פטיש פעמון
פטיש פעמון (בגרמנית: Glocke und Hammer), או שימל (סוס לבן) הוא משחק קוביות, שהיה נפוץ במרכז אירופה משנת 1850, בעיקר בקרב האוכלוסייה היהודית דוברת הגרמנית. מקובל היה לשחק את המשחק בחנוכה.[1] המשחק הוא כנראה המצאה גרמנית, וישנה טענה שממציא של המשחק הוא סוחר האמנות היינריך פרידריך מילר (1779–1848). אחרי שנת 1945 המשחק נעלם כמעט לגמרי, והמהדורה אחרונה שלו שווקה ב-1974.
חוקי המשחק
[עריכת קוד מקור | עריכה]פטיש פעמון הוא משחק לשני אנשים או יותר, מתאים בעיקר לשלושה עד חמישה שחקנים.
כלי המשחק
[עריכת קוד מקור | עריכה]למשחק שמונה קוביות משחק, חמישה קלפים, כסף משחק או מטבעות בכמות מספקת, פטיש לכרוז, וקופה.
הקוביות
[עריכת קוד מקור | עריכה]המשחק מכיל שמונה קוביות כאשר כל הפאות חלקות, למעט פאה אחת של הקוביה המכילה את המספרים מ1 עד 6 ועוד שתי קוביות: קובייה אחת שמצויר על פאה אחת שלה פטיש, וקוביה שנייה שמצויר עליה פעמון.
הקלפים
[עריכת קוד מקור | עריכה]המשחק מכיל חמישה קלפים:
- פטיש
- פעמון
- פטיש ופעמון
- שימל (סוס לבן)
- פונדק (או בית מסחר)
שלבי המשחק
[עריכת קוד מקור | עריכה]שלב א: מכירה פומבית
[עריכת קוד מקור | עריכה]מערבבים את הקלפים הפוך, הכרוז מתחיל במכירה פומבית של הקלפים, כל שחקן יכול להתמודד לפי הכסף שיש לו. שחקן יכול לרכוש אחד או יותר כרטיסים או שלא לרכוש בכלל. המכרז מתקיים בשיטת מכירה אנגלית מבלי שהשחקן יודע מה מכיל הקלף שנמכר. לפי גרסה אחרת המכירה היא פומבית והשחקנים מתחרים על קלפים גלויים. בסיום המכרז כל שחקן משלם את הערך שהוא רכש לקופה ומקבל את הקלפים.
שלב ב: לפני פתיחת הפונדק
[עריכת קוד מקור | עריכה]השחקן שרכש את קלף השימל מתחיל את המשחק ולאחריו בכיוון השעון, כל שחקן בתורו זורק את כל שמונה הקוביות:
1. אם יצא ריק בכל הקוביות, השחקן מעביר מטבע לשחקן שמחזיק בקלף השימל. 2. אם יוצא ריק לשחקן שמחזיק את קלף ה"שימל" - כל שחקן מעביר לו מטבע אחד. 3. אם יצא מספר (ללא פטיש או פעמון) השחקן מקבל מהקופה מטבעות במספר שיצא. 4. אם יצא פטיש אזי השחקן שמחזיק את הקלף פטיש מקבל את הערך או נותן את המטבע לשימל, וכן אם יצא פעמון. 5. אם יצא גם הפטיש וגם הפעמון - השחקן שמחזיק את הקלף פטיש ופעמון מקבל את הערך.
שלב ג: פתיחת הפונדק
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאחר מספר סיבובים הקופה מתחילה להתרוקן. כאשר סכום הקוביות שהוטלו גבוה יותר מהסכום שקיים בקופה, המשחק עובר לשלב השלישי (מכריזים: "הפונדק/בית המסחר נפתח"). מאותו רגע מי שמקבל מטבעות במקרה שריק הוא הפונדק (או בית המסחר) ולא השימל. כמו כן, מתוך כל סכום שיוצא בקוביות יש להפחית את הסכום של הקופה והשחקן צריך לשלם את ההפרש לבעל הפונדק. לדוגמה אם נשאר בקופה שלוש מטבעות והקוביות מראות על חמש יש לשלם לבעל הפונדק שתי מטבעות (5-3=2)
ברגע שיוצא הסכום המדויק שיש בקופה המשחק מסתיים (מכריזים: "הפונדק/בית המסחר נשרף").
המנצח הוא מי שיש לו הכי הרבה מטבעות בסיום המשחק.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פעמון ופטיש, באוספי מוזיאון הצעצועים בשטיינהודה, באתר המוזיאונים הגרמני (בגרמנית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ ראו למשל בזכרונותיו של יונה עמנואל, יסופר לדור, ירושלים תשנ"ד, עמ' 27, באתר אוצר החכמה.