לדלג לתוכן

מוכרת הגפרורים הקטנה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מוכרת הגפרורים הקטנה, איור מתוך ספר משנת 1900

מוכרת הגפרורים הקטנהדנית: Den Lille Pige med Svovlstikkerne) הוא סיפור קצר מאת הסופר הדני הנס כריסטיאן אנדרסן. הסיפור הוא דרמה על חלומות, תקווה ומוות של ילדה קטנה. הוא פורסם לראשונה בשנת 1845 ועובד למחזות וסרטים רבים.

בלילה קר ומושלג, בערב חג המולד, מנסה ילדה ענייה למכור גפרורים ברחוב. הילדה ענייה מאוד, היא צועדת יחפה בקור ובשלג, רועדת כולה, ואף אין לה מעיל לכסות את עצמה. בידיה הקפואות והרועדות היא מחזיקה את הגפרורים ומציעה אותם למכירה, אך לשווא. האנשים ברחוב חולפים על פניה ואינם מבחינים בה. כל אחד מהם ממהר לשוב אל ביתו החמים, שם מחכה לו משפחתו סביב שולחן החג.

לילדה היה קר מאוד, אבל היא חוששת לחזור הביתה, שכן אביה מכה אותה כשהיא לא מצליחה למכור גפרורים.

כשאיננה יכולה לסבול עוד את הקור, מצאה הילדה מסתור בפינת הרחוב, והחליטה להדליק גפרור אחד על מנת לחמם את עצמה. רק גפרור אחד, לא יותר. אלא שהעולם הנגלה לנגד עיניה כה יפה וקסום, שהיא מדליקה עוד גפרור, ועוד גפרור. לאור הגפרורים היא ראתה מספר חזיונות יפים, הכוללים בין היתר עץ חג המולד וארוחת חג המולד הנחגגת מסביב לשולחן בביתה של משפחה אוהבת ומאושרת. וכן חזיון של סבתה האהובה, המנוחה. היא הדליקה את שאר הגפרורים, זה אחר זה, על מנת להמשיך ולחוות את רגעי הפנטזיה היפים, עד שהסתיימו כולם. כשעלה הבוקר, עוברים ושבים מצאו את הילדה מתה, קפואה בפינת הרחוב, כשלידה פזורים הגפרורים השרופים.

כסיפורים אחרים של הנס כריסטיאן אנדרסן, גם סיפורה של מוכרת הגפרורים הקטנה מסתיים ללא "סוף טוב". הסיפור מתאר עוני קיצוני, בו לילדה קטנה אין נעליים והיא מסתובבת בשלג יחפה. בנוסף, מתואר בו ליבם הקפוא של העוברים ושבים, שאינם מבחינים במצוקתה של הילדה ומתעלמים ממנה בשרירות לב, עד למותה הטרגי.

כאשר עובד הסיפור לסרט של דיסני שונה סופו לסוף חיובי יותר ומלא תקווה. בסרט של דיסני, כשהדליקה מוכרת הגפרורים את הגפרורים, היא ראתה חיזיון של סבתה, שהייתה האדם היחיד שהתייחס אליה באהבה ובטוב לב. היא הדליקה את שאר הגפרורים, זה אחר זה, על מנת לשמר את החיזיון של סבתה זמן ארוך ככל האפשר. בסרט של דיסני, לבסוף, כשנגמרו לה הגפרורים, מתה הילדה וסבתה לקחה את נשמתה לגן עדן, בו תמשיך לחוות את אותם חזיונות נפלאים.

עיבודים מאוחרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סיפור "מוכרת הגפרורים הקטנה" של אנדרסן הפך לקלסיקה וזכה לתרגומים ועיבודים רבים בכל העולם.

גרסאות מודרניות שינו את סיומו של הסיפור, כך שסופו הפך לאופטימי. בשינוי המודרני הוכנסה לסיפור משפחה טובה שמצאה את הילדה ברחוב, כשהיא מחוסרת הכרה, ולקחה אותה לביתה. הילדה קיבלה אוכל, בגדים ומיטה חמה, וניצלה מהמצוקה והעוני.

ב-1999 עלה בישראל המחזמר "מוכרת הגפרורים הקטנה" בו שיחקו קרן שמש, גבי שושן, וזאב שמשוני. המחזה והשירים נכתבו בידי איילה קורקוס, בוים על ידי אבי מלכה, ועובד מוזיקלית בידי חזי גרוס.

הסיפור זכה לכמה עיבודים לקולנוע, ביניהם בסרט מצויר של וולט דיסני, שקיבל בשנת 2006 את פרס סרט האנימציה הטוב ביותר בפסטיבל סרטי האנימציה ה 17 בזאגרב.

בנוסף, הסיפור עובד לאופרה, וכן ליצירות תזמורתיות. בשנת 2008 קיבל המוזיקאי דייוויד לאנג (אנ') את פרס פוליצר למוזיקה על יצירתו "מוכרת הגפרורים הקטנה".

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך זה הוא קצרמר בנושא ספרות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.