צמחונות אובו-לקטו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

צמחונות אובו-לקטו הוא סוג של צמחונות המתאפיין בצריכת כמה מוצרים מהחי, כמו ביצים וחלב. בשונה מצמחודגיים (צמחונים הצורכים דגים), אנשים צמחוני אובו-לקטו אינם צורכים דגים או פירות ים אחרים. תזונה צמחונית אובו-לקטו טיפוסית עשויה לכלול פירות, ירקות, דגנים, אגוזים, זרעים, עשבי תיבול, שורשים, פטריות, חלב, גבינה, יוגורט, קפיר וביצים.

אטימולוגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

צמחוני אובו-לקטו אוכלים מנות גבינה.
צמחוני אובו-לקטו אוכלים מנות ביצה.

המינוח נובע מהמילה הלטינית lac שפירושה "חלב" (כמו "lacation", תַחֲלוּבָה), ovum שמשמעותה "ביצה", והמונח האנגלי "vegetarian", כך שהיא נותנת את ההגדרה תזונה צמחונית המכילה חלב וביצים.

דיאטה[עריכת קוד מקור | עריכה]

צמחוני אובו-לקטו צורכים מוצרי חלב.

בעולם המערבי, צמחוני האבו לקטו הם הסוג הנפוץ ביותר של צמחונים. באופן כללי, כאשר משתמשים במונח "צמחוני", יש להניח שאותו הצמחוני הוא צמחוני "אובו-לקטו". צמחונים של אובו-לקטו אוכלים לרוב היטב במסעדות ובחנויות, במיוחד באזורים מסוימים באירופה ובערי מטרופולין בצפון אמריקה.

דת[עריכת קוד מקור | עריכה]

הג'ייניזם אוסר על גרימת נזק לכל דבר שיש לו נשמה או חיים פוטנציאליים. באופן מסורתי זה כולל ביצים וסוגים מסוימים של ירקות, כמו גם בעלי חיים, אך מוצרי חלב מותרים. ג'נים הם אפוא לקטו-צמחונים, לא צמחונים אובו-לקטו.

בהינדואיזם, אנשים רבים מגודלים כצמחונים אובו-לקטו או לקטו-צמחוניים.

הכנסייה הנוצרית של התנ"ך הייתה כת צמחונית נוצרית שנוסדה על ידי ויליאם קוהרד בשנת 1809. קוהרד היה אחד מבני המשפחה הקדומים של האגודה הצמחונית שנוסדה בשנת 1847. הכנסייה הנוצרית התנ"כית קידמה את השימוש בביצים, חלב ודבש כנתון של אלוהים. מזון ל"ארץ זבת חלב ודבש" (ספר שמות, פרק ג', פסוק ח').

חסידי הכנסייה האדוונטיסטית של היום השביעי רבים הם צמחוניים אובו-לקטו. במשך למעלה מ־130 שנה המליצו אדוונטיסטים על תזונה צמחונית שעשויה לכלול מוצרי חלב וביצים.

צמחונות-אובו בהודו[עריכת קוד מקור | עריכה]

בהודו, ביצים אינן נחשבות באופן כללי לצמחוניות; אלה העוסקים בצמחיית ביציות מתוארים לעיתים קרובות כ"יצרניות". כדי להכיל זאת, מוצרים המכילים ביצים מסומנים במיוחד כדי להבדיל ביניהם ממוצרי מזון צמחוניים אחרים. חלק מהיצרנים מייעצים באופן ספציפי שמוצריהם מכילים ביצים, אך לא בשר או מוצרים מן החי, כדי להימנע מלהקטין את העניין בקרב אלו המתרגלים-לאובו-צמחונות.