סגן ראש ממשלת אוסטרליה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סגן ראש ממשלת אוסטרליה
Deputy Prime Minister of Australia
איוש נוכחי ריצ'רד מארלס
תאריך כניסה לתפקיד 23 במאי 2022
דרכי מינוי ממונה על ידי המושל הכללי על פי עצת ראש הממשלה
תחום שיפוט אוסטרליהאוסטרליה אוסטרליה
כפוף ראש ממשלת אוסטרליה
מעון קנברה עריכת הנתון בוויקינתונים
ייסוד המשרה 10 בינואר 1968
איוש ראשון ג'ון מקיואן
האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סגן ראש ממשלת אוסטרליהאנגלית: Deputy Prime Minister of Australia) הוא השר השני הבכיר ביותר בממשלת אוסטרליה. משרה זו הוקמה בתיק השרים ב-1968. סגן ראש הממשלה ממונה על ידי המושל הכללי של אוסטרליה על פי עצת ראש הממשלה.

סגן ראש הממשלה הנוכחי הוא ריצ'רד מארלס שהחל את כהונתו ב-23 במאי 2022.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

במקור, תפקידו של סגן ראש הממשלה היה בעיקרו מעמד כבוד בעל סמכויות ייצוגיות. תפקיד זה רכש משמעות לאחר הבחירות הפדרליות 1922, כאשר ראתה המפלגה הלאומית של אוסטרליה כי היא עתידה לאבד את הרוב הפרלמנטרי שלה. הלאומנים הגיעו בסופו של דבר להסכם קואליציוני עם מפלגת השלטון, שבמסגרתו, מנהיג המפלגה הלאומית ארל פייג' קביל את הדרגה השנייה בממשלה של סטנלי ברוס. בעוד שהתואר הרשמי היחיד של פייג' היה שר האוצר, הוא נחשב לסגנו ברוס. לכל עניין ודבר היה פייג' סגן ראש ממשלת אוסטרליה הראשון (תפקיד שלא היה קיים באופן רשמי עד ל-1968). מאז, היה מנהיג מפלגת הכפר או המפלגה הלאומית לחבר הממשלה השני בחשיבותו כמעט בכל הממשלות שהוקמו מאז מטעם קואליציית האנטי-לייבור. ב-1923 דרש ארל פייג' שהמפלגה הלאומית, קודמתה של המפלגה הליברלית, תדיח את בילי יוז מתפקידו כמנהיג כתנאי לכניסתה של מפלגת הכפר למשא ומתן קואליציני. ג'ון גורטון יצר באופן רשמי עבור ג'ון מקיואן את התפקיד של סגן ראש הממשלה ובכך אישר את מעמדו כאיש מספר שתיים בממשלה.

ב-19 בדצמבר 1967, ג'ון מקיואן, המנהיג המכהן של מפלגת הכפר (שבעתיד תקרא בשם המפלגה הלאומית) בממשלת הקואליציה, הושבע כראש ממשלה זמני בעקבות מותו הפתאומי של ראש הממשלה הרולד הולט. (היה אז דיון שמנהיג המפלגה הליברלית ושר האוצר ויליאם מקמהון ימלא את מקומו של הולט. מקמהון תכנן ישיבת סיעה של מפלגתו ב-20 בדצמבר כדי לבחור מנהיג חדש, מתוך כוונה לזקוף את התפקיד הנחשב לעצמו, אבל ניסיון זה נכשל כאשר מקיואן הכריז בפומבי ב-18 בדצמבר כי הוא לא יכהן בממשלת מקמהון.) מקיואן נשבע אמונים לתפקיד ראש הממשלה בהנחה שהממשלה תמשיך לכהן רק כל עוד יידרשו הליברלים לבחור מנהיג חדש. ההצבעה למנהיגות הליברלית נקבעה מחדש ל-9 בינואר 1968. כפי שהתברר, מקמהון לא ניצח בבחירות לראשות המפלגה, והסנאטור ג'ון גורטון נבחר והחליף את מקיואן כראש הממשלה ב-10 בינואר 1968. מקיואן חזר למעמדו כאיש מספר שתיים בממשלה, על פי הסכם הקואליציה. הוא היה באופן בלתי רשמי סגן ראש הממשלה מאז שהפך למנהיג מפלגת הכפר ב-1958, ומאז 1966 הפעיל וטו על מדיניות הממשלה מכוח היותו החבר השני בחשיבותו בממשלה.

מאז 1968, רק שני סגני ראש הממשלה המשיכו לתפקיד ראש ממשלת אוסטרליה מתפקידם כסגנים: פול קיטינג וג'וליה גילארד. בשני המקרים, הם נכנסו לתפקיד זה לאחר שניצחו בבחירות על ראשות מפלגותיהם לאחר שראש הממשלה והמפלגה המכהן איבד את תמיכתו במפלגתו.

התפקיד[עריכת קוד מקור | עריכה]

חובתו של סגן ראש הממשלה לפעול בשם ראש הממשלה בהיעדרו כאשר הוא מחוץ לגבולות לאוסטרליה או בחופשה. סגן ראש הממשלה תמיד יהיה חבר בממשלה ותמיד יחזיק לפחות בתיק ממשלתי אחד מהותי (זה יהיה אפשרי מבחינה טכנית שיכהן שר שתפקידו הוא רק סגן ראש הממשלה, אך מקרה מסוג זה מעולם לא קרה בהיסטוריה של אוסטרליה).

אם ראש הממשלה נפטר, מודח או מתפטר במהלך כהונתו, ישביע המושל הכללי האוסטרלי את סגן ראש הממשלה כראש ממשלת ביניים עד שהמפלגה השולטת תבחר מנהיג חדש, למרות שהיא אינה מחויבת לעשות כן. זה לא קרה מאז שהמשרה נוסדה בשנת 1968.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אתר האינטרנט הרשמי של סגן ראש ממשלת אוסטרליה (באנגלית)

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]