התקופה האדוארדית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
מחוך בסגנון ויקטוריאני (משמאל) ובסגנון אדוארדיאני. מודעה מ-1900

התקופה האדוארדית או העידן האדוארדי בבריטניה היא כינוי לתקופה החופפת בחלקה את תקופת שלטונו של אדוארד השביעי בין השנים 1901 ל-1910. לתקופה זו קדמה התקופה הוויקטוריאנית. לעיתים מרחיבים את הגדרת התקופה לאירועים מאוחרים יותר כגון אסון שקיעתה של הטיטניק למצולות ב-1912, תחילת מלחמת העולם הראשונה בשנת 1914, ואפילו עד סיומה של המלחמה ב-1918.

התקופה התאפיינה במשיכה לפריטי אמנות ואופנה שהובאו ליבשת האירופאית, סיבה אפשרית לכך היא חיבתו של המלך למסעות.

מעמד וחברה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אדוארד השביעי
אישה מחלקת עיתונים הקוראים למתן זכות הצבעה לנשים

במהלך העידן האדוארדי התפתחה מערכת המעמדות הבריטית והגיעה לשיאה, אף על פי שבאופן פרדוקסלי עלה בתקופה זו העניין בסוציאליזם, תוך מתן יחס מקל לעניים ועליית המודעות למעמד האישה. סוגיית זכות ההצבעה לנשים, ביחד עם הצמיחה העסקית כתוצאה מהתיעוש המהיר, הובילו לסביבה סובלנית יותר. שינוי זה הוחש מיד אחרי מלחמת העולם הראשונה.

המעמד הגבוה פיתח עניין בספורט בשעות הפנאי, ובעקבות זאת חלה התפתחות מהירה בתחום האופנה. נשים העדיפו לעבור לסגנון לבוש גמיש ונוח. המחוך השתנה, ולבישתו היום יומית ננטשה בהדרגתיות.

אומנות[עריכת קוד מקור | עריכה]

התקופה האדוארדית הקבילה בחלקה לתקופת "העידן היפה" בצרפת – ה-Belle Epoque. למרות שארכה זמן מועט, התקופה מאופיינת בסגנון אדריכלי, סגנון אופנתי וסגנון חיים ייחודיים. סגנון האר נובו היה בעל השפעה חזקה במיוחד. בארצות הברית התקופה האדוארדית הגיעה אחרי תנועת האומניות ומלאכות היד בעיצוב ואומנות אשר פעלה בהמשכיות בבריטניה.

תיאטרון[עריכת קוד מקור | עריכה]

התיאטרון במהלך התקופה האדוארדית מאופיין בצמיחת הדרמה החדשה, ובמחזות של ברנרד שו והארלי גרנוויל ברקר. התקיים גם ייבוא מאירופה של מחזות כמו אלה של הנריק איבסן וגרארד הפטמן. שקיעת מעמדו של השחקן/מנהל הובלה על ידי סר הנרי אירבינג, סר ג'ורג' אלכסנדר וסר הרברט בירבוהם טרי, אשר הסתיימה עם תחילת מלחמת העולם הראשונה והפופולריות המתמשכת של הופעות מוזיקה.

ספרות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הייתה זו תקופה בה פורסם מספר עצום של רומנים וסיפורים קצרים, והחלה הפרדה בין ספרות אינטלקטואלית וסיפורת פופולרית. כמה מהשמות הידועים בתחום הספרות קשורים לתקופה, ה. ג'. ולס, ג'ון גולסוורתי, ארנולד בנט, ג'וזף קונראד, א.מ. פורסטר, פ. ג. וודהאוס. בין העבודות המפורסמות ביותר הייתה "הטרגדיה השייקספירית" של א. ס. בראדלי ב-1904.

אירועים בולטים בתקופה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]