ראש השרים
מראה
ערך מחפש מקורות
| ||
ערך מחפש מקורות | |
ראש השרים (באנגלית: Chief Minister - "צ'יף מיניסטר", כלומר "השר הראשי", "השר הראשון", או "השר הבכיר") הוא תואר בריטי לראשי הממשלות של מדינות או מחוזות אוטונומיים הכפופים למדינה ריבונית (לרוב פדרציה). התואר נועד להבדיל בין ראשי ממשלות אלה ובין ראש הממשלה (באנגלית: Prime Minister - "פְּרָיים מיניסטר", כלומר "השר הראשי") העומד בראש ממשלת המדינה הריבונית.
בתואר האנגלי המקורי נעשה שימוש כשמם של ראשי ממשלות הישויות המדיניות הבאות:
- הפרובינציות של סרי לנקה.
- חמש הפרובינציות של פקיסטן.
- כל המדינות ומספר טריטוריות איחוד של הודו.
- שלוש הטריטוריות האוסטרליות הבאות: טריטוריית הבירה האוסטרלית, הטריטוריה הצפונית וטריטוריית האי נורפוק.
- טריטוריות בריטיות מעבר לים בעלות שלטון עצמי: גיברלטר ואנגווילה, ובעבר גם סינגפור (עד 1959), ג'מייקה (עד 1962) ומונטסראט (עד 2011).
- שטחי חסות של הכתר הבריטי: האי מאן (מאז 1986) ואיי התעלה גרנזי (מאז 2004) וג'רזי (מאז 2005).
- מדינות מלזיה שבראשן אינו עומד סולטאן: מלאקה, פינאנג, סבה וסאראוואק.
תארים מקבילים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- באוסטרליה, ראשי הממשלות של מדינות אוסטרליה נקראים באנגלית "פְּרֵמִיר" (Premier) כדי להבדילם מראש ממשלת אוסטרליה (Prime Minister). בעברית משתמשים בתואר "ראש השרים" גם בעבורם.
- בבריטניה, ראשי הממשלות המקומיות של ויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד נקראים "השר הראשון" (First Minister) כדי להבדילם מראש ממשלת בריטניה (Prime Minister). ראו השר הראשון של צפון אירלנד וסגנו.
- בגרמניה, ראשי ממשלות המדינות נקראים בגרמנית "שר-נשיא" (Ministerpräsident) על מנת להבדילם מראש הממשלה הפדרלי הנקרא קנצלר. בעברית מכנים אותם ״ראש ממשלת המדינה״.