לדלג לתוכן

קואליציית ג'מייקה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דגל ג'מייקה, כאשר השחור מייצג את הCDU/CSU, הצהוב את המפלגה הדמוקרטית החופשית והירוק את מפלגת הירוקים.

קואליציית ג'מייקהגרמנית: Jamaica coalition) הוא מונח בפוליטיקה הגרמנית המתאר קואליציה בין המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית, המפלגה הדמוקרטית החופשית ומפלגת הירוקים.

המונח נובע מהעובדה שהצבעים הסמליים של המפלגות בקואליציה כזו - שחור עבור ה- CDU/CSU השמרנים, צהוב של ה- FDP הליברלי וירוק עבור המפלגה הירוקה, צבעים אלו הם גם צבעי הדגל של ג'מייקה, ולכן נקראת קואליציה שכזאת "קואליציית ג'מייקה".

לאחר הבחירות הכלליות שנערכו ב-2005 קואליציית ג'מייקה הפכה לאפשרית מבחינה מספרית (כלומר, לממשלה שכזאת תהיה רוב בפרלמנט). לאחר שהמפלגה הדמוקרטית החופשית החליטה שלא לנהל מגעים עם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית האופציה היחידה שנשארה להם על השולחן היא קואליציית ג'מייקה. עם זאת, מפלגת הירוקים דחתה את ההצעות שקיבלה ולא הצטרפה לקואליציה שכזאת[1]. בסופו של יום, באוקטובר 2005 הקימו CDU/CSU (השמרנים) ו-SPD (הסוציאל-דמוקרטים) קואליציה גדולה בעצמם.

ברמה המדינית, הודיעו הירוקים באוקטובר 2009 כי יתמכו בקואליציית CDU/FDP בחבל הסאר ואכן, לאחר מכן הוקמה לראשונה קואליציית ג'מייקה במדינה בגרמניה. הקמת הממשלה נבעה מרצונם של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בחבל הסאר להקים ממשלת מיעוט שתאלץ להישען על מפלגת השמאל הקיצוני, די לינקה. בסופו של יום, בינואר 2012 התפרקה הקואליציה[2]. נכון ל-2021, הממשלה של שלזוויג-הולשטיין מתבססת על קואליציית ג'מייקה[3].

קואליציית ג'מייקה הפכה לאופציה בשנית ברמה הלאומית לאחר הבחירות הכלליות שנערכו ב-2017[4]. לאחר שהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית הודיעה כי פניה לאופוזציה, קואליציית ג'מייקה הפכה לקואליצייה האפשרית היחידה שאינה כוללת את מפלגת הימין הקיצוני, אלטרנטיבה לגרמניה[5]. עם זאת, השיחות להקמת קואליציית ג'מייקה נכשלו לאחר שהדמוקרטים החופשיים פרשו מהשיחות והמגעים על הקמת ממשלה, ואמרו כי הסיבה להפסקת המגעים היא שלא נמצא פשרה בעניין מדיניות ההגירה והאנרגיה של הממשלה שתוקם[6].

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Harding, Luke (20 בספטמבר 2005). "New election looms as Greens reject Merkel". The Guardian. London. נבדק ב-5 במאי 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  2. ^ Zuvela, Matt (6 בינואר 2012). "One-of-a-kind coalition falls apart in German state". Deutsche Welle. נבדק ב-15 במרץ 2012. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ Herrmann, Gunnar (8 במאי 2017). "All signs point to Jamaica coalition". Süddeutsche Zeitung (בגרמנית). נבדק ב-9 בספטמבר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ C, J (24 בספטמבר 2017). "Germany's exit polls point to big losses for the two main parties". The Economist. Berlin. נבדק ב-24 בספטמבר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ Shalal, Andrea (24 בספטמבר 2017). "German Social Democrats vow to rebuild in opposition after election drubbing". Reuters. Berlin. נבדק ב-24 בספטמבר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ Oltermann, Philip (20 בנובמבר 2017). "German coalition talks collapse after deadlock on migration and energy". The Guardian. נבדק ב-20 בנובמבר 2017. {{cite news}}: (עזרה)