קלונימוס בן משולם
רבי קָלוֹנִימוּס ממגנצא ("בן רבנא משולם בן רבנא קלונימוס בן רבנא משה בן רבנא קלונימוס") חי ופעל בתחילת המאה ה-11), על פי האגדה קיבל את הפיוט ונתנה תוקף ממחברו אמנון ממגנצא.
חייו
[עריכת קוד מקור | עריכה]מעטים הפרטים הידועים עליו, רבי קלונימוס הוא בנו של רבנו "משולם הגדול", צאצא למשפחת קלונימוס, שורת חכמים יהודים שפעלו באיטליה ובאשכנז במאות העשירית וה-11. ייתכן שאבי סבו משה בן קלונימוס הביא את המשפחה למגנצא.
בני דורו היו רבי שמעון בן יצחק, ורבינו גרשם מאור הגולה. לזכות דורם של חכמים אלה יש לזקוף את המקום הרב שתופסים פיוטיו של אביו של רבי קלונימוס, רבי משולם, במחזור התפילה האשכנזי.
על פי האגדה קיבל רבי קלונימוס בחלום מרבי אמנון ממגנצא את הנוסח המדויק של ונתנה תוקף. סביר שר' קלונימוס הכיר את הפיוט גם מן המסורות האיטלקיות שהיו לו, שהרי אף אביו, הפייטן ר' משולם, כבר הושפע מן הפיוט הזה.
חכם נוסף שידוע בשם זה הוא, הוא רבי קלונימוס בן משולם הפרנס שחי במגנצא קרוב למאה שנה אחריו ושנהרג בגזירות תתנ"ו, בעת מסע הצלב הראשון (1096). השני היה כנראה בנו של רבי משולם בר משה בר איתיאל (ששלח שאלות לרב אביתר גאון).[1]
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- "קלונימוס בן משולם", במהדורת 1901–1906 של האנציקלופדיה היהודית (באנגלית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ אברהם גרוסמן, חכמי אשכנז הראשונים, הוצאת מאגנס, ירושלים תשס"א, עמ' 45–46, ועמ' 386–387.