ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/ערכים ששוכתבו או הורחבו באנציקלופדיה היהודית/ספר הישר (רבנו תם)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ספר הישר לרבנו תם, חלק השאלות והתשובות

ספר הישר נכתב על ידי רבנו תם, מגדולי בעלי התוספות, המכיל שני חלקים: הראשון הוא פירושים וחידושים לתלמוד הבבלי, והשני הוא שאלות ותשובות. הספר הודפס לראשונה רק במחצית השנייה של שנות ה'ת"ק (תחילת המאה ה-19).

מבנה הספר ותוכנו[עריכת קוד מקור]

הספר נכתב בשנת 1149, והכיל שני חלקים:

  1. חלק החידושים: מכיל פירושים וחידושים לתלמוד הבבלי. תוכן חלק זה נכתב בידי רבנו תם שהחל בכתיבת הדברים, ולאחר פטירתו נערך לכאורה בידי תלמידיו, בהם רבי אליעזר ממץ ורבינו פטר, ודברי רבינו תם מוזכרים בו בגוף שלישי. מהחיבור הגהות אשרי, שכותב "ופירוש רבי פטר בספר הישר", נראה כי הייתה מעורבות של תלמידי רבנו תם גם בכתיבת הספר.[1]
  2. חלק התשובות: מכיל שאלות ותשובות. תוכן חלק זה נשאר כפי שנכתב על ידי רבינו תם.

תוכן החלק הראשון[עריכת קוד מקור]

עיקר מגמת חלקו הראשון של הספר היא לתקן את הגרסאות בתלמוד הבבלי ולהוכיח שאין להגיה את הנוסח הקיים, למחוק או להוסיף עליו, לא על פי היגיון ולא על פי ספרים אחרים או מקורות מקבילים. וכך כותב רבנו תם:

"ספר הישר" קראתי בשם את הספר, יען כל פקודי כל ישרתי בו שמועות הראשונות וגירסות הספרים אשר מעולם. כי ראיתים שותים מים הרעים לקראת מגיהי ספרים בלי שכר תרומת הלשכה ואיש לזרועו היו. כי הזריז הרי זה משובח. ואף על גב דלט (שקילל) רבנו גרשום מאור הגולה, (ואמר) כל מאן דמשבש תלמוד הכי והכי תהוי (כל מי שישבש את התלמוד ייעשה לו כך וכך) - לא נמנעו מלשבש. ולא די להם בגרסות הנראין פירוש לשבש (ולא שינו רק בגרסות של פרשנות דברי חז"ל), כי אם דברי האמוראין והתנאין עצמן, ולא ייתכן כן לכל יראי השם... ויהיו דברי אלה קרובים לכל יראי השם לבלתי ישבשו הספרים למחקם ולא לעשות לאו הין והין לאו. וכל שכן שמתוך סברת האדם לא יסתור שמועתו וסברת התלמוד, כי מתוך שלא נודע טעמם של ראשונים לא עמדו האחרונים בשמועתם כאשר אפרש לך בזה הספר באונא ואומא.

מתוך ההקדמה לספר הישר.

הדפסת הספר[עריכת קוד מקור]

מזמן חיבורו הספר היה בכתב יד, והודפס לראשונה רק במחצית השנייה של שנות ה'ת"ק (תחילת המאה ה-19), ומאז הודפס במספר מהדורות שונות:

  • בשנת תקע"א (1811) שני חלקי הספר יצאו לאור לראשונה בווינה מתוך כתב היד, על ידי הרב דניאל פרוסטיץ וביוזמתו של מנחם מנדל טעבין. מהדורה זו הודפסה באופן משובש ולקוי.
  • בשנת תרנ"ח (1898) יצאה לאור בברלין (בהוצאת חברת מקיצי נרדמים) מהדורה מתוקנת של חלק התשובות (החלק השני של הספר) על ידי הרב שרגא פייש רוזנטל.
  • במשך השנים תשי"ט, תשל"ה ותשמ"ה חלק החידושים נערך מחדש ויצא לאור במספר מהדורות ששופרו מזו לזו, על ידי שמעון שלמה שלזינגר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור]

  1. ^ רבי ישראל מקרמס, הגהות אשרי, על מסכת עבודה זרה, פרק ה', סימן ל"א.

קטגוריה:ספרות הראשונים קטגוריה:ספרי שאלות ותשובות