- ארגון תחריר א-שאם וארגונים הנחשבים ל"קיצוניים" יצטרכו לעזוב את האזור המפורז לחלוטין.
- ארגוני אופוזיציה הנחשבים ל"מתונים" ונתמכים בידי טורקיה יורשו להישאר באזור המפורז, אך יצטרכו להוציא ממנו את כל הנשק הכבד והבינוני.
- "ממשלת הישועה הסורית", ארגון ממשל אזרחי שהוקם בידי תחריר א-שאם, יפורק.
- ארגוני האופוזיציה יפתחו את נתיבי התחבורה הראשיים (כבישים M4 ו-M5) ויבטיחו תנועה חופשית לאזרחים.
- טורקיה ורוסיה יקימו נקודות תצפית שבאמצעותן יוודאו את קיום תנאי ההסכם בשטח. כמו כן הכוחות יקיימו סיורים משותפים לאורך גבול השטח המפורז.
- רוסיה וטורקיה יצהירו על "נחישותם להילחם בטרור בסוריה בכל צורה ואופן."
תגובות להסכם
[עריכת קוד מקור | עריכה]ממשלת סוריה קיבלה בברכה את ההסכם. ארגוני האופוזיציה דחו אותו מכל וכל, וארגון תחריר א-שאם נמנע מתמיכה או דחייה מפורשת.
ב-19 בספטמבר תקף הצבא הסורי עמדות שהוחזקו על ידי כוחות תחריר א-שאם בציר חמה-לטקיה-אידליב, בטענה שהארגון עדיין לא הסיג את כוחותיו מהאזור. בימים שלאחר מכן תקף הצבא הסורי שוב ושוב כוחות של ארגוני האופוזיציה שנותרו באזור המפורז. בתגובה תקפו כוחות האופוזיציה הסורית את הצבא הסורי במספר אזורים, בפרט במחוז חלב.
ב-2 באוקטובר דיווחו נציגי טורקיה ותחריר א-שאם כי אנשיהם יצאו מהאזור המפורז וכי "ממשלת הישועה הסורית" פורקה. על אף ההכרזה המשיך הצבא הסורי להפציץ את האזור כמעט מדי יום במשך זמן רב לאחר מכן.
כישלון ההסכם
[עריכת קוד מקור | עריכה]למרות ההכרזה הטורקית, לוחמי תחריר א-שאם רבים נותרו באזור המפורז, וגם "ממשלת הישועה הסורית" המשיכה לפעול בו. ארגוני האופוזיציה האחרים חתמו על הסכם שיתוף פעולה עם תחריר א-שאם.
ארגוני אופוזיציה "מתונים" לא הוציאו מהאזור את הנשק הכבד והבינוני, ונתיבי התחבורה נותרו חסומים.
טורקיה ורוסיה לא קיימו סיורים משותפים באזור המפורז מכיוון שארגוני האופוזיציה סירבו לאפשר כניסת חיילים רוסים לשטחם, ולדבריהם טורקיה טענה שהיא לא תאפשר נוכחות רוסית באזור המפורז. תוקף ההסכם הוארך מספר פעמים כדי לאפשר לטורקיה לשכנע את ארגוני האופוזיציה לדבוק בתנאים, אך כל הניסיונות הללו לא צלחו.
תבוסת ארגוני המורדים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בסוף אפריל 2019 חודשו תקיפות הצבא הסורי על מעוזי האופוזיציה, בניסיון לכבוש את נתיבי התחבורה במחוז. ב-1 באוגוסט 2019, לאחר מספר חודשי לחימה אינטנסיבית בין הצדדים, הודיעה ממשלת סוריה על הפסקת אש חד-צדדית, מותנית בהסכמת ארגוני האופוזיציה לתנאי ההסכם המקורי. הארגונים הסכימו, אך ארגון תחריר א-שאם דחה את ההצעה, ובכך הכשיל את היוזמה.
ב-19 בדצמבר 2019 החלה מתקפה עזה של הצבא הסורי על שטחי מחוז אידליב שבשליטת ארגוני האופוזיציה. המתקפה הסתיימה ב-6 במרץ 2020 עם השתלטות הצבא הסורי על רוב שטחו של האזור המפורז, וממשלת סוריה שבה לשלוט בנתיבי התחבורה הראשיים.
ב-5 במרץ 2020 התקיימה פגישה בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. הם סיכמו על הפסקת אש החל ב-6 במרץ 2020, אזור מפורז ברוחב 6 קילומטרים לאורך כביש M4, וסיורים משותפים של טורקיה ורוסיה לאורך הכביש.