לדלג לתוכן

מאמן כדורגל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סר אלכס פרגוסון אימן את מנצ'סטר יונייטד במשך כ-27 שנים, זכה במספר הגדול ביותר של פרסי מאמן העונה בפרמייר ליג האנגלית (11 פעמים), ונחשב לאחד מגדולי מאמני הכדורגל המודרני
ג'ורג' ברל ראמזי (אנ') נחשב למאמן הכדורגל הראשון בעולם. הוא אימן את אסטון וילה בין השנים 1886–1926, והפך אותה לאחד המועדונים המצליחים באנגליה

בכדורגל, מאמן או מנג'ראנגלית: Manager, מנהל) הוא האדם בעל האחריות הכוללת על ניהול קבוצת כדורגל. סמכויות המאמן כוללות את בחירת סגל הקבוצה, בחירת הטקטיקה והאסטרטגיה, העברות שחקנים, ניהול משא ומתן על חוזי שחקנים ודיבור עם התקשורת. בכדורגל מקצועני המאמן בדרך כלל ממונה ומפוטר על ידי הנהלת המועדון, אך ברמת החובבים המאמן עשוי להוות בעצמו ההנהלה וככזה יש לו אחריות מלאה על ניהול המועדון.

תחומי האחריות של המאמן במועדון כדורגל מקצועי כוללים, בדרך כלל:

חלק מתחומי האחריות הללו עשויים להתחלק עם מנהל ספורטיבי של הקבוצה, למשל ניהול הקבוצה בשוק ההעברות, או לחלופין להיות מואצלים לעוזר מאמן או מאמן כושר, למשל ניהול האימונים.

במועדונים קטנים וחובבניים, לעיתים המאמן אחראי על כלל תפעול המועדון, ותחומי האחריות שלו כוללים:

בנבחרות כדורגל לאומיות, תפקיד המאמן, המכונה גם "המאמן הלאומי", שונה במקצת. את רוב הזמן בין משחקי הנבחרות הוא מעביר בצפייה בשחקנים אפשריים לנבחרת, ועבודתו השוטפת מתחילה כמה שבועות בלבד לפני חלון הנבחרות, אז הוא בוחר את סגל הנבחרת. עם זאת, במהלך המשחקים תפקידו של מאמן נבחרת זהה לתפקידו של מאמן קבוצת כדורגל.

התפקיד בבריטניה, אירופה ואמריקה הצפונית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

תואר המנג'ר משמש כמעט אך ורק בכדורגל הבריטי, וברוב מדינות אירופה האחרות ובשאר העולם האחראי על ניהול הקבוצה נקרא מאמן (Coach) או מאמן ראשי (Head coach).[1] לדוגמה, אף על פי שתחומי האחריות שלהם זהים, גארת' סאות'גייט נקרא המנג'ר של נבחרת אנגליה בכדורגל, ואילו יוליאן נגלסמן מתואר כמאמן הראשי של גרמניה. בנוסף, לגרמניה יש גם תפקיד של מנהל נבחרת הכפוף למאמן הראשי, וכיום מחזיק בו רודי פלר.

בשאר מדינות אירופה נהוגה לעיתים הוספת מנהל ספורטיבי או מנהל מקצועי, שאחראי יחד עם המאמן על מדיניות החתמת והשאלת שחקנים ובניית הקבוצה. בכך, בניגוד לנהוג בממלכה המאוחדת, מבוזרות סמכויותיו של המנג'ר לשני תפקידים, אם כי תחומי האחריות שלהם חופפים. כך למשל, במועדון הכדורגל ברצלונה המאמן הוא האנזי פליק ו"מנהל הכדורגל" (מנהל ספורטיבי) הוא דקו,[2] ואילו בריאל מדריד המאמן הוא קרלו אנצ'לוטי והמנהל המקצועי בפועל הוא נשיא המועדון פלורנטינו פרס.

סמכויותיו של מאמן כדורגל אירופי נוטות להתחלק בכדורגל בארצות הברית, שבו לקבוצות יש בדרך כלל ג'נרל מנג'ר ומאמן ראשי נפרדים (אם כי לעיתים אותו אדם יכול למלא את שני התפקידים). באמריקה הצפונית, המאמן אחראי על ניהול המשחק, המערך, החילופים והטקטיקה, בעוד שהג'נרל מנג'ר אחראי על החלטות הניהול מחוץ למגרש, ניהול ההעברות וההשאלות ועריכת משא ומתן על חוזים.[3]

תפקיד מאמן הכדורגל בישראל דומה לזה של מאמן הכדורגל האירופי. על מנת לאמן בליגת העל בכדורגל, על המאמן להיות בעל תעודת פרו של אופ"א (דרישה הקיימת בכל הליגות הראשונות באירופה) וכן לעבור הסמכה במכון וינגייט (דרישה התקפה לאימון בכל ליגה ובכל גיל). בליגות הנמוכות או החובבניות עשוי לעיתים המאמן להיות גם כדורגלן המשחק במדי קבוצתו בעת הצורך או אף בסגל באופן קבוע.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מאמן כדורגל בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]