יאיר בן-חיים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יאיר בן-חיים
לידה 27 באוקטובר 1957 (בן 66)
תל אביב-יפו, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יאיר בן־חיים (נולד ב-27 באוקטובר 1957) הוא משורר, סופר ואמן ישראלי, עורך שירה והמו"ל של חדרים-בית הוצאה לאור. עורך את כתב-העת 'המסדרון' כתב-עת לשירה ופרוזה תרבות ואמנות, עורך ומנהל את האתר הספרותי: 'חדרים-סקירת אירועי שירה ופרוזה, תרבות ואמנות'. במסגרתו הוא עורך ומביים את מדור הדגל של האתר 'דַּבֵּר אֶל הַשִּׁיר' בו מצולמים משוררים ומשוררות הקוראים משירתם ברחבי העיר תל אביב. כיהן כחבר בוועד המנהל של אגודת הסופרים העברים במדינת ישראל.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בן־חיים נולד בתל אביב, גדל והתחנך ברמת-גן. נשוי ואב לשלוש בנות. בוגר תיכון אנקורי בתל אביב, בעל תואר במינהל עסקים ממכללת אופקים ברעננה. מתמחה בשיווק ופרסום. בן־חיים החל לכתוב שירים וסיפורים בגיל 18. כעבור שלוש שנים, בשל אילוצים שונים, נטל פסק-זמן ממושך מכתיבה. עם שובו לפעילות החל לפרסם את שיריו באינטרנט, במסגרת אתר "חדרים-כתיבה יוצרת" שהקים וניהל. בשנים האחרונות פורסמו שיריו וסיפוריו בכתבי-עת ספרותיים, בהם מאזנים, שבילים, בגלל, והמסדרון - כתב-עת לנושאי שירה ואמנות בעריכתו.

יצירות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2013, הוציא לאור ספר שירה ראשון פרי עטו, "דוֹרֵשִׁירָה"[1], בהוצאת חדרים-בית הוצאה לאור, ובו בין היתר שירים על העיר תל אביב מזווית אירונית.

בשנת 2015 הוציא לאור את ספרו השני, "להשתגע באמצע היום", בהוצאת חדרים-בית הוצאה לאור. בספר שירים המבטאים חיבוטי נפש, לצד שירים חברתיים, שירי גחמה וארס-פואטיקה.

בשנת 2018 הוציא לאור את ספרו השלישי, "חֶמְדָּתִי", בהוצאת חדרים-בית הוצאה לאור. ספר השירה מחולק לשישה שערים והוא מהווה קטלוג ביוגרפי של תמונות וסיטואציות לאורך חייו של המחבר[2].

בשנת 2022 במהלך חודש אוקטובר הוציא לאור את ספרו הרביעי, "מכרות הפחם", בהוצאת חדרים-בית הוצאה לאור. ספר השירה מחולק לארבעה שערים והוא מזמן את הקורא למסע אל מכרות הפחם של המשורר יאיר בן־חיים.[3].

פרויקטים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • 2003: יסד וערך את האתר "חדרים-כתיבה יוצרת", במה לקהילת כותבים ואמנים יוצרים, במסגרתו ניהל סדנה אינטרנטית לכתיבה, "יוזמה-המדור לכתיבה מתוכננת". אחת הפעילויות באתר היה כתב-העת המקוון "המסדרון", שפורסם אחת לחודש במשך כחמש שנים.(בשנת 2012 שונה שמו של האתר ל-"חדרים-פרוזה ושירה עברית חופשית" אתר לשירה ופרוזה, תרבות ואמנות)[4].
  • 2008: ערך אנתולוגיית שירים, שִׁיר בְּכוֹתֶרֶת, אנתולוגיית השירים הראשונה שנוצרה ברשת האינטרנט, מסמלת עליית מדרגה בחשיפה של יוצרים אלמוניים אך מחוננים לקהל אוהבי השירה. שמונה-עשר הכותבים שפרי-עטם מרכיב את שִׁיר בְּכוֹתֶרֶת, באים מרקעים וממקצועות חופשיים שונים ומגוונים.
  • 2012: מוקם אתר "חדרים-פרוזה ושירה עברית חופשית" במתכונתו החדשה. מאתר קהילתי הפך לאתר תוכן המדווח על אירועי ספרות ותרבות.
  • 2013: הקים, ערך והפיק את המיזם סָפְרָא טָבָא[5], תיעוד מצולם של תהליך ההוצאה-לאור של ספר. לפרויקט נבחרו משוררים וסופרים שחלקם כבר פרסם בעבר ספרי שירה פרי עטם, ולחלקם זה היה ספרם הראשון. הסרטונים הועלו לרשתות החברתיות וחשפו את חבלי הלידה של הספר, בין היתר מזווית המבט של הכותב. בין משתתפי הפרויקט: ד"ר נורית צדרבוים, פרופ' עדה אהרוני, תרצה ניידרמן-כרמל, אסתר דגן-קניאל, ענת גרי-לקריף, מירי יערי וחנן פילצקי.
  • 2014: ערך והפיק את כתב-העת לשירה ופרוזה, תרבות ואמנות, המסדרון[6][7], במה לכותבים ואמנים אלמוניים יחסית, לצד סופרים ומשוררים מהשורה הראשונה.
  • 2015: יזם, ערך והפיק את מדור: 'דַּבֵּר אֶל הַשִּׁיר' באתר התוכן: 'חדרים' המתעד משוררים ישראלים קוראים שירה ברחבי העיר תל אביב-יפו[8][9], צילומי הווידאו נערכים לקליפים ומפורסמים ביוטיוב ובפייסבוק.
  • 2017: הפיק והוציא לאור את אנתולוגיית:'עורו הישראלים' מיזם אסופות ספרות ומחשבה ישראליות, של יוצרים והוגים ישראליים. יוזמה של אלי אשד עורך אתר: 'יקום תרבות' האסופה בעריכתו של הסופר, המשורר והעורך אמיר אור, יצירות שעיקרן שירה ומסות, בנושא השיבה אל המשותף החברתי-תרבותי של הישראליות[10].
  • 2021: יזם, ערך והפיק והוציא לאור את אנתולוגיית:'יְמֵי הַקּוֹרוֹנָה' - מסה, שירה וסיפורת[11][12], יצירות של 55 סופרים ומשוררים.
  • 2021: יזם, ערך והפיק את הפסטיבל הווירטואלי הראשון בישראל "דוֹרֵשִׁירָה",במה למשוררים וסופרים בה נערכו פאנלים אישיים ומרתון שירה.[13].
  • 2023: יזם, ערך והפיק והוציא לאור את האנתולוגיה: 'סדק חברתי' – בסימן מחאה,מסה ושירה[14].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. יאיר בן-חיים, ב"לקסיקון הספרות העברית החדשה"
  2. יאיר בן־חיים מתארח בתוכנית 'יצירה מקומית' בקשת ערוץ 2
  3. יאיר בן־חיים מתארח בתוכניתו של מוטי גרנר ברדיו אורנים FM103.6
  4. על סף ספר בהשתתפות המשוררים יאיר בן־חיים וטובי סופר
  5. רשימה על הספר: “להשתגע באמצע היום” באתר: יְקוּם תַּרְבּוּת – ההיגיון שבשיגעון מאת ד"ר ארנה גולן
  6. פרסום רשימה ב'מאזנים' על הספר "להשתגע באמצע היום" מאת: ד"ר אורה עשהאל
  7. ראיון אישי עם המשורר והעורך יאיר בן־חיים מאת: אלי אשד עורך אתר: יְקוּם תַּרְבּוּת.
  8. 'המסדרון' - באתר ynet
  9. לחיות בתוך חוסר המשמעות והכאוס - סקירה מאת: הרצל חקק באתר ניוז 1
  10. יאיר בן־חיים - משורר, עורך שירה ומו"ל - אתר
  11. נורית גוברין: "מילים הן מסווה" - על שירי יאיר בן־חיים פורסם ב-'קריאת הדורות - ספרות עברית במעגליה', כרך ז', הוצאת כרמל ואוניברסיטת תל אביב, תשע"ט / 2019.
  12. נורית גוברין: "המסדרון - שם צנוע מסתתר". פורסם ב - 'קריאת הדורות - ספרות עברית במעגליה', כרך ז', הוצאת כרמל ואוניברסיטת תל אביב, תשע"ט / 2019.
  13. 'שירה זה לא דבר משתלם' - ראיון אישי עם המשורר והעורך יאיר בן־חיים מאת: נעמי לבנון-קשת - מגזין 'גבעתיים פלוס'.
  14. 'מה שהרוויח ביושר' רשימה על הספר: "חֶמְדָּתִי" מאת: פרופסור אורציון ברתנא באתר 'יְקוֹד' כתב-כת לספרות עברית.
  15. 'קטלוג ביוגרפי שִׁירִי חושפני' רשימה על הספר 'חֶמְדָּתִי' מאת: חוקרת הספרות, דוקטור ארנה גולן באתר 'יקום תרבות' הזירה המקוונת לתרבות עברית.
  16. 'המבע הספרותי ביְמֵי הַקּוֹרוֹנָה' רשימה על האנתולוגיה 'יְמֵי הַקּוֹרוֹנָה' מאת: חוקרת הספרות, דוקטור ארנה גולן באתר 'יקום תרבות' הזירה המקוונת לתרבות עברית.
  17. 'מכרות הפחם והמסע הקיומי בתוכם אל האור' רשימה על הספר 'מכרות הפחם' מאת: חוקרת הספרות, דוקטור ארנה גולן באתר 'יקום תרבות' הזירה המקוונת לתרבות עברית.
  18. "על מכרות הפחם ועל יהלומים". רשימה על הספר: "מכרות הפחם" מאת: פרופסור זיוה שמיר באתר 'מב"ע מחקרים בספרות עברית' - פרופסור זיוה שמיר.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]