ית"ד - ילדי תסמונת דאון
מראה
ית"ד היא עמותה של הורים לילדים עם תסמונת דאון. העמותה הוקמה ביוזמתם של הורים ב-1981, והתבססה על פעולות ארגונים דומים ברחבי העולם. העמותה הוקמה מתוך צורך במתן תמיכה ומידע למשפחות שלהן ילדים עם תסמונת דאון.
מטרת העמותה היא לתרום להבנת התסמונת, להביא לקבלה גבוהה יותר שלה בקרב בני המשפחה ובחברה, ולהגביר את התמיכה והעזרה כלפי הילדים ומשפחותיהם.
פעילות
[עריכת קוד מקור | עריכה]פעילות העמותה מתמקדת בשלושה תחומים:
- פעילות בקרב המשפחה - הפעלת מרכז ייעוץ והדרכה להורים, קבוצות תמיכה, תוכניות חונכות הכוללת ליווי ילדים עם תסמונת דאון לחוגים ולפעילויות חברתיות על ידי בני נוער, ארגון כנסים, נופשונים וימי עיון, ופעילות חברתית לבוגרים לשם הקלה על הבדידות החברתית.
- סינגור וקידום בקהילה - פעילות הסברה, הרצאות ושכנוע בבתי חולים, מכללות להכשרת מורים, משרדי ממשלה, בקרב אישי ציבור, אנשי מקצוע, חברי כנסת ואמצעי התקשורת. מטרת הפעילות היא לקדם שינוי עמדות ותדמית שליליים של התסמונת בחברה, למנוע נטישת תינוקות שנולדים עם תסמונת דאון, לסייע למימוש זכויותיהם של ילדים ובוגרים עם תסמונת זו, לתרום לשילובם בקהילה ועוד.
- ב-1988 תרמה פעילות העמותה להעברת חוק החינוך המיוחד בכנסת באמצעות ח"כ אמירה סרטני. בעקבות פעילות לוביסטית בכנסת ב-1991 החלו ילדים עם תסמונת דאון לקבל גמלת נכות מהמוסד לביטוח לאומי. באוגוסט 2002 זכתה ית"ד בעתירה לבג"ץ, בה חויב משרד החינוך לממן שירותים מיוחדים גם לילדי תסמונת דאון המשולבים במערכת החינוך הרגילה.[1]
- העמותה הקימה ב-2004 בבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים (בשיתוף ויצו-הדסה, משרד הבריאות ומשרד הרווחה), מרכז מידע ארצי ללוקים בתסמונת דאון ובני משפחותיהם, המעניק גם טיפולים ומעקב רפואי. העמותה מפעילה גם מרכז לקידום החינוך והשילוב בגבעת שמואל.
- מידע - העמותה מספקת מידע נרחב, מעודכן ומבוסס מחקרית על התסמונת, עבור הציבור הרחב, סטודנטים, חוקרים, מרצים וגופים שונים. בנוסף העמותה מוציאה לאור ספרים, כתבי עת, חוברות, קלטות, דפי מידע וחומרי הדרכה.
מרבית פעילות העמותה אינה ממומנת על ידי הממשלה (מלבד מימון נופשון קיץ למשפחות), אלא נשענת על תרומות. מרבית פעילי העמותה עובדים בהתנדבות, ומיעוטם אנשי מקצוע המועסקים בשכר, לרוב לריכוז פרויקטים והדרכת הורים.
מרכז העמותה הוא בירושלים, ומתנדבי העמותה מפעילים סניפים בערים נוספות ברחבי הארץ.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של ית"ד - ילדי תסמונת דאון
- רויטל קיבק ארמה, שבוע תסמונת דאון בישראל, באתר nana10, 25 במרץ 2009
- י.ת.ד. ילדי תסמונת דאון, באתר "גיידסטאר ישראל"