מסרגה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

[1]

מסרגות עשויות מבמבוק
מסרגות עשויות מבמבוק

מסרגה היא כלי המשמש לסריגה ובעזרתו ניתן ליצור סריגים. מסרגות הן מעין מוטות צרים וארוכים, בעלות קצה חד (אך קהה יותר מחוד המחט). קיימות גם מסרגות קרס (אנ'), המשמשות לסריגה במסרגה אחת (Crochet).

מטרת המסרגות כפולה – המוט הארוך משמש להחזקת העיניים הפתוחות, כדי למנוע מהן להיפרם, והקצוות המחודדים משמשים ליצירת עיניים חדשות. עין חדשה נוצרת לרוב באמצעות הכנסת הקצה המחודד דרך עין פתוחה, תפיסת לולאה מהצמר ומשיכתה דרך העין הקיימת. כך העין המקורית "נסגרת" ולא נפרמת ואפשר להוריד אותה מהמסרגה. העין החדשה תופסת את מקומה. על ידי הכנסת השיפוד מכיוונים שונים מקבלים עין בעלת צורה שונה. העיניים הבסיסיות נקראות עין ימין הנראית כמו טורים ושורות של V. עין שמאל נראית כמו שורה של נקודות בולטות.

גודל העין מושפע מעובי החוט ומקוטר המסרגה שבעזרתה היא נוצרה, כי הקוטר משפיע על אורך הלולאה הנמשכת דרך העין הקודמת. לכן על מסרגות גדולות ייוצרו עיניים גדולות, וכדי ליצור עיניים קטנות יש צורך במסרגות קטנות. אורך המסרגה קובע כמה עיניים היא יכולה להחזיק בבת אחת. קיימות שלוש שיטות ליצירת קוטרי המסרגות: האירופית, הבריטית והאמריקאית[2]. בישראל נהוג לציין את גודל המסרגה על פי השיטה האירופית שמודדת את קוטר המסרגה במילימטרים.

כיוון שלא תמיד אפשר להבחין בעיניים מהו קוטר השיפוד, משמשים במד-מסרגות (Needle Gauge)[3] - לוחיות מפלסטיק או מתכת שבהן יש חורים בכל הגדלים עם הציון ס"מ או אינץ, משחילים את המסרגה בחורים וכך אפשר לבדוק מהו קוטר המסרגה.

בספרי סריגה שונים ועל המרשתת, אפשר למצוא לוחות[2] המרה של מידות המסרגות משיטה אחת לאחרות.

סוגים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסרגות ישרות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסרגות ממגוון המידות והחומרים הזמין בשוק. חומרים שונים מתאימים לחוטים שונים בגלל החיכוך ביניהם.

סוג המסרגות המוכר והנפוץ ביותר הוא המסרגות הישרות, המכונות גם מסרגות שיפודים. מסרגה ישרה היא מוט ישר וארוך, מחודד בקצה אחד ובעל בליטה בקצה השני המונעת מהעיניים ליפול. מסרגות כאלו נמכרות ומשמשות בזוגות, ואורכן נע לרוב בין 25 ל-40 ס"מ. כיוון שהסריגים גמישים, ניתן לדחוס את העיניים על המסרגה ולסרוג פריט רחב יותר מהמסרגה. סריגת העיניים החדשות מתבצעת רק מהקצוות המחודדים.

מסרגות גרביים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסרגות גרביים בגדלים ומחומרים שונים. מגיעות בסטים של ארבע, חמש או שש.

מסרגות גרביים הוא השם הנפוץ למסרגות ששני קצותיהן מחודדים, מה שמאפשר לסרוג משני צדדיהן. הן לרוב נמכרות ומשומשות בסטים בני ארבע או חמש מסרגות, ומשמשות לרוב לסריגה במעגל. הן משמשות לרוב ליצירת סריגים גליליים בקוטר קטן יחסית, כמו שרוולים, צווארונים או גרביים, ומכאן שמן. לרוב שתיים מהמסרגות משמשות לסריגה, בעוד האחרות משמשות רק להחזקת עיניים. מסרגות הגרביים הנפוצות בשוק קצרות יותר מהמסרגות הישרות, ואורכן נע לרוב בין 13 ל-20 ס"מ, אם כי קיימות כיום גם מסרגות גרביים ארוכות יותר.

מסרגות צמות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסרגות צמות בצורות שונות.

מסרגת צמות גם היא מסרגה בעלת שני קצוות מחודדים. אלו מסרגות קצרות מאוד שנועדו להחזקת מספר עיניים מצומצם לצורך יצירת דוגמת צמה בסריג. במרבית מסרגות הצמות יש עיקול בצורת האות U, מה ששומר על העיניים מליפול בזמן השימוש במסרגות הרגילות.

מסרגות עגולות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסרגות עגולות מורכבות משני קצוות מחודדים, ישרים וקשיחים, המחוברים ביניהם בכבל גמיש (העשוי לרוב מניילון או תיל מצופה). ניתן להשתמש בהן ליצירת סריגים שטוחים או לסריגה במעגל. אורך הקצוות הקשים נע לרוב בין 10 ל-13 ס"מ, ועם הכבל אורך מסרגה עגולה נפוצה יכול לנוע בין 23 ל-150 ס"מ. בחלקן הקצוות והכבל מחוברים באופן קבוע, ובחלקן ניתן לנתק את הקצוות והכבל ולהרכיב מסרגה כמעט בכל אורך ועובי מחלקים בודדים. ביצירת סריג שטוח עם מסרגה עגולה, שני הקצוות משמשים כמו שתי מסרגות נפרדות, עם סיבוב הסריג בסיום כל שורה כפי שמתבצע בסריגה שטוחה בשתי מסרגות ישרות. לשימוש במסרגה עגולה יש כמה יתרונות, כמו חלוקת משקל הסריג בצורה נוחה יותר (כשהוא מונח על הכבל ועל הברכיים בזמן הסריגה, ולא נתלה על המסרגות הישרות ומונף בכל תנועה), או ביטול האפשרות לנפילת עיניים מהקצה האחורי של מסרגת גרביים והצורך להחליף בין המסרגות. מסרגות עגולות הן גם ארוכות יותר מישרות, כי השימוש בכבל ארוך וגמיש נוח ונעים בהרבה מהשימוש במסרגות קשיחות וארוכות מאוד.

מסרגות עגולות במגוון אורכים ומידות ומחומרים שונים, כולל פלסטיק, אלומיניום, פלדה ובדיל מצופה ניקל.

בעזרת מסרגות עגולות ניתן ליצור סריגים גליליים רחבים יותר מאשר במסרגות גרביים. הן מאפשרות, למשל, סריגת גוף הסוודר והשרוולים כגליל ללא תפרים[4], במקום סריגת החזית והגב בנפרד ותפירתם יחד.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסרגה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ העלאת עיניים/ סריגה למתחילים 1/ סריגה בסיסית, באתר YOU TUBE, ‏21/11/2019
  2. ^ 1 2 DAVINA, Knitting Needle Sizes and Conversion Chart (Free Printable), SHEEP & STITCH, ‏8/5/2019 (באנגלית)
  3. ^ Nicola Kissane, Australian Knitting Needle Gauges, Piecework XXX no.4, Long Thread, Winter 2023, עמ' 42-45
  4. ^ Margart Hubert, Why One-Piece Knitting, Pointers, One-Piece Knits That Fit , How to knit and Crochet One-Piece Garments, 1978, New York: Van Nostrand, 1978, עמ' 7,15, ISBN 0-442-23567-4. (באנגלית)