החלל הרואה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
החלל הרואה
Space That Sees
החלל הרואה - מבט למעלה
החלל הרואה - מבט למעלה
פַּסל ג'יימס טורל
תאריך יצירה 1992
טכניקה וחומרים בטון אפור ולבן, אבן ורודה מקומית, נורות ניאון ועמעם
ממדים בס"מ 1000 רוחב × 700 גובה × 1000 עומק
מספר יצירה 199801 - B92.1091
מיקום מוזיאון ישראל
ירושלים שבישראל
קואורדינטות 31°46′19″N 35°12′08″E / 31.7719°N 35.20231°E / 31.7719; 35.20231
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית OOjs UI icon info big.svg

"החלל הרואה" הוא פסל מאת הפסל ג'יימס טורל (James Turrel), בסגנון אמנות אדמה.

את הפסל תרמה הנלורה ורודה שולהוף, מניו-יורק, לידידי מוזיאון ישראל בארצות הברית והוא אחד הראשונים מסדרת "חללי שמים" שראשיתה בשלהי שנות ה-60 ובראשית שנות ה-70, "חללים שמשלבים את החוץ עם הפנים". למרות פשטות המבנה, חלל שבתקרתו חלון לשמים, הוא אמור לסמל שהשמים הם הסטודיו של טורל[1].

הפסל מוצב בטראסה בחצי גורן, על המורד המערבי של גן האמנות ע"ש בילי רוז שבמוזיאון. הגבעה נחפרה, ובתוכה נוצר חלל פנימי דמוי מקדש בסגנון אדריכלי דומה לזה של הפירמידות, מאוזוליאומים או מקדשים. ישנו פתח בתקרת המבנה ודרכו נשקפת "תמונת" שמים המשתנה בהתאם למזג האוויר והמזכירה על דרך הניגוד תקרות בארוקיות מרובות עננים, קדושים ומלאכים.

על הפסל[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוצרת האוניברסיטה העברית מיכל מור, אמרה על הפסל: "אפשר להיות נוכח בו וללכת לאיבוד באותו זמן. עוצמה של מבנה הפתוח לשמיים המאפשר לך לצפות בתנועת העננים בשמש המהתלת על הכתלים ושקט מסביב"[2].

מירה לפידות, אוצרת מוזיאון ישראל אמרה על הפסל: "החלל הרואה הוא מבנה-פסל-סביבה: חלל ריבועי לבן ושלו, ספסל עשוי שיש חברון הנמתח לאורך ארבעת קירותיו מזמין לשבת, להישען לאחור ולהביט למעלה - שם פתח טורל ריבוע מושלם אל השמים, הממסגר את מה שמעלינו וסביבנו, שלא באמת ראינו קודם."[3].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא החלל הרואה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ עמיחי חסון, 'החלל הרואה', מוסף "שבת" של עיתון מקור ראשון
  2. ^ ירון לופו מוסקוביץ', הירושלמים: תכירו את אוצרת האוניברסיטה העברית, ב-Mynet ירושלים, 22.01.19
  3. ^ כשכאוס הופך לסדר, באתר גלובס, 1 ביולי 2014