לדלג לתוכן

קארן קרפטיאן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קארן קרפטיאן
Կարեն Վիլհելմի Կարապետյան
לידה 14 באוגוסט 1963 (בן 61)
סטפנקרט, נגורנו קרבאך עריכת הנתון בוויקינתונים
שם מלא קארן וילהלמי קרפטיאן
מדינה ארמניהארמניה ארמניה
השכלה אוניברסיטת ירוואן עריכת הנתון בוויקינתונים
מפלגה המפלגה הרפובליקנית של ארמניה
ראש ממשלת ארמניה ה־14
13 בספטמבר 201617 באפריל 2018
(שנה)
ממלא מקום ראש ממשלת ארמניה
23 באפריל 20188 במאי 2018
(16 ימים)
פרסים והוקרה
  • Medal of Anania Shirakatsi (2006)
  • קצין במסדר ההצטיינות הלאומי
  • מדליית שירות למולדת
  • מסדר ההצטיינות הלאומי
  • בפסקה זו 3 רשומות נוספות שטרם תורגמו עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קארן וילהלמי קראפטיאןארמנית: Կարեն Վիլհելմի Կարապետյան) הוא מדען, כלכלן ופוליטיקאי, ראש ממשלת ארמניה לשעבר.[1][2]

בעבר כיהן כראש עיריית ירוואן, כשקודם לכן עבד במגזר האנרגיה והשתלב בחברות הבת של תאגיד גזפרום בארמניה.

קארן נולד בשנת 1963 בסטפנאקרט, שבנגורנו-קרבך. עד מהרה עברה משפחתו לבירת ארמניה, שם למד בבית הספר מספר 128 בירוואן. הוא המשיך את לימודיו בעיר הבירה של הרפובליקה הארמנית ונרשם לאוניברסיטת ירוואן. הוא למד היטב ובשנת 1980 סיים בהצטיינות בפקולטה למתמטיקה.

לאחר שסיים את לימודיו, הוא נכנס לעבוד במרכז החשבונאות של הוועדה לתכנון המדינה של ארמניה, במקביל עסק גם בפעילות מדעית. בשנת 1989 סיים תואר.

בעידן הסובייטי הוא עדיין לא חשב על פעילות פוליטית, תוך התמקדות מלאה בתחום המדע.

לא השפיעו עליו רוח הפרסטרויקה והחידוש בתחום הפוליטי והחיים הציבוריים. הוא המשיך לעבוד בוועדה לתכנון המדינה, תוך מתן תשומת לב מועטה לשינויים המתרחשים סביב.

פעילות כלכלית בארמניה העצמאית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחרי שארמניה זכתה בעצמאות, הכלכלן והתאורטיקן המשיך בפעילותו האקדמית כמה שנים. הוא הצטרף לאגודה של מדע ותרבות והרצה באוניברסיטת ירוואן.

עם זאת, הקריירה שלו עברה בהמשך שינויים דרסטיים. על פי השמועות, הוא היה קרוב משפחה של רוברט קוצ'ריאן המשפיע, שהפך מאוחר יותר לנשיא המדינה.

בשנת 1996 קראפטיאן מונה לתפקיד סגן יו"ר חברת "Armenergo". בתוך שנתיים הוא כבר עמד בראש מערך האנרגיה של הרפובליקה וניהל אותו עד 2001. אז הוא קיבל קידום ומונה לתפקיד שר האנרגיה.

קארן עבד בקבינט השרים לא לזמן רב, בשנת 2001, על פי המלצת קוצ'ריאן, הוא היה מועמד לתפקיד מנכ"ל המיזם הארמני-רוסי המשותף "ArmRosgazprom", חברה שהוקמה על ידי גזפרום. הוא הוכיח את עצמו כמנהל יעיל ומוצלח ומילא תפקיד זה עד 2010.

ראש עיריית ירוואן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קארן החל להיות מעורה יותר ויותר בפוליטיקה ובשנת 2009 קיבל מושב במועצה העירונית של ירוואן מטעם המפלגה הרפובליקנית של ארמניה. בדצמבר 2010, נבחר על ידי המועצה לתפקיד ראש העיר של הבירה הארמנית.

בשנת 2011, הוא חייב את עובדי העירייה ללמוד אנגלית ולשפר את הידע שלהם בשפה הרוסית. החלטה זו נתקלה בתגובות מעורבות. אם הבחורים הצעירים היו מרוצים מההזדמנות להדק את הידע בשפה האנגלית, המבוגרים התאחדו נגד היוזמה ויצאו בקמפיין נגדו וחשדו בראש העיר וברצונו להיפטר מהמסורות הישנות.

עם זאת, אלה היו רק ניצנים לסכסוכים בין ראש העיר לעובדי העירייה או לתושבים, סערה אמיתית פרצה לאחר שבנאומו גרם ראש העיר החדש למלחמה עם הרוכלים. כמו בכל עיר מזרחית, המסורת של סחר באוויר הפתוח היה בעל חשיבות מיוחדת לירוואן, אלפי אנשים הרוויחו מכך, ברם החלטתו של ראש העיר לאסור סחר ברחוב שחררה מלחמה אמיתית. הסוחרים הזועמים, ארגנו הפגנות ועצרות סמוך למשרדו של ראש העיר, בדרישה לשקם את זכויותיהם, אנשי האופוזיציה הצטרפו אליהם וגם הם תקפו את קארן קרפטיאן.

עם זאת, ראש העיר לא ויתר: הצעד הבא היה הריסת המונית של כל הדוכנים וקיוסקים. כדי למנוע פיצוץ של ממש, נאלץ הנשיא הארמני להתערב, לצנן את הלהט של ראש העיר וביקש ממנו להשעות את תוכניות השיפור של העיר.

מירוואן למוסקבה ובחזרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2011, קארן עזב את תפקיד ראש עיריית ירוואן. זאת בשל ההזמנה לעבוד במשרד המרכזי של גזפרום במוסקבה, לאחר שהוכיח את עצמו היטב בעת עבודתו בחטיבה הארמנית של ענקית הגז והוא הוזמן לכהן כסגן נשיא גזפרום בנק. בתוך כמה שנים הוא התקדם עד שהתמנה לסגן מנהל הפרויקטים הבינלאומיים של גזפרום.

בשנת 2016, ארמניה החלה להתקרב יותר ויותר לרוסיה והנשיא סרז' סרקזיאן החליט להחזיר את ראש העיר לשעבר של ירוואן למדינה והציע לו לעמוד בראש הממשלה. סרקיזיאן לא הסתיר את רצונו למנות מנהל מנוסה לתפקיד ראש הממשלה על מנת לשפר את היחסים עם רוסיה ולמשוך השקעות ממוסקבה. בהיותו יושב ראש קבינט השרים הארמני, הפוליטיקאי הודיע מיד על שורת רפורמות כלכליות שמטרתן לחסל את השחיתות ולשפר את האקלים העסקי.

באפריל 2018 מונה שוב לזמן קצר לתפקיד ממלא מקום ראש הממשלה.[3]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קארן קרפטיאן בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]