קרן טראמפ
קרן טראמפ היא קרן פילנתרופית שהוקמה בשנת 2011 על ידי האחים היהודים אדי וג'ולס טראמפ ממיאמי שבארצות הברית, כדי לסייע למערכת החינוך בישראל לבלום את ההידרדרות במצוינות בלימודי המתמטיקה והמדעים בבתי הספר העל-יסודיים, ולהניע בה שיפור משמעותי, וזאת באמצעות השקעה באיכות ההוראה בבתי הספר. הקרן נחשבת כמי שעומדת מאחורי התוכנית הלאומית[1] להרחבת המצוינות בחינוך המדעי בישראל וכמי שהניעה את בלימת ההידרדרות במספר בוגרי חמש היחידות במתמטיקה ובמדעים בארץ.
הקרן משקיעה עשרות מיליוני שקלים מדי שנה בתוכניות ופרויקטים לחיזוק איכות ההוראה והיא פועלת בשיתוף פעולה עם מורים ומנהלים של בתי ספר, עם משרד החינוך, האוניברסיטאות, רשויות מקומיות, חברות הייטק וארגונים מקצועיים וחברתיים העוסקים בחינוך.
בראש הקרן עומד אלי הורביץ חבר וועד החינוך הלאומי[2].
גישתה החינוכית של הקרן
[עריכת קוד מקור | עריכה]החלטתה של קרן טראמפ להשקיע באיכות ההוראה נשענת על ראיות מן המחקר לפיהן איכות ההוראה היא הגורם המשפיע ביותר בכיתה על הישגי התלמידים. הנחת היסוד של הקרן היא שללא השקעה ביכולת המקצועית של סגל ההוראה לא ניתן יהיה להגיע לשיפור בר-קיימא בהישגי החינוך. הקרן פועלת לטפח ולהטמיע הוראה איכותית הממוקדת בלמידתו של כל תלמיד בכיתה. הוראה איכותית, לשיטתה של הקרן, היא הוראה שמציבה יעדים גבוהים לכל תלמיד, מאבחנת צרכים ויכולות, מפקחת אחר ההתקדמות, בונה תוכניות הוראה מותאמות, ונותנת לתלמיד משוב ותמיכה. על פי תפיסתה של הקרן, הוראה איכותית זקוקה לרשת של תמיכה בבית הספר אשר אותו היא רואה כקהילה מקצועית לומדת. על פי תפיסה חינוכית זו, בית הספר מגבש תפיסה פדגוגית אחידה, מפעיל משאבי תמיכה במורים ובתלמידים וחותר לסייע לכל תלמיד למצות את הפוטנציאל הטמון בו.
תוכניות ופרויקטים
[עריכת קוד מקור | עריכה]המתווה האסטרטגי של קרן טראמפ[3] מגדיר שישה ערוצי פעולה מרכזיים. ערוצי פעולה אלה כוללים שלוש תוכניות מרכזיות:
- להעניק הזדמנות לתלמידים
- לטפח מומחיות בהוראה
- להצמיח שינוי במערכת[4]
לצידן מפעילה הקרן שלושה מנופים לשינוי המהווים מעטפת תומכת לתוכניות הקרן:
- הנעת מהלך חברתי
- חיבור בין שותפים לדרך
- יצירת שפה משותפת
מאז היווסדה הקרן סייעה לעשרות מיזמים חינוכיים ובהם, הקמת בית ספר תיכון וירטואלי למתמטיקה ופיזיקה, יצירת מסלולים להכשרת אקדמאים מצטיינים להוראה, הפעלת קהילות ללמידה מקצועית של מורים בתחומי המתמטיקה, הפיזיקה והכימיה, רקימת שותפויות עם רשויות מקומיות ורשתות בתי ספר, ופיתוח של מאגרי סרטי וידאו של הוראה טובה במתמטיקה ושל כלים לאבחון קשיים בלמידה.
פרס טראמפ
[עריכת קוד מקור | עריכה]הקרן ייסדה את פרס טראמפ להוראה איכותית בתחומי המתמטיקה והמדעים, המוענק למורה מצטיין מדי שנה על ידי ראש הממשלה ושר החינוך. הקרן יזמה את הקמתה של היוזמה המשותפת להרחבת מעגל המצוינות בישראל בהשתתפות 100 ארגוני חינוך, שמתוכה צמחה התוכנית הלאומית "מתמטיקה תחילה" בהובלת משרד החינוך.
בעלי תפקידים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- יו"ר הדירקטוריון: אדי שלו[5].
- יו"ר המועצת המייעצת: פרופ' לי שולמן[6].
- מנכ"ל: אלי הורביץ
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר קרן טראמפ
- עמוד הפייסבוק של קרן טראמפ
- המתווה האסטרטגי של קרן טראמפ
- ליאור דטל ורותם שטרקמן, "יש לנו הזדמנות אדירה - צריך לבטל חצי מהמקצועות, ישראל יכולה להיות אחת מ-15 המובילות בעולם", באתר TheMarker, 7 ביוני 2019
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ התוכנית הלאומית
- ^ Sever Plocker, Jewish Trump brothers invest millions in math studies in Israel, Ynet, 06.03.2016
- ^ ראו: המתווה האסטרטגי של קרן טראמפ לשנת 2016.
- ^ ראו דו"ח מקינזי, "כיצד מדינות משתפרות בחינוך", 2007.
- ^ מאיר אורבך ואסף גלעד, אדי שלו: "מי רוצה לראות כסף חוזר רק אחרי 15 שנה?", באתר כלכליסט, 22 בפברואר 2012
- ^ ראו רשימת פרסומיו בנושאי חינוך באתר מופ"ת: http://portal.macam.ac.il/Search.aspx?keyType=Writer&itemId=132.