לדלג לתוכן

רחוב דאונינג

רחוב דאונינג
Downing Street
השערים בכניסה לרחוב דאונינג
השערים בכניסה לרחוב דאונינג
מידע כללי
על שם ג'ורג' דאונינג עריכת הנתון בוויקינתונים
אורך 217 מ'
הקמה
תקופת הבנייה 1680
מיקום
מדינה הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
ערים ראשיות לונדון
רובע הסיטי של וסטמינסטר
דרכים מסתעפות וייטהול
קואורדינטות 51°30′12″N 0°07′39″W / 51.503333333333°N 0.1275°W / 51.503333333333; -0.1275
www.number10.gov.uk
(למפת לונדון רגילה)
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ויליאם יוארט גלאדסטון

רחוב דאונינגאנגלית: Downing) הוא רחוב במרכז לונדון באזור וסטמינסטר. זהו רחוב ללא מוצא, היוצא מרחוב וייטהול. ברחוב נמצאים מגורי ראש ממשלת בריטניה ומגורי שר האוצר הבריטי, זה מעל מאתיים שנה. במקור היו אלה מגורי הלורד הראשון של האוצר (First Lord of the Treasury; תפקיד שהפך במהלך השנים לתפקיד ראש הממשלה), ומגורי הלורד השני של האוצר (Chancellor of the Exchequer), שהוא כיום שר האוצר. במרוצת השנים נעשה שימוש במונח "רחוב דאונינג", בעיקר בכלי התקשורת, לשם תיאור גורמים פוליטיים בממשלה הבריטית.

הרחוב נקרא על שם הברון דאונינג, שהיה דיפלומט בשירותם של אוליבר קרומוול וצ'ארלס השני. לאות תודה על שירותיו קיבל דאונינג מהמלך צ'ארלס השני חלקת אדמה מפארק סנט ג'יימס, ובה נמצא כיום הרחוב.

סדר המגורים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הבתים 1-8 ברחוב דאונינג היו ממוקמים בין בית מספר 9 לוויטהול. הם נרכשו על ידי הממשלה ונהרסו בשנת 1824 כדי לפנות מקום למשרדי המועצה המלכותית, משרד המסחר ומשרד האוצר.

ערך מורחב – דאונינג 9

משמש כיום כחדר התדרוכים לעיתונות של רחוב דאונינג. במרכז נערכים תדרוכים לתקשורת הבריטית מפי ראש הממשלה, שרים ובכירי ממשל על אירועי היומיום.[1] בעבר שכנו בו משרדי מחלקות ממשלתיות שונות, אשר מאז פורקו או הועברו. מאז 2014 שוכן בו משרד ה-Chief Whip (מצליף הסיעה), אם כי כתובתו הרשמית נותרה דאונינג 12.

ערך מורחב – דאונינג 10

הוא המעון הרשמי של ה"לורד הראשון של האוצר", שהוא גם ראש ממשלת בריטניה. הבניין משמש כמעונו הרשמי של ראש הממשלה והוא כולל כ-100 חדרים. בקומה השלישית נמצאת דירת המגורים הפרטית של משפחת ראש הממשלה, ובמרתף ממוקם המטבח. שאר הקומות כוללות משרדים, חדרי ישיבות, קבלת פנים, חדרי אירוח ואוכל, בהם ראש הממשלה עובד ומקבל מנהיגים ואורחים רשמיים. מאחור נמצא חצר פנימית ומרפסת המשקיפה על גן.

ערך מורחב – דאונינג 11

משמש כמעון הרשמי של "הלורד השני של האוצר", שהוא שר האוצר הבריטי מאז 1828. המבנה נבנה לצד המעון הרשמי של ראש הממשלה בשנת 1682.כאשר נבחר טוני בלייר לראש הממשלה ב-1997 הוא העדיף להתגורר בדירה הגדולה יותר בבית מספר 11, מכיוון שהיה אז בעל משפחה של שלושה ילדים, בעוד ששר האוצר גורדון בראון היה אז רווק. אף שמשרד ראש הממשלה ממוקם בבית מס' 10, שר האוצר הוא שהתגורר בדירת המגורים במספר 10, ואילו ראש הממשלה ומשפחתו התגוררו בדירת המגורים בבית מס' 11.

שימש בעבר כמשרדו של מצליף הסיעה, אך כיום מאכלס את משרד העיתונות של ראש הממשלה, יחידת התקשורת האסטרטגית ומחלקת המידע והמחקר. בשנות ה-1820 שכן שם שופט הצבא המלכותי, אך הבניין נותר בבעלות פרטית עד שנרכש על ידי חברת הודו המזרחית בשנת 1863. לאחר מכן שימש כמשרד לענייני מסחר ימי ורכבות. בשנת 1879 ניזוק קשות משריפה, ועבר שינויים נוספים.

שערי הברזל של רחוב דאונינג, שהוצבו לאחר מתקפת המרגמות של IRA בתקופת ג'ון מייג'ור

מאז 1989, הכניסה לרחוב דאונינג מחייבת מעבר דרך מחסום ביטחוני, והרחוב מאובטח על ידי שוטרים חמושים מיחידת הגנת הדיפלומטים (Diplomatic Protection Group) של פיקוד האבטחה של משטרת המטרופולין. האבטחה הוגברה בעקבות התקפת מרגמה של ה-IRA על דאונינג 10 בשנת 1991 ולאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001.

אף על פי שהרחוב נותר רשמית דרך ציבורית תחת תחזוקת מועצת העיר וסטמינסטר, הגישה אליו מוגבלת על ידי סמכויות משפטיות שונות, וב-2005 הוסדרו ההגבלות באופן רשמי באמצעות צו לניהול תנועה. המחסומים הראשונים הוצבו בשנת 1920 כאמצעי בטיחות, אך בעקבות האלימות הגוברת של תנועת העצמאות האירית הם חוזקו והוגבהו, עד שהוסרו בשנת 1922. בשנות ה-70 הוצבו מחסומים חדשים למניעת גישה לרכבים, וב-1982 הותקנו שערים קבועים, שהוחלפו בשערי פלדה שחורים בשנת 1989 עקב מתקפות ה-IRA.

הגבלות הגישה גררו מחלוקות פוליטיות, והובילו בשנת 2012 לפרשת "פלבגייט", כאשר חבר המפלגה השמרנית אנדרו מיטשל התעמת עם השוטרים במקום ונאלץ להתפטר. ב-25 במאי 2023 התנגש רכב בשערי הרחוב, בעוד ראש הממשלה שהה בתוך המבנה; החשוד נעצר מיד, והאירוע נקבע כלא קשור לטרור.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רחוב דאונינג בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Matthew d'Ancona, Matthew d'Ancona: Michael Gove is now Chief Whip to the nation, Evening Standard, ‏2014-07-16 (באנגלית)