פטריס רדזינש

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פטריס ולדמארס רדזינש
Pēteris Valdemārs Radziņš
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 2 במאי 1880
האימפריה הרוסית (1858–1883)האימפריה הרוסית (1858–1883) פלך ליבוניה, האימפריה הרוסית
פטירה 8 באוקטובר 1930 (בגיל 50)
לטביהלטביה ריגה, לטביה
מקום קבורה Brothers' Cemetery עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה האימפריה הרוסית, לטביה עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה בית הספר הצבאי בווילנה עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות רוסיהרוסיה האימפריה הרוסית
אוקראינהאוקראינה המדינה האוקראינית
אוקראינהאוקראינה הרפובליקה העממית של אוקראינה
לטביהלטביה לטביה
תקופת הפעילות מ-1898
דרגה גנרל
תפקידים בשירות
מפקד הצבא
פעולות ומבצעים
מלחמת רוסיה-יפן
מלחמת העולם הראשונה
מלחמת האזרחים ברוסיה
מלחמות העצמאות של לטביה
עיטורים
  • אביר בלגיון הכבוד
  • מסדר סנטה אנה, דרגה 4
  • מסדר סטניסלב הקדוש, דרגה 2
  • מסדר סטניסלב הקדוש, דרגה 3
  • אות המסדר אנה הקדושה, דרגה 3
  • מסדר שלושת הכוכבים, דרגה ראשונה
  • מסדר סנטה אנה, דרגה 2
  • Order of Lāčplēsis
  • דרגה רביעית במסדר גאורגיוס הקדוש עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פטריס ולדמארס רדזינשלטבית: Pēteris Valdemārs Radziņš;‏ 2 במאי 18808 באוקטובר 1930) היה גנרל לטבי, אשר שימש כמפקד הצבא של לטביה בין 19241928.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

רדזינש נולד ב-2 במאי 1880, למשפחת איכרים בקרבת העיר ולקה (אנ') בפלך ליבוניה שבאימפריה הרוסית. ב-1898 הוא התגייס לצבא האימפריה הרוסית. הוא הוצב בתחילה בקובנה, ולאחר מכן למד בבית הספר הצבאי בווילנה. הוא סיים את לימודיו ב-1901 בדרגת לייטננט משנה. הוא לחם במלחמת רוסיה-יפן כמפקד פלוגה, ולאחר המלחמה הועלה לדרגת לייטננט. ב-1907 הוא החל ללמוד באקדמיית המטה הכללי, וב-1909 הועלה לדרגת קפיטן. ב-1910 הוא סיים את לימודיו באקדמיה בדרגת מאיור. ב-1912 הוא הוצב במטה הדיוויזיה ה-38. בתחילת מלחמת העולם הראשונה הוא לחם עם הדיוויזיה בקרב גליציה. הוא השתתף בקרבות עד סוף המלחמה.

בפברואר 1918 רזדינש עזב את הצבא הרוסי ונסע לאוקראינה. ארץ זו ידעה תהפוכות רבות באותה תקופה. פבלו סקורופדסקי הכריז על עצמו כ"הטמאן" והקים את "המדינה האוקראינית", שבפועל הייתה מדינת בובות של הקיסרות הגרמנית. רזדינש הצטרף לצבא האוקראיני החדש, והשתתף בקרבות נגד הסוציאליסטים האוקראינים שהונהגו בידי סימון פטליורה. בדצמבר 1918, נפלה ממשלתו של סקורופדסקי, ופטליורה הכריז על הקמת הרפובליקה העממית של אוקראינה. רזדינש הצטרף לצבאו של פטליורה. עם זאת, גם ממשלת פטליורה לא שרדה זמן רב לנוכח פלישה של הצבא האדום. בספטמבר 1919 כבשו הסובייטים את אוקראינה, ורזדינש נמלט לוורשה.

בוורשה, נפגש רזדינש עם נציגים ממולדתו לטביה, שגם היא הכריזה בינתיים על עצמאותה. רזדינש שוכנע לחזור לארצו, ובאוקטובר הוא התגייס לצבא הלטבי החדש. באותה תקופה, האזור הבלטי היה שרוי בכאוס, ולטביה הצעירה נאלצה להתגונן מול פלישה סובייטית, מרד של סוציאליסטים לטבים, ומתקפה של צבא המתנדבים של מערב רוסיה שנתמך בידי גדודי פרייקור של גרמנים-בלטים. רזדינש השתתף בקרבות רבים, וב-5 בפברואר 1920 הועלה לדרגת גנרל. באוקטובר של אותה שנה, הוא פרש מהצבא, וכתב מספר ספרים העוסקים בהיסטוריה של לטביה ובתאוריה צבאית.

ב-23 בפברואר 1924 הוא חזר לצבא ומונה למפקד הצבא הלטבי. הוא כיהן בתפקיד עד 25 באפריל 1928, אז עזב את התפקיד, לבקשתו, ומונה למפקד הקורסים האקדמיים הצבאיים. הוא נפטר בריגה ב-8 באוקטובר 1930.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]