זפת – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
חי (שיחה | תרומות)
מ לא רלוונטי, שייך לערך על איטום בתים
שורה 9: שורה 9:
==סיגריות ועישון==
==סיגריות ועישון==
העטרן נמצא בשימוש ב[[סיגריה|סיגריות]] והוא נשאף על ידי ה[[עישון|מעשנים]]. העטרן נדבק לדפנות כלי הנשימה של המעשנים, ופוגע בהם. העטרן משמש גם בתכשירים רפואיים, לדוגמה בשמפו נגד קשקשים.
העטרן נמצא בשימוש ב[[סיגריה|סיגריות]] והוא נשאף על ידי ה[[עישון|מעשנים]]. העטרן נדבק לדפנות כלי הנשימה של המעשנים, ופוגע בהם. העטרן משמש גם בתכשירים רפואיים, לדוגמה בשמפו נגד קשקשים.

== איטום בתים - תחליפי זפת ==
{{לשכתב|פסקה=כן|ניסוח פרסומי ולא אנציקלופדי}}
איטום לא תקין הוא אחת הסיבות הנפוצות למפח נפש בחורף הראשון, בקרב בוני הבתים. במיוחד אמורים הדברים לגבי איטום מרתפים ואיטום המתבצע מתחת לריצוף במרפסות פתוחות או בחדרי רחצה. ניסיון מאוחר לתיקון לא תמיד מצליח. כדי למנוע ליקויים באיטום המבנה יש להעסיק קבוצת איטום הכפופה לתקן iso, על פי מפרט של מומחה לאיטום ומשתמשת בחומרים [[תקן ישראלי|תקניים]].

כשהמדובר במרתף- אנשי האיטום פועלים על פי פרטים שמנפק [[מהנדס בניין|מהנדס הבניין]]. אחד הפרטים החשובים: צינור שרשורי העובר מסביב לרצפת המרתף, אוסף אליו מים אשר חלחלו לאורך הקירות ומנקז אותם ל[[כלונס]] ניקוז (מעין [[בור ספיגה]]).

כתחליף לזפת, ניתן לרתך יריעות איטום בכל הגגות השטוחים, ובאזורים בו נושק המבנה אל הקרקע עד לגובה של 40 ס"מ מעליה. יריעות משופרות (המכונות יריעות ביטומן "משוכללות") יעניקו הגנה טובה יותר. להבדיל מהיריעות הרגילות, הארוגות סיבי זכוכית, היריעות המשוכללות מכילות תוספים פולימרים המקנים להן גמישות וחוזק נוספים. בדיקת האיטום תיערך על ידי מבחן הצפה.


== ראו גם ==
== ראו גם ==

גרסה מ־14:53, 13 באוקטובר 2009

ניתן להפיק זפת על ידי חימום גבעולי תירס במיקרוגל. התהליך המתרחש הוא פירוליזה

זפת (עטרן) היא נוזל מעובה וצמיג שצבעו נע בין חום-צהבהב לשחור, המופק באמצעות זיקוק יבש של חומר אורגני. לרוב מופקת זפת כתוצר לוואי לפחם, אך ניתן להפיקה גם מנפט, כבול או עץ. בורות זפת מכילים למעשה אספלט ולא זפת, ונכון לקרוא להם אגמי אספלט. באנגלית ובצרפתית המילה tar מתייחסת בעיקר לתוצר הפחם, אך בצפון אירופה הוא מתייחס לתזקיק העץ המשמש בין היתר להוספת טעם לדברי מתיקה. בין היתר משמשת הזפת להפקת צבעי מאכל מלאכותיים.

המילה העברית "זפת" משמשת גם כתרגום למילה האנגלית pitch, המציינת מספר חומרים נוזליים בעלי צמיגות גבוהה מאוד, הנראים מוצקים. חומרים אלה נשברים כתוצאה מפגיעה חזקה (כמו מכת פטיש), אך לאורך זמן רב יזרמו כנוזל. מבחינים בין המילים tar ו-pitch, כאשר tar מציינת חומרים נוזליים יחסית, ו-pitch חומרים מוצקים יחסית. זפת מסוג pitch היא מושאו של ניסוי המעבדה הוותיק ביותר בעולם, ניסוי טיפת הזפת.

זפת הייתה מרכיב חיוני לכבישים הראשונים, הנקראים "tarmac" (תערובת זפת וחצץ). היא שימשה גם לכיסוי רעפים ולאיטום גגות וגופי ספינות וסירות. היא אף שימשה לאטימת מפרשיות, אך כעת הן מיוצרות מרכיבים מלאכותיים עמידי מים שביטלו את הצורך באטימה.

זפת עץ עדיין משמשת לאיטום סירות עץ וגגות, אם כי כיום ישנם חומרי איטום יעילים בהרבה.

סיגריות ועישון

העטרן נמצא בשימוש בסיגריות והוא נשאף על ידי המעשנים. העטרן נדבק לדפנות כלי הנשימה של המעשנים, ופוגע בהם. העטרן משמש גם בתכשירים רפואיים, לדוגמה בשמפו נגד קשקשים.

ראו גם

קישורים חיצוניים