לדלג לתוכן

פומה פונקו

פומה פונקו
Pumapunku
מידות
אורך 116.7 מ' עריכת הנתון בוויקינתונים
רוחב 167.36 מ' עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מדינה בוליביהבוליביה בוליביה
קואורדינטות 16°33′41″S 68°40′46″W / 16.561388888889°S 68.679444444444°W / -16.561388888889; -68.679444444444
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פומה פונקוספרדית: Pumapunku, מאיימרה וקצ'ואה: "שער הפומה") הוא אתר ארכאולוגי מהמאה ה-6 לספירה, הממוקם במתחם טיוואנאקו שבמערב בוליביה ונחשב לאחד האתרים החשובים ביותר בארכאולוגיה של האנדים.[1] פומה פונקו הוא מבנה בצורת T הכולל פלטפורמה מרובעת מדורגת עם חצר שקועה ומבנה מונומנטלי שנמצא במרכזו. האתר מהווה חלק מקומפלקס פומה פונקו הכולל שילוב של כיכרות ורמפות הממוקדות סביב פלטפורמת פומה פונקו. כיום, המבנה המונומנטלי שבראש הפלטפורמה נמצא בהריסות.

במחקר שנערך על ידי החוקר האוסטרי ארתור פוזננסקי בשנת 1926, הועלתה ההשערה שפומה פונקו הוא אחד האתרים הארכאולוגיים העתיקים ביותר על פני כדור הארץ, ומתוארך לכ-13,000 לפני הספירה. פוזננסקי, שהיה בין החוקרים המודרניים הראשונים שחקרו את האתר, הציע כי גילו של האתר קדום בהרבה ממה שחשבו תחילה, והשערתו זו ממשיכה לקבל תמיכה מסוימת גם בימינו.[1]

לדוגמה, הארכאולוג ניל סטיד טוען כי המערך האסטרונומי של המקדש הראשי באתר פומה פונקו אכן חופף לנקודות היפוך הקיץ והחורף ולנקודת שוויון האביב, כפי שהיו נראים בשמיים לפני כ-17,000 שנה. לטענתו, מערך זה מהווה עדות לכך שהאתר נבנה בתקופה עתיקה מאוד.[1]

מנגד, קבוצה אחרת של ארכאולוגים, שהשתמשה בשיטת תיארוך פחמן-14, תיארכה את הקמת האתר לתקופה שבין 400 ל-600 לספירה. אחת הטענות המובילות נגד התארוך המאוחר הזה היא שתוצאות תיארוך הפחמן, כפי שמסר פרופסור ויליאם איזבל מאוניברסיטת אילינוי, אינן מדויקות ולעיתים מספקות טווח תאריכים רחב ולא אמין.[1]

המחלוקת סביב מועד הבנייה של פומה פונקו ומי היו בוניה נמשכת עד היום, כאשר החוקרים מחפשים ראיות נוספות להכריע בסוגיה זו. בעוד שמחקרם של פוזננסקי ותומכיו מציע תיארוך קדום במיוחד לאתר, התאריכים שהתקבלו באמצעות שיטות מדעיות מודרניות מעידים על כך שהאתר נבנה בתקופה מאוחרת יותר.[1]

לאחר אקפאנה, שמוגדרת כ"תאומה" של פומה פונקו, פומה פונקו היה המבנה השני בחשיבותו בטיוואנאקו. מתוך שמות האזורים בטיוואנאקו, רק השמות "אקפאנה" ו"פומה פונקו" נשמרו כמשמעותיים היסטורית. בפומה פונקו נמצאו שערים מיניאטוריים שהם העתק מדויק של שערים בגודל מלא שהיו פעם במקום. בנוסף לשערים המיניאטוריים הללו, ייתכן שהיו לפחות חמישה שערים בגודל מלא ששולבו במתחם המונומנטלי של פומה פונקו, לצד מספר שערים מיניאטוריים סתומים. בפלטפורמה של פומה פונקו נמצאו שרידים של חמישה שערי אנדסיט עם מאפיינים דומים לאלה של שער השמש.

משמעות בטיוואנאקו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טיוואנאקו נחשבת לאתר משמעותי במסורת האינקה, מאחר שלפי האמונה זהו המקום בו נברא העולם. השם "פומה פונקו" באיימארית מתרגם ל"שער הפומה". הקומפלקס של פומה פונקו כולל חצר מערבית ללא חומה, שטח מרכזי פתוח ללא חומות, פלטפורמה מרובעת מדורגת המכוסה באבן, וחצר מזרחית מוקפת חומה.

אבנים בפומפונקו

תיאור האתר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פומה פונקו הוא תל אדמה מדורג המכוסה בלוקים מאבן. אורכו 167.4 מטרים מצפון לדרום ורוחבו 116.7 מטרים ממזרח למערב. בפינות הצפון-מזרחית והדרום-מזרחית של פומה פונקו, ישנן שלוחות ברוחב 20 מטר המתארכות 27.6 מטרים צפונה ודרומה מהמבנה המרכזי.

בצדו המזרחי של פומה פונקו נמצא מבנה שנקרא "פלטפורמה ליטיקה" (Plataforma Lítica). מבנה זה הוא טרסה באורך 6.8 מטרים וברוחב 38.7 מטרים, המרוצפת בלוחות אבן ענקיים. הלוח הגדול ביותר בפלטפורמה ליטיקה ובאתר טיוואנאקו כולו, נמדד באורך 7.8 מטרים, ברוחב 5.2 מטרים ובעובי ממוצע של 1.1 מטר. על פי החישוב, לוח אבן זה שוקל כ-131 טון.

פומה פונקו בנוי מאבן אנדסיט ואבן חול אדומה, והליבה שלו מורכבת מחימר, בעוד שחלקי המילוי שבקצותיו מורכבים מחול נהר ואבנים קטנות במקום חימר. חפירות שנערכו באתר תיעדו שלוש תקופות בנייה עיקריות לצד תיקונים ושיפוצים שבוצעו במבנה.

במחקר שנערך בשטח שבין פומה פונקו למתחם קלסאסאיה, התגלה באמצעות מכ"ם חודר קרקע וניטור מגנטי, כי קיימים מבנים רבים שנמצאים מתחת לפני הקרקע. מבנים אלו כוללים יסודות של קירות, תעלות מים, מבנים דמויי בריכות, טרסות, מתחמי מגורים ורצפות חצץ, כולם קבורים ומוסתרים מתחת לפני הקרקע המודרנית.


קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פומה פונקו בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 4 5 גור זיו, פומה פונקו: איך מתי ומי חתך את האבנים האלה?, באתר Q-Israel, ‏2020-10-10