מצר ברינג – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הוספת תבנית:בריטניקה בקישורים חיצוניים (תג)
←‏היסטוריה: תיקנתי דקדוק
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה מיישום נייד עריכה מאפליקציית אנדרואיד
שורה 9: שורה 9:


==היסטוריה==
==היסטוריה==
במהלך תור ה[[פלייסטוקן]] (2.5 מיליון עד 11,000 שנים [[לפני זמננו]]) מפלס הים העולמי היה נתון לתנודות חריפות. בתקופת קרח הים היה נמוך ובתקופה בין-קרחונית המפלס עלה. היות שמצר ברינג הוא ים רדוד יחסית כיום, נראה שבתקופות הקרח הוא שימש כגשר יבשתי בין אסיה לאמריקה, דרכו עברו בעלי חיים ואנשים. [[כף הנסיך מוויילס]] נחשב לשריד של אותו גשר יבשתי. בשלהי [[התקופה הפלאוליתית|התקופה הפלאוליתית העליונה]] ולקראת סוף [[עידן הקרח]] האחרון, לפני כ-14,000 שנה, קבוצות של [[ציידים-לקטים]] מצפון-מזרח אסיה, אבותיהם של ה[[אינדיאנים]], חצו את הגשר היבשתי הזה ואכלסו את אמריקה הצפונית והדרומית, שהיו לא מיושבות בידי אדם עד אז.
במהלך תור ה[[פלייסטוקן]] (2.5 מיליון עד 11,000 שנים [[לפני זמננו]]) מפלס הים העולמי היה נתון לתנודות חריפות. בתקופת קרח הים היה נמוך ובתקופה בין-קרחונית המפלס עלה. היות שמצר ברינג הוא ים רדוד יחסית כיום, נראה שבתקופות הקרח הוא שימש כגשר יבשתי בין אסיה לאמריקה, דרכו עברו בעלי חיים ואנשים. [[כף הנסיך מוויילס]] נחשב לשריד של אותו גשר יבשתי. בשלהי [[התקופה הפלאוליתית|התקופה הפלאוליתית העליונה]] ולקראת סוף [[עידן הקרח]] האחרון, לפני כ-14,000 שנה, קבוצות של [[ציידים-לקטים]] מצפון-מזרח אסיה, אבותיהם של ה[[אינדיאנים]], חצו את הגשר היבשתי הזה ואכלסו את אמריקה הצפונית והדרומית, שלא היו מיושבות בידי אדם עד אז.


==גאוגרפיה והתיישבות==
==גאוגרפיה והתיישבות==

גרסה מ־19:51, 3 בינואר 2021

מצר ברינג במבט מהחלל

מֵצַר בֶּרִינְגאנגלית: Bering Strait; ברוסית: Берингов пролив) הוא מצר ים המפריד בין כף דז'נייב שבסיביר בנקודה המזרחית ביותר ביבשת אסיה, לבין כף הנסיך מוויילס באלסקה, הנקודה המערבית ביותר באמריקה הצפונית.

המצר קרוי על שמו של ויטוס ברינג, ספן דני שפעל בשירות רוסיה וחצה את המצר בשנת 1728.

המצר מקשר בין ים ברינג שבצפון האוקיינוס השקט, לבין ים צ'וקצ'י שבדרום אוקיינוס הקרח הצפוני. רוחבו כ-85 ק"מ, עומקו נע בין 30 ל-50 מטר ובדיוק במרכזו שוכנים איי דיומד. המצר קפוא במשך מרבית חודשי השנה (מאוקטובר ועד יוני).

בעבר הועלו הצעות לבניית גשר או לחפירת מנהרה לרוחב מצר ברינג, כדי לאפשר מעבר יבשתי בין אמריקה לבין אסיה, אולם בשלב זה המדינות מעכבות את הפרויקט.

היסטוריה

במהלך תור הפלייסטוקן (2.5 מיליון עד 11,000 שנים לפני זמננו) מפלס הים העולמי היה נתון לתנודות חריפות. בתקופת קרח הים היה נמוך ובתקופה בין-קרחונית המפלס עלה. היות שמצר ברינג הוא ים רדוד יחסית כיום, נראה שבתקופות הקרח הוא שימש כגשר יבשתי בין אסיה לאמריקה, דרכו עברו בעלי חיים ואנשים. כף הנסיך מוויילס נחשב לשריד של אותו גשר יבשתי. בשלהי התקופה הפלאוליתית העליונה ולקראת סוף עידן הקרח האחרון, לפני כ-14,000 שנה, קבוצות של ציידים-לקטים מצפון-מזרח אסיה, אבותיהם של האינדיאנים, חצו את הגשר היבשתי הזה ואכלסו את אמריקה הצפונית והדרומית, שלא היו מיושבות בידי אדם עד אז.

גאוגרפיה והתיישבות

במצר ברינג שוכנת קבוצת איי דיומד. שני האיים הידועים שבה הם דיומד הגדול ודיומד הקטן. דיומד הגדול נמצא בשטח רוסיה. בעבר חיו בו תושבים, אולם הם הועברו על ידי המשטר הסובייטי כדי למנוע קשר עם זרים, וכיום יש במקום רק מחנה צבאי. דיומד הקטן שייך לארצות הברית, וההתיישבות היחידה בו היא בעיר המכונה "העיר של דיומד".

מספר קילומטרים מפרידים בין שני האיים, וביניהם עובר קו התאריך הבינלאומי. כתוצאה מכך התאריך בשני האיים שונה ביום אחד.

חצייה

ביולי 1989 חצתה משלחת בריטית את המצר בסירות קיאקים מאלסקה לסיביר. בשנת 1998 חצו הרוסי דמטרי שפארו ובנו מטאווי את המצר הקפוא בגלישת סקי. במרץ 2006 חצו את המצר הקפוא המטייל ההרפתקן הבריטי קרל בושבי והאמריקאי דימיטרי קייפר בהליכה רגלית במשך 15 יום, אולם הם נעצרו בגבול רוסיה על כניסה בלתי חוקית למדינה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מצר ברינג בוויקישיתוף