לדלג לתוכן

הסנאט של פולין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הסנאט של הרפובליקה של פולין
Senat Rzeczypospolitej Polskiej
מדינה פוליןפולין פולין
סוג בית עליון של הפרלמנט של פולין
היסטוריה
תקופת הפעילות 1989–הווה (כ־35 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
הרכב
מספר מושבים 100
בחירות
שיטת בחירות בחירות אזוריות
בחירות קודמות אוקטובר 2015
בחירות הבאות נובמבר 2019
מנהיגים
מרשל הסנאט תומאש פאבל גרוצקי
משכן
בניין הסיים, ורשה
אתר אינטרנט
senat.gov.pl
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הסנאט של הרפובליקה של פוליןפולנית: Senat Rzeczypospolitej Polskiej) הוא הבית העליון של הפרלמנט הפולני. בית זה, יחד עם הסיים הפולני מהווים את הרשות המחוקקת של פולין.

הסנאט שוכן כיום במרכז העיר ורשה

מבנה ובחירות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסנאט הוא הבית העליון של הפרלמנט הפולני ומכהנים בו 100 סנאטורים שנבחרים בבחירות מחוזיות לארבע שנים, בכפוף לכהונתו של הסיים- אם הסיים מתפזר לפני מועד זה, מתפזר גם הסנאט. במידה וחבר סנאט חדל למלא את תפקידו, על נשיא פולין להורות לערוך בחירות חדשות למושב שהתפנה. לסנאט יכול להיבחר כל אזרח פולני שמלאו לו 30 שנים.

מרשל הסנאט נבחר בידי רוב מוחלט של חברי הסנאט בישיבה הראשונה שלאחר הבחירות. כיום מכהן בתפקיד תומאש גרודזצקי ממפלגת קואליציית האזרחים.

ועדות הסנאט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כיום, בסנאט יש את הוועדות הבאות: וועדת התקציב והמימון הציבורי, ועדת הכלכלה והחדשנות הלאומית, ועדת התשתיות, ועדת התרבות והמדיה, ועדת המדע, החינוך והספורט, ועדת ההגנה הלאומית, ועדת שלטון החוק, וזכויות האדם, ועדת האתיקה, ועדת המשפחה והרווחה, הוועדה לחקלאות ופיתוח הכפר, ועדת הממשל המקומי ומינהלת המדינה, הוועדה לענייני הגירה וקשרים עם פולנים בחו"ל, הוועדה לענייני חוץ והאיחוד האירופי, הוועדה לאיכות הסביבה, הוועדה המחוקקת וועדת הבריאות.

ההיסטוריה של הסנאט הפולני מתחילה לפני כ-500 שנה, עת היה הסנאט מועצה של יועצי המלוכה. במערכת הפוליטית של תקופת ממלכת פולין והאיחוד הפולני-ליטאי, תפקד הסנאט כמועצה מלכותית ולא כבית מחוקקים עליון לסיים. הסנאט היה מורכב מחברים מהקבינט המלכותי ומחצר המלוכה, כמו-גם מוויוודים, מושלים ונציבים (אשר מונו כולם על ידי המלך), ומבישופים קתולים.

בתקופת הרפובליקה הפולנית השנייה נבחרו הסנאטורים בבחירות כלליות. במשאל עם שנערך ב-1946 תחת חסות השלטון הקומוניסטי, בוטל הסנאט בתקופת פולין הקומוניסטית שלאחר מלחמת העולם השנייה, והסיים נותר לבדו כבית המחוקקים הפולני. רק ב-1989 הוקם הסנאט מחדש, לאחר הסכם בין הקומוניסטים ותנועת "סולידריות".

הרכב הסנאט כיום

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סמכויות הסנאט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לסנאט שמורה הזכות לדחות או לתקן הצעות חוק שהועברו מהסיים, אך כל דחייה או תיקון ניתנים לביטול במידה וההצעה זכתה לרוב מוחלט בסיים. לסנאט יש גם הזכות להגיש הצעות חקיקה לסיים. אישורו של הסנאט נדרש במינויים של גופים רבים בפולין, ביניהם: מבקר המדינה, נציב תלונות הציבור ועוד. משאלי עם, תיקונים בחוקה ואשרור אמנות והסכמים בינלאומיים דורשים גם הם את אישורו של הסנאט. כמו כן לסנאט אחריות מיוחדת כלפי ה"פולוניה" - הפזורה הפולנית ברחבי העולם, והוא זה שאחראי על התקציבים המופנים לצורך כך.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הסנאט של פולין בוויקישיתוף