היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות
היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות היא יחידה במשרד המשפטים בראשות עו"ד ציקי שטסברג דיל, שמטרתה מניעה ומיגור גזענות ממסדית - במשרדי ממשלה ומוסדות ציבור - על רקע צבע עור, מוצא, לאום, דת וכלפי כלל הקבוצות בישראל, באמצעות שינוי מדיניות ופרקטיקות ארגוניות, לקידום שוויון וחוסן חברתי במדינת ישראל.[1]
הקמת היחידה
[עריכת קוד מקור | עריכה]בעקבות מחאות יוצאי אתיופיה בחודשים אפריל-מאי 2015, הוקם צוות בין-משרדי למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, בראשותה של מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור. בחודש יולי 2016 פורסם דו"ח הצוות, והמלצותיו אומצו על ידי ועדת שרים בהחלטת ממשלה מספר 1958.[2] אחת ההמלצות המרכזיות הייתה הקמת יחידה ממשלתית, במשרד המשפטים, לתיאום המאבק בגזענות.
תחומי אחריות
[עריכת קוד מקור | עריכה]היחידה הממשלתית לתיאום ולמאבק פועלת למניעה ולמיגור גזענות ממסדית כלפי כלל הקבוצות בישראל על רקע צבע עור, לאום, מוצא, ודת באמצעות עבודה בשלושה תחומים: (א) שינוי מערכתי וקידום מדיניות
(ב) פיתוח ידע והכשרות
(ג) טיפול בתלונות.
בהחלטת ממשלה 1958 הוחלט על מינוי של ממונה על מניעת גזענות בכל משרד ממשלתי ויחידת סמך. הכפיפות מקצועית של הממונה היא ליחידה. כיום יש מעל חמישים וחמישה ממונים אשר פועלים במשרדם בשיתוף פעולה ובכפיפות מקצועית להיחידה, במטרה ליצור סביבת עבודה בטוחה, להעלות את המודעות לנושא, לקיים שיח מקצועי ולטפל בתלונות.
היחידה הוסמכה על ידי הממשלה, בין היתר, לקבל תלונות בנושא גזענות ממסדית ולנתב את הטיפול בהן לגורמים המוסכמים, לרכז מידע בנושא המאבק בגזענות, לפעול למניעת גזענות ולהגיש דו"ח לממשלה על פעילות משרדי הממשלה השונים למיגור הגזענות.[3]
אחד מתפקידיה המרכזיים של היחידה הוא קבלה של פניות ותלונות ממי שחוו או היו עדים למופעי גזענות ממסדית/מוסדית, הפנייתן לגורמים הרלוונטיים ומעקב אחר הטיפול בהן.
בשנת 2024 נפתחו ביחידה 367 תלונות על אירועי גזענות.
הנושאים העיקרים היו באפליה במתן שירות עם 29%, ותלונות בנושא תעסוקה עם 12%.
המתלוננים העיקריים הגיעו משתי קבוצות אוכלוסייה עיקריות – חברה ערבית עם 39% ומוצא אתיופי עם 16%
במקביל לטיפול פרטני בתלונות, היחידה פועלת לשינויים רוחביים בדרכים אלה:
- מעקב אחר יישום המלצות דוח הצוות הבין-משרדי למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה ושתי החלטות הממשלה שמעגנות המלצות אלו.
- הנכחה חיובית של יוצאי אתיופיה: היחידה פועלת להגברת ההנכחה החיובית של יוצאי אתיופיה במרחב הציבורי לרבות בתקשורת.
- זיהוי של מדיניות שמקבעת, משעתקת או מאפשרת גזענות, או פרקטיקות גזעניות שמחייבות שינוי מערכתי, והובלה של שינויים אלה במשרדי ממשלה ובשירות הציבורי.
היחידה מקדמת פיתוח של ידע מקצועי, משפטי ומחקרי בנושא של גזענות, שבעזרתו ניתן לפתח הכשרות, לייעץ ולהוביל תהליכי שינוי בשירות הציבורי ומשרדי הממשלה.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]אתר האינטרנט הרשמי של היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות
- אתר היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות
- היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, באתר פייסבוק