סקרפבוקינג
סקרפבוקינג (באנגלית: Scrapbooking - ספר או אלבום גזירים) היא שיטה לשימור היסטוריה אישית ומשפחתית בצורת אלבום. מזכרות אופייניות בשיטה הן תמונות, מדיה מודפסת, יצירות אמנות, שירבוטים ואלמנטים קישוטיים שונים.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]החל מהמאה ה-15, החלו באנגליה ביצירת ספרים ששימשו אוספי מידע וכללו מתכונים, ציטוטים, מכתבים, שירים ועוד. כל ספר היה ייחודי לאינטרס המסוים של יוצרו. אלבומי ידידות הפכו פופולריים במאה ה-16. אלבומים אלה שימשו כמו ספרי מחזור של ימינו, בהם חברים או פטרונים חתמו את שמם בתוספת טקסט קצר או איור, על פי בקשת בעל האלבום. אלבומים אלה נוצרו לעיתים קרובות כמזכרות לטיולים באירופה והכילו מזכרות מקומיות כדוגמת סקיצות של שלטי אצולה או יצירות אמנות.
החל משנת 1570 שולבו בספרים דפים או לוחות צבעוניים שתיארו סצנות פופולריות כמו תלבושות מקרנבל ונציה. בשנת 1775, פרסם ג'יימס גריינג'ר ספר היסטוריה של אנגליה שבסופו מספר עמודים ריקים. הדפים נועדו לאפשר לבעלי הספר להתאים אותו אישית אליהם ואל הזכרונות שלהם. בנוסף, אלבומי ידידות שהוענקו לבנות במאות ה-18 וה-19 אפשר להן לשתף את כישוריהם הספרותיים ולתעד את ההיסטוריה האישית שלהם, מה שלא ניתן להם בעבר.
הופעתו של הצילום המודרני, החל בצילום הקבוע הראשון שנוצר על ידי ניספור נייפס בשנת 1826, שהפך זמין לאוכלוסייה הולכת ומתפשטת עם המצאת סרט הצילום על ידי ג'ורג' איסטמן בשנת 1880, ומאוחר יותר ייצור המוני של מצלמות ביתיות ופשוטות בשנת 1900 אפשרה לאנשים הממוצעים להתחיל לשלב תמונות בתוך האלבומים שלהם.
באלבומים הישנים התמונות הוכנסו בין פינות חתוכות או מודבקות ולידם ציון של מי היה בתמונה, היכן ומתי צולמה. לעיתים קרובות הם כללו קטעי מזכרות כמו קטעי עיתונות, מכתבים וכו...
חומרי סקרפבוקינג
[עריכת קוד מקור | עריכה]עם חומרי הסקרפבוקינג נמנים האלבום עצמו: קיימים אלבומים בעלי מספר דפים קבוע, לעומת אלבומים המאפשרים הוספת דפים בין אם מכיוון שהם כרוכים בטבעות, או שהם מוברגים. בנוסף קיימים מיני אלבומים, או אלבומי אקורדיון מתקפלים. וכן ישנם אלבומים לא שגרתיים הקיימים בקופסאות גפרורים או בערימה של תקליטורים שמנקבים בהם חורים ומחברים אותם בעזרת טבעות מתכת.
הסקרפבוקינג המודרני נעשה בעיקר על ניירות מרובעים של 30 ס"מ או A4 ובגרסאות המיני אלבומים, ניירות בגודלי 15 או 20 ס"מ. לאחר היצירה על הנייר הוא מוכנס לתוך אלבום עם ניילונים שקופים המגנים על הדפים.
החומרים הבסיסיים לשימוש בסקרפבוקינג כוללים ניירות רקע (כולל נייר קרטון ונייר מודפס), אמצעים להדבקת התמונות או הוספתם לתמונה, כדוגמת, תופסנים ממתכת או נייר, נקודות דבק, או דבק ללא חומצה. וכן, מספריים, נייר, חותכנים, סכיני חיתוך, ועטים עבור כתיבת הטקסט. בעיצובים מורכבים יותר משתמשים בתבניות חיתוך, חותמות גומי, מחוררים, שבלונות, כלי סימון בדיו, כלים המייצרים הבלטות ו"אמבוסינג" (אבקת הבלטה) המודבקת בעזרת הפעלת זרם חום על ידי אקדח חום.
אביזרים שונים, המכונה "קישוטים", משמשים לקישוט האלבום. הקישוטים כוללים מדבקות, אותיות, בולים, סיכות, אלמנטים בצורות שונות, תחרה, חוטים, בד, חרוזים, נצנצים, וסרטים כשיש בהם דגש על עמידות, ונייר עם חומצה ללא ליגנין.
תקן בינלאומי, ISO 18902, מספק הנחיות ספציפיות על חומרים שבהם בטוח להשתמש באלבום סקראפ ומדגיש את חשיבות חומרי האחסון והמסגור ואוסר שימוש בחומרים מזיקים כגון PVC וניטרוצלולוזה.
סקרפבוקינג דיגיטלי
[עריכת קוד מקור | עריכה]הופעת הסורקים ותוכנות כדוגמת הוצאה לאור שולחנית, ואפשרויות הדפסה מתקדמות הקלו על יצירת מראה מקצועי וסקרפבוק דיגיטלי שניתן לפרסמו באינטרנט.
סקרפבוקינג דיגיטלי מדגים את השימוש בחומרים השונים הקיימים בסקרפבוקינג המסורתי ומדמה אותו, בלי הוספה פיזית של חפצים והדבקתם ומאפשר להשתמש בשבלונות בסיס שאינן מצריכות ידע אמנותי נרחב ונגישות עבור הקהל הרחב. חלק מיתרונות השיטה כוללים שימוש במגוון גדול של "חומרים" תוך חיסכון בעלויות ויכולת שיתוף של הדפים המוגמרים בקלות באינטרנט, כמו גם הדפסה באינספור עותקים של אותו הדף או הספר.
שימוש בתוכנות עריכת תמונות מאפשרות ליצור שינויים בגודל, איכות ואלמנטים בתמונה, וכן כאשר מבצעים פעולה מסוימת, כמו הוספת קווי מתאר, ציור או דמוי דף חתוך, ניתן לבטלה, בעוד שחומרים פיזיים מתכלים ולא ניתן לבטל חיתוך של דף.
ספרים המבוססים סקרפבוקינג דיגיטלי כוללים מגוון רחב של רקעים ומדמים ניירות וקישוטים, כשלכל קישוט שכבה משלו והוא ניתן לשילוב לפי שיקול דעת היוצר.
בנוסף, סקרפבוקינג דיגיטלי אינו מוגבל לתצוגה דיגיטלית, ניתן להדפיסו ולאחסנו באלבומי סקרפבוקינג רגילים או בספרים בעלי כריכות קשות בהדפסה מקצועית.
האלבומים הדיגיטליים הראשונים נוצרו מתוך תמונות דיגיטליות שהועלו בתשלום לאתר חיצוני והונחו בתוך אלבום פשוט, אך במשך הזמן וצמיחת תוכנות המאפשרות לערוך אונליין או במחשב את התמונות והרקעים, הם החליפו חלקית את האלבומים המסורתיים, בנוסף, קיימות באינטרנט ערכות רקע ואלמנטים מוכנות המחולקות לאירועים (ימי הולדת, חתונה, לידה וכדומה), שילובי גוונים שונים ועיצובים סולידיים או צבעוניים במיוחד.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- DAMON DARLIN, TREND; Goodbye, Glue. Hello, Digital. The Once-Humble Hobby of Scrapbooking Has Moved On, באתר הניו יורק טיימס (באנגלית)
- Eleanor Levie, Scrapbooking, cyberstyle, באתר usnews
- הסבר כיצד ליצור סקרפבוקינג דיגיטלי בפוטושופ (באנגלית)
- דוגמה לטכניקת הכנת כרטיס ברכה שייקר (באנגלית)