מטמנה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מאין תקציר עריכה
Urimeny (שיחה | תרומות)
מאין תקציר עריכה
שורה 18: שורה 18:
זוהי דרך הכרוכה בעלויות גבוהות, אך בעלת יתרונות סביבתיים. באתר ההטמנה ניתן לבנות [[גן שעשועים|גני שעשועים]].
זוהי דרך הכרוכה בעלויות גבוהות, אך בעלת יתרונות סביבתיים. באתר ההטמנה ניתן לבנות [[גן שעשועים|גני שעשועים]].


==אתרי פסולת בלתי חוקיים ==
אתרי פסולת בלתי חוקיים הם כל אתר הטמנה נטול אישורים של הרשות המקומית ונטול תשתית שבו הושלכה פסולת בצורה בלתי חוקית.
גובה הפסולת הבלתי חוקית שמושלכת באתר שכזה יכולה להיערם לכמה מטרים .
מקור הפסולת הבלתי חוקית באתרים אלו הן בד"כ פסולות בניין שלא מועברות בצורה מסודרת לאתרי ההטמנה.
באתר פסולת בלתי חוקי בעכו סמוך לגנים הבאהיים, עומק הפסולת הגיע ל17 מטרים.
תהליך ניקוי של אתר פסולת בלתי חוקית שכזה כולל בד"כ ניסיון להפריד ולמיין את הפסולת לפי סוגים על מנת למחזר את הבטון למשל לאגרגטים לבניה, איסוף ושליחת המתכות לגריטה ,וטיפול ביולוגי לחומרים האורגניים על מנת שהנפח המועבר להטמנה יהיה מינימלי.
בישראל ישנם לא מעט אתרי פסולת בלתי חוקיים שיוצרים [[זיהום קרקע|זיהומי קרקע]] , אחד מהם היה ליד המתחם של הגנים הבאהיים בעכו. פינוי ומיון הפסולות והעברתם למיחזור וגם [http://www.easytop.co.il/?p=4829 שיקום הקרקע המזוהמת] לקח כ3 חודשים. נפח הזיהום היה 40,000 מ"ק.
==ראו גם==
==ראו גם==
* [[היטל הטמנה]]
* [[היטל הטמנה]]

גרסה מ־08:35, 30 באוגוסט 2015

דחיסת אשפה במטמנה באוסטרליה
מטמנת נען

מטמנה (או "מטמנת אשפה" או "מזבלה") היא אתר המשמש להטמנת פסולת לאחר שסולקה מהמקום שבו נוצרה. קיימים מספר סוגים מטמנות אשפה:

הכשרת אתר הטמנה לפסולת מעורבת כולל עבודות איטום הקרקע למניעת חלחול נוזלים למי התהום, ניקוז נוזלים ושאיבתם מתחתית המטמנה באופן סדיר, הנחת צינורות לשחרור מבוקר של "גז מטמנה" המורכב ברובו מגז מתאן (בדרך כלל בין 55%-60%) הנוצר עקב פירוק הפסולת האורגנית על ידי חיידקים (תסיסה). שחרור גז המטמנה נמשך שנים רבות ובמהלך השנים הראשונות הפקת חשמל מפליטתו באמצעות גנרטור ייחודי היא כלכלית.

החשמל המופק נמכר לחברת החשמל אשר מחויבת לרכוש אותו על פי חוק החשמל. בדרך כלל כעבור 5 עד 7 שנים פוחתת פליטת הגז כך שייצור החשמל ממנו אינו פעולה כלכלית ואז מוחלף הגנרטור בלפיד.

פעולת ההטמנה כוללת פיזור הפסולת בשטח המטמנה, דחיסתו באמצעות מכבש עפר ייחודי, וכיסויו בעפר. לאחר מילוי המטמנה מבוצעות פעולות שיקום לאתר הכוללות כיסוי בשכבת עפר עבה נטיעת עצים ושתילים.

הטמנה סניטרית

הטמנה סניטרית היא דרך לטיפול בפסולת מוצקה. הפסולת מוטמנת באדמה בצורה מבוקרת על מנת למנוע חלחול מזהמים, לכידת גזים ופליטת ריחות.

זוהי דרך הכרוכה בעלויות גבוהות, אך בעלת יתרונות סביבתיים. באתר ההטמנה ניתן לבנות גני שעשועים.

אתרי פסולת בלתי חוקיים

אתרי פסולת בלתי חוקיים הם כל אתר הטמנה נטול אישורים של הרשות המקומית ונטול תשתית שבו הושלכה פסולת בצורה בלתי חוקית. גובה הפסולת הבלתי חוקית שמושלכת באתר שכזה יכולה להיערם לכמה מטרים . מקור הפסולת הבלתי חוקית באתרים אלו הן בד"כ פסולות בניין שלא מועברות בצורה מסודרת לאתרי ההטמנה. באתר פסולת בלתי חוקי בעכו סמוך לגנים הבאהיים, עומק הפסולת הגיע ל17 מטרים. תהליך ניקוי של אתר פסולת בלתי חוקית שכזה כולל בד"כ ניסיון להפריד ולמיין את הפסולת לפי סוגים על מנת למחזר את הבטון למשל לאגרגטים לבניה, איסוף ושליחת המתכות לגריטה ,וטיפול ביולוגי לחומרים האורגניים על מנת שהנפח המועבר להטמנה יהיה מינימלי. בישראל ישנם לא מעט אתרי פסולת בלתי חוקיים שיוצרים זיהומי קרקע , אחד מהם היה ליד המתחם של הגנים הבאהיים בעכו. פינוי ומיון הפסולות והעברתם למיחזור וגם שיקום הקרקע המזוהמת לקח כ3 חודשים. נפח הזיהום היה 40,000 מ"ק.

ראו גם

קישורים חיצוניים