לדלג לתוכן

מדפסת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מדפסת מתוצרת Canon

מַדפסת היא חומרת מחשב ומשמשת אמצעי פלט של תדפיס כתב או גרפי על גבי גיליון נייר, מעטפה, שקף ועוד. מדפסת יכולה להתחבר למחשב אישי ולשמש חלק מחומרת הפלט שלו או לחלופין לשמש מדפסת רשת המשרתת מחשבים רבים. החיבור הנפוץ בין המחשב והמדפסת הוא חיבור בכבל תקשורת אולם בחלק מהמדפסות קיים ממשק תקשורת אלחוטי.

קיימים חמישה סוגים עיקריים של מדפסות הנבדלות בשיטת העברת הדיו למצע המודפס:

  1. מדפסת סיכות
  2. מדפסת הזרקת דיו
  3. מדפסת לייזר
  4. מדפסת המראת צבע
  5. מדפסת תרמית

תולדות המדפסת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנות ה-80 הייתה מדפסת הסיכות הנפוצה ביותר, בשימוש הביתי והעסקי, וזאת בשל עלותן הנמוכה ביחס לטכנולוגיות ההדפסה האחרות באותה התקופה.

בשנות ה-90 החלו מדפסות הזרקת דיו להחליף את מדפסות הסיכה בשוק הביתי, בספקן הדפסה באיכות גבוהה יותר והתאפיינו ברעש תפעולי נמוך. מדפסות הלייזר החליפו את מדפסת הסיכות בשוק העסקי בשל עלות ההדפסה הנמוכה בהדפסות כמותיות. כתוצאה מכך נעלמו מדפסות הסיכה כמעט כליל לקראת סוף שנות התשעים, והן נותרו בשימוש רק למטרות מיוחדות, כגון הדפסת נייר בשני עותקים.

בקרב המשתמשים הביתיים נפוץ יותר השימוש במדפסת הזרקת דיו בשל מחירן הנמוך הן של המדפסות והן של מחסניות הדיו ביחס לטונר, כיום ישנן מדפסות הזרקת דיו הניזונות מדיו ללא מחסניות דבר שמוזיל באופן משמעותי את עלויות ההדפסה.

ישנן שני סוגי מדפסות, שחור-לבן וצבעונית, כאשר במדפסת שחור לבן ישנה מחסנית אחת של צבע שחור ואילו במדפסת הצבעונית ישנן מדפסות בעלות 3 מחסניות: כחולה, צהובה ואדומה, וישנן כאלו בעלות מחסנית אחת המכילה את שלושת הצבעים יחד עם חלוקה ביניהם, וכך נוצר מצב שכאשר אחד הצבעים נגמר חייבים להחליף את המחסנית כולה.

עלות מדפסת שחור-לבן נמוכה יותר מהמדפסת הצבעונית, וגם עלות ההדפסה בשחור לבן נמוכה יותר כאשר במהלך ההדפסה משתמשים רק בצבע אחד בשונה מהמדפסת הצבעונית בה משתמשים על פי רוב בכל הצבעים יחדיו.

לא כל נייר מתאים לכל מדפסת, וההבדלים בנייר מתבטאים הן בסוג הנייר והן בעובי הנייר, למשל ישנן מדפסות שלא יוכלו להדפיס על נייר דק (45 גרם) וישנן מדפסות שלא יוכלו להדפיס על נייר עבה (300 גרם), בנוסף ישנם סוגי נייר שלא יודפסו כראוי על מדפסת הזרקת דיו כדוגמת נייר כרומו מאחר שהצבע ימרח על הנייר, לשם כך משתמשים במדפסת אופסט שעלותה נאמדת במליוני שקלים.

גודל הנייר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנן מדפסות המסוגלות להדפיס על נייר בגודל גיליון כמו מדפסות האופסט, וישנן מדפסות המסוגלות להדפיס גם שלטים גדולים מגיליון כמו מדפסות הפלוטר, וישנן כאלו המוגבלות לגודל נייר A4 או A3. על פי רוב המדפסות הביתיות מתאימות להדפסת נייר בגודל A4.

זיהוי מקור ההדפסה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
צילום מוגדל של חתימה באמצעות נקודות צהובות

במדפסות רבות, כחלק מתהליך ההדפסה, המדפסת מטביעה ״חתימה״ ייחודית (אנ') שמשייכת את העמוד שהודפס למדפסת שהדפיסה אותו. חתימה זו בעצם מטביעה נקודות בלתי נראות, מעין ״חתימת מים״ על גבי הדף המודפס.

לחתימה זו שמות רבים: MIC, נקודות צהובות, נקודות מעקב ונקודות סודיות.

את הנקודות אפשר לראות בעזרת סורק בעל רזולוציית סריקה גבוהה במיוחד, או על ידי חשיפה לאור UV.

יצרני מדפסות מובילים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שמונה חברות תופסות את רוב שוק המדפסות:

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]