לדלג לתוכן

המפלגה הקומוניסטית הלבנונית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
המפלגה הקומוניסטית הלבנונית
الـحـزب الشـيـوعـي اللبـنـانـي
דגל המפלגה
מדינה לבנון עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1924–הווה (כ־100 שנה) עריכת הנתון בוויקינתונים
אידאולוגיות מרקסיזם, קומוניזם עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה ביירות עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום במפה הפוליטית שמאל רדיקלי
www.lcparty.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

המפלגה הקומוניסטית הלבנונית (ערבית: الـحـزب الشـيـوعـي اللبـنـانـي) היא מפלגה מרקסיסטית הפועלת בלבנון.

המפלגה הקומוניסטית הלבנונית לא הצליחה להפוך למפלגת המונים והיא השאירה חותם קטן על הפוליטיקה הלבנונית, אבל הייתה לה השפעה גדולה על האינטלקטואלים בלבנון. בשנות קיום ברית המועצות היא נודעה בנאמנותה הבלתי מתפשרת למוסקבה.

המפלגה הסורית-לבנונית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המפלגה הקומוניסטית הלבנונית היא אחת מהמפלגות הרב עדתיות הוותיקות ביותר בלבנון. היא הוקמה תחילה כמפלגה הקומוניסטית הסורית-לבנונית בשנת 1924 על ידי קבוצת אינטלקטואלים.

המפלגה הוצאה מחוץ לחוק בשנת 1939 על ידי שלטונות המנדט הצרפתי. האיסור הוקל בשנת 1943.

בעשרים שנות קיומה הראשונות המפלגה הקומוניסטית הסורית-לבנונית הייתה מוקד הפעילות הקומוניסטית בלבנון ובסוריה, עד שבשנת 1944 המפלגה התפצלה ומפלגה קומוניסטית נפרדת הוקמה בכל אחת מן הארצות.

אחרי עצמאות לבנון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשני העשורים הראשונים לעצמאות לבנון, ההצלחה של המפלגה הקומוניסטית הייתה מוגבלת. בשנת 1943 המפלגה השתתפה בבחירות אבל נכשלה בניסיון לזכות במושב בפרלמנט הלבנוני. המפלגה רצה בבחירות בשנת 1947 אבל שוב נכשלה בניסיון להיכנס לפרלמנט. בשנת 1948 המפלגה הוצאה מחוץ לחוק.

במשך שנות החמישים המדיניות של המפלגה בנוגע לרעיונות הפאן-ערביות ונאצריזם לא היו עקביות, דבר שעלה לה בתמיכה וגרם לבידודה, המפלגה השתתפה בהתקוממויות של 1958 כנגד הממשלה. בשנת 1965, המפלגה, שבשלב זה פעלה במחתרת, החליטה לסיים את בידודה והצטרפה לתנועה הלבנונית הלאומית, חזית של כוחות השמאל הלבנונים בהנהגת כמאל ג'ונבלאט.

במהלך שנות השבעים המפלגה נהנתה מתחיה, ההוצאה שלה מחוץ לחוק בוטלה והיא התמודדה בבחירות של שנת 1972, המפלגה זכתה רק בכמה אלפי קולות ולא הצליחה להיכנס לפרלמנט.

מלחמת האזרחים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנות השבעים המפלגה הקימה מיליציה חמושה, המשמר העממי, שהשתתף בלחימה בתחילת מלחמת האזרחים הלבנונית. למרות שרובם של חבריה היו נוצרים, המפלגה נלחמה לצד המחנה הרדיקלי שהיה ברובו מוסלמי.

במשך שנות השמונים כוחה של המפלגה נחלש. בשנת 1983 הקבוצה הסונית תחוויד, שהייתה ממוקמת בטריפולי, הוציאה להורג חמישים קומוניסטים. בשנת 1987 המפלגה התאחדה עם המפלגה הסוציאליסטית הפרוגרסיבית. המפלגה נלחמה שבוע בקרב בדרום ביירות מול אמל עד שהלחימה הופסקה על ידי חיילים סורים.

בשנת 1987 המפלגה קיימה את הקונגרס ה־50 שלה וכמעט הדיחה את המזכ"ל היווני אורתודוקסי שלה, ג'ורג' חאווי לטובת השיעי כרים מורווחה, אבל לחץ סורי מנע את ההדחתו של חאווי שהייתה מקורב לדמשק[דרוש מקור]. נמתחה עליו ביקורת שהוא מנהל סגנון חיים ראוותני ומבלה יותר זמן בסוריה מאשר בלבנון. למרות היחסים הטובים של מורחווה עם הקבוצות השיעיות, עד שנת 1987 הרבה חברי מפלגה הוצאו להורג על ידי קיצונים איסלאמיים.

מלחמת ישראל-לבנון השנייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך מלחמת ישראל-לבנון השנייה, המפלגה תמכה בחזבאללה[דרוש מקור] וקראה לכל אזרחי לבנון לגלות התנגדות לכוחות צה"ל. אחרי התקרית בכפר קאנא, המפלגה יעצה לראש ממשלת לבנון פואד סניורה לבטל את ביקורה של מזכירת המדינה האמריקאית קונדוליזה רייס ולסלק את השגריר האמריקאי בלבנון, שלטענתם עובד בשירות הישראלים ומנסה לגרום לפירוד בקרב הלבנונים.

מספר חברי מפלגה נהרגו בעימותים עם כוחות צה"ל והמפלגה התנגדה להסדרים שנוצרו אחרי הפסקת הלחימה, בטענה שהם מהווים התערבות זרה ופגיעה בריבונותה של לבנון.

ההתנקשות בחאווי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביוני 2005, ג'ורג' חאווי (שבזמן זה כבר עזב את המפלגה) טען בראיון באלג'זירה שרפעת אל-אסד היה אחראי לרציחתו של כמאל ג'ומבלט. חאווי נרצח מספר ימים אחרי מתן הראיון על ידי הטמנת פצצה במכוניתו. החשודים העיקרים כאחראים לרצח הם סוריה, למרות שגורמים במפלגה הקומוניסטית האשימו גם את ישראל[דרוש מקור].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]