כאב ביצים
בסלנג, "כאב ביצים" הוא כינוי למצב של כאב באזור האשכים בעקבות גירוי מיני מתמשך שלא נגמר באורגזמה או בשפיכה. נכון לשנת 2009, תופעה זו לא נחקרה דייה והמידע על אודותיה בלתי מספק.
לא כל גירוי שאינו בא על סיפוקו גורם לכך. כאב ביצים נגרם מגודש באשכים ובערמונית ולעיתים מלווה בבצקת באשכים.
בסלנג אנגלי, התופעה מכונה Blue Balls - ביצים כחולות או דיכאון ביצים. לתופעה זו אין כינוי מקצועי מוסכם, אולם האורולוגים רוקני ואלריו הציעו לכנות אותה "Epididymal Hypertension"[1], ובתרגום לעברית, "יתר לחץ דם של יותרת האשך".
עוררות מינית של גבר מלווה בפעילות של המערכת הפאראסימפתטית הגורמת לזרימה מוגברת של דם לרקמות הפין וכן לאשכים ולערמונית, ובה בעת להאטת זרימת דם מאיברי המין בחזרה לגוף. כך נוצר לחץ דם מקומי גבוה דיו ליצירת זקפה. לאחר פורקן מיני המופעל על ידי מערכת העצבים הסימפתטית (האנטגוניסטית למערכת הפאראסימפתטית) מתאפשר פינוי מהיר של דם מרקמות איברי המין, ומופסקת זרימת הדם המוגברת אליהם.
לאחר זמן ממושך של עוררות מינית ללא שפיכה, נוטים הדם והנוזל הלימפטי להיקוות, ותכולת החמצן בדם יורדת, מצב המכונה "גודש של כלי דם". גברים הסובלים מכאב אשכים כרוני או מזקפה ממושכת (זקפה ללא גירוי מעל לארבע שעות), וכן הסובלים מכאב ביצים חריף וממושך, עלולים להזדקק לטיפול רפואי.
טיפול
[עריכת קוד מקור | עריכה]הטיפול הפשוט ביותר בכאב ביצים הוא הגעה לשפיכה, בין בדרך של יחסי מין ובין בדרך של אוננות. השפיכה גורמת לפעילות של המערכת הסימפתטית ולהפסקת הגודש על ידי זרימה מחודשת של נוזלים מאיברי המין בחזרה לגוף.
במקרים מסוימים, הגודש והכאבים המלווים נפסקים לאחר שעה קלה גם ללא שפיכה - אך במקרים אחרים ההקלה עשויה להגיע לאחר זמן רב יותר (עד שתים-עשרה שעות)[דרוש מקור].
כאב ביצים כמעט ולא נחקר, אם כי יש אזכורים רבים שלו בספרות הרפואית, ונראה שאין מחלוקת בדבר קיום התופעה[2]. יוצא הדופן אולי היחיד הוא מאמרם של Chalett & Nerenberg שפורסם בשנת 2000 בכתב העת Pediatrics והתגובות שפורסמו למאמר[3]. שלט ונרנברג מציעים טיפול נוסף על שפיכה, הכולל את המאמץ הכרוך בהרמת חפץ כבד הגורם לפעולת וולסלבה(אנ') (לחץ תוך בטני מוגבר).
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- זה רשמי: סם אלרדייס ימונה למאמן אנגליה, באתר חדשות 13, 21 ביולי 2016
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Rockney R, Alario AJ. Blue Balls. Pediatrics. 2001 Nov;108(5):1233-4. PMID 11694711 . מכתבים למערכת
- ^ [1] מופעים בגוגל סקולר
- ^ Chalett JM & Nerenberg LT. "Blue Balls": A Diagnostic Consideration in Testiculoscrotal Pain in Young Adults: A Case Report and Discussion. Pediatrics. 2000 Oct;106(4):843. PMID 11015532
הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.